Guardian: Σύρος περιγράφει τον ρόλο των ξένων μαχητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Guardian: Σύρος περιγράφει τον ρόλο των ξένων μαχητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Επιμέλεια: Μηνάς Βασιλειάδης

Ένας Σύρος μαχητής, που στάλθηκε σε μάχη στο πλευρό των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, περιέγραψε στον Guardian λεπτομερώς το μέγεθος της ξένης εμπλοκής στη σύγκρουση, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε δημοσίευμά της, με την υπογραφή της ανταποκρίτριάς της στην Κωνσταντινούπολη , Μπέθαν ΜακΚέρναν.

Η δημοσιογράφος αναφέρει ότι «οι περίπου 1.000 σύροι μαχητές, που εργάζονται για μια ιδιωτική τουρκική εταιρία, καθώς και η ειλικρινής υποστήριξη της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν στις χειρότερες μάχες μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1994, επιβεβαιώνει την άνοδο της Τουρκίας ως περιφερειακή δύναμη και απειλεί να ανατρέψει το εύθραυστο status quo στον Καύκασο, που εδώ και καιρό θεωρείται ως περιοχή ρωσικής επιρροής».

Η Άγκυρα, παρατηρεί η αρθρογράφος, «αντιμετωπίζει τώρα τη Μόσχα σε τρία διαφορετικά πεδία: Οι δύο χώρες υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές στη Συρία, στη Λιβύη και τώρα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. […] Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική συμμαχία με την Αρμενία, αλλά διατηρεί επίσης δεσμούς με την κυρίαρχη ελίτ του Μπακού και πουλάει όπλα και στις δύο πλευρές. Η νέα διένεξη και η παρουσία συριακών εχθρικών δυνάμεων τόσο κοντά στα σύνορά της θα προκαλέσουν επίσης ανησυχία στο Ιράν».

Το δημοσίευμα  συνεχίζει ως εξής: «Αρκετοί άνδρες από το τελευταίο οχυρό της συριακής αντιπολίτευσης, το Ιντλίμπ, δήλωσαν στον Guardian αυτή την εβδομάδα ότι, τον περασμένο μήνα, στρατιωτικοί διοικητές και μεσάζοντες που ισχυρίστηκαν ότι εκπροσωπούν τουρκικές εταιρείες ασφαλείας, τους πρόσφεραν εργασία με καθήκον να φυλάγουν θέσεις παρατήρησης και εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις. Τους προσφέρθηκαν περίπου 10.000ΛΤ (€1.100) το μήνα —ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για Σύριους παγιδευμένους από μια δεκαετία πολέμου και φτώχειας».

«Ο ‘Μουσταφά Χαλίντ’, ο οποίος ζήτησε να μη χρησιμοποιηθεί το πραγματικό του όνομα, επειδή δεν έχει εξουσιοδότηση για να μιλά στα ΜΜΕ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, λέγοντας στον Guardian ότι υπέγραψε στις 18 Σεπτεμβρίου και τώρα τοποθετήθηκε στη γραμμή  που από την προπερασμένη Κυριακή δέχεται πυρά πυροβολικού».

«Ο 23χρονος από το Ιντλίμπ είπε ότι αποτελούσε μέρος 1.000 ανδρών από τη Συρία που υπάγονται στις τουρκικές μεραρχίες ‘Sultan Murad’, ‘Suleiman Shah’ και ‘Al Hamza’, οι οποίοι έφυγαν από τα τουρκοσυριακά σύνορα στο Κίλις για τη στρατιωτική βάση του Γκαζιαντέπ στις 23 Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα πέταξαν στη Σταμπούλ και μετά στο Αζερμπαϊτζάν με τουρκικά μεταγωγικά».

Οι Σύροι μισθοφόροι που πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ φαίνεται να φορούν τις μπλε στολές των Αζέρων συνοριοφυλάκων, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Guardian ο ‘Μουσταφά Χαλίλ’ δήλωσε «ήμουν διστακτικός στην αρχή γιατί δεν είχα ιδέα για αυτήν τη χώρα και δεν μιλώ τη γλώσσα. Ήξερα ότι υπήρχαν αψιμαχίες μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν ήξερα ότι ήρθα στον πόλεμο. Σκέφτηκα ότι ήταν απλώς φρουρά. Ήρθα εδώ για να κερδίσω χρήματα και να έχω μια καλύτερη ζωή πίσω στη Συρία όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Θεωρώ ότι είναι μια δουλειά, τίποτα άλλο».

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν, επικαλούμενος πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, είπε ότι «300 τζιχαντιστές από τη Συρία πέρασαν από την Τουρκία και έφθασαν στο Αζερμπαϊτζάν, γεγονός που αποτελεί παραβίαση ‘κόκκινης γραμμής’».

 

 

Share this post