H «γυναίκα του Καίσαρα», ο Αναστασιάδης και το όψιμο κατηγορώ της Καίτης Κληρίδη.

H «γυναίκα του Καίσαρα», ο Αναστασιάδης και το όψιμο κατηγορώ της Καίτης Κληρίδη.

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Η οργίλη αντίδραση , και μάλιστα δύο φορές, χθες του απερχόμενου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο. Πολλά θρυλούνται για τις αντιδράσεις του στο Π. Γ. του ΔΗΣΥ, ενώ, όταν έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας, παρεκτράπηκε κάποιες φορές, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Η χθεσινή αντίδραση του καταγράφεται ως αίσχιστη συμπεριφορά απέναντι σε μια κυρία, η οποία  του είπε πράγματα, τα οποία τα είπαν και τα έγραψαν και άλλοι.

Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για «χυδαιότητες» και επικαλέστηκε την φράση του «Γέρου της Δημοκρατίας», του Γεώργιου Παπανδρέου,  προς τον Σοφοκλή Βενιζέλο: «ο κ. Σοφοκλής Βενιζέλος δεν είναι τι άλλο παρά αχθοφόρος ενός μεγάλου ονόματος».

Επίσης , τις τελευταίες μέρες κατηγόρησε , χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα,  κάποιους που επιχειρούν να σπιλώσουν το όνομα του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης , με τον τρόπο και το ύφος τις απάντησης του, δεν έχει αντικρούσει ούτε κατηγορίες πολιτικών αντιπάλων του. Προς τί λοιπόν τα μένεα κατά της Καίτης Κληρίδη;

Θα μπορούσε  κάποιος να αναφέρει την παροιμιακή έκφραση  «όποιος έχει τη μύγαμυγιάζεται».  Ολόκληρη η φράση είναι: «Ποιος έφαγε το μέλι; Όποιος έχει τη μύγα στο σκιάδι». Η φράση  βγαίνει από το περιστατικό του κλέφτη, που έφαγε το μέλι και προδόθηκε από τη μύγα, που κάθισε στο σκιάδι του, δηλαδή το καπέλο του. ( Γιάννης Βλαχογιάννης «Διηγήματα και Μελέτες»).
Έχω την άποψη ότι η Επιτροπή Νικολάτου , όταν κάλεσε σε κατάθεση τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αποδέχθηκε το αφήγημα του, χωρίς να ερευνήσει περαιτέρω σε βάθος την υπόθεση . Ωστόσο, στο πόρισμα της επέρριψε πολιτικές ευθύνες στον κ. Αναστασιάδη και στο Υπουργικό του Συμβούλιο. Όμως , ο πρόεδρος μέχρι σήμερα δεν ζήτησε ούτε το ελάχιστο  συγγνώμη από τον λαό για τις πολιτικές του ευθύνες. Αντίθετα, διόρισε δύο Υπουργούς του στην θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. 
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, που αισθάνεται θιγμένος για τον διασυρμό του ονόματος του, ξεχνά την ρήση του Ιούλιου Καίσαρα  «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». 
*********************

Όμως για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη”, δηλαδή να λέμε τα τα πράγματα με το όνομα τους, και η κυρία Καίτη Κληρίδη υπέπεσε σε σοβαρότατο ολίσθημα, κατηγορώντας , τον Νίκο Αναστασιάδη ότι : “Έκθρεψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη με σκοπό να τον βγάλει πρόεδρο για να καλύψει τα νώτα του και να μη αποκαλυφθεί η προσωπική του ανάμειξη στην διαφθορά”.

Η δήλωση αυτή , στο φινάλε της προεκλογικής εκστρατείας του δεύτερου γύρου, υπήρξε  υστερόβουλη. Γιατί αυτά δεν τα είπε η κυρία Κληρίδη προηγουμένως, αλλά μέχρι την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας του πρώτου γύρου ήταν μαζί με τον Νίκο Αναστασιάδη στις συγκεντρώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου;  Δηλαδή, μέχρι τότε ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν άμεμπτος και δεν είχε “προσωπική ανάμειξη στην διαφθορά”; 

Αν η κυρία Κληρίδη είχε στοιχεία, που να τεκμηριώνουν την κατηγορία της, όφειλε να τα είχε καταθέσει προ πολλού στις αρμόδιες αρχές  και στην συνέχεια να είχε  προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για ενημέρωση του λαού. Αντιθέτως, σιωπούσε. Άρα, δύο τινά υπάρχουν : Ή ότι γνώριζε και κάλυπτε τον Νίκο Αναστασιάδη, ή ότι και η ίδια επεχείρησε να παίξει ένα παιχνίδι για να διαφθείρει  ηθικά  και πολιτικά τους κυρίους  Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη. 

Ό,τι και να συμβαίνει τα πολιτικά πρόσωπα δεν πρέπει να εμπλέκονται ή να διαπλέκονται με τα όποια φαινόμενα διαφθοράς.

Τέλος, όφειλε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος τονίζει ότι είναι  κόμμα αρχών,  να πάρει θέση στο μείζον ζήτημα, που προκλήθηκε από τις δηλώσεις της κυρίας Καίτης Κληρίδη και του προέδρου Αναστασιάδη. 

 

 

Share this post