Γιατί θεωρείται crash test για τον Χριστοδουλίδη ο διορισμός του Υπουργικού

Γιατί θεωρείται crash test για τον Χριστοδουλίδη ο διορισμός του Υπουργικού

Το σημερινό σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο. Συμβαίνει σχεδόν κάθε πέντε χρόνια τις ημέρες που ακολουθούν των Προεδρικών Εκλογών, με τα ονόματα των υποψηφίων υπουργών, που έχει στο μυαλό του ο εκάστοτε Πρόεδρος, να παρελαύνουν, τόσο στις πολίτικές συζητήσεις των καφενείων, όσο και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας. 

Η μεγάλη διαφορά αυτή τη φορά, είναι πως κανένας από τους κομματάρχες δεν έχει ενεργό εμπλοκή στην όλη διαδικασία και αυτό έχει ως συνεπακόλουθο, ότι πέραν από ένα-δύο ονομάτων για τα οποία έτσι κι αλλιώς δεν υπήρξε καμία επιβεβαίωση -μάλλον το αντίθετο – η ονοματολογία περιορίστηκε στους πολύ στενούς συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη, που είναι μάλλον αναμενόμενο ότι κάποιοι εξ αυτών θα τον ακολουθήσουν στο Προεδρικό.

Ήταν εξάλλου, μια στενή ομάδα συνεργατών, η οποία συντόνιζε κάθε λεπτομέρεια της προεκλογικής και εκ του αποτελέσματος, η δουλειά και η αποτελεσματικότητά της κρίνεται ως επιτυχημένη. Κάποια από τα άτομα που αποτελούν αυτή την ομάδα, πληρούν και πολλά από τα κριτήρια που έχει θέσει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες, έδωσε το περίγραμμα, μέσα στο οποίο θα κινηθεί και στη βάση των οποίων θα κάνει τις επιλογές του. Τα κριτήρια που μεταξύ άλλων έθεσε είναι τα εξής.

Β) να μην έχουν υπηρετήσει ως υπουργοί στις Κυβερνήσεις Αναστασιάδη

Γ) να έχουν τεχνοκρατικό προφίλ

Δ) θα περιλαμβάνονται πρόσωπα από όλο το φάσμα της πολιτικής, δηλαδή άτομα που προέρχονται από τον χώρο του κέντρου, της κεντροδεξιάς και του ευρύτερου χώρου της αριστεράς.

Ε) θα υπάρχει συμμετοχή 50% αντρών και 50% γυναικών

Επιπλέον ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ουκ ολίγες φορές ότι στην Κυβέρνησή του θα συμμετέχει η νέα γενιά η οποία θα συνδυάζει γνώσεις και εμπειρία, ενώ υπέδειξε πως ο ίδιος έχει ήδη συνοψίσει τους στόχους και τις προτεραιότητες κάθε Υπουργείου, συνεπώς έχει δημιουργήσει μια εικόνα για το με ποιους και πώς θα φέρει εις πέρα την δύσκολη επιστολή που αναλαμβάνει.

Σε αυτό το πλαίσιο ήδη άρχισαν να ακούγονται τα πρώτα ονόματα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η παραμικρή επιβεβαίωση ή διάψευση από το επιτελείο ή τον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αναπόφευκτά κάποια εξ αυτών των ονομάτων ακούγονται, αφενός λόγω της προϋπηρεσίας τους ως συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη, αφετέρου λόγω της πλήρωσης των κριτηρίων που έχουν λεχθεί επίσημα.

Αυτό που αφήνεται να νοηθεί, τουλάχιστον επίσημα από τους συνεργάτες του Νίκου Χριστοδουλίδη, είναι πως μέχρι την Κυριακή ο ίδιος ήταν σφίγγα και δεν μοιράστηκε καμία από τις σκέψεις του με τους συνεργάτες του. Από χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, άρχισε, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους. Τα πρόσωπα δηλαδή που ο ίδιος θα ήθελε να δει στις θέσεις του Υπουργικού του. Αργότερα, μετά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό με τον Νίκο Αναστασιάδη, ξεκαθάρισε πως συνομίλησε με πρόσωπα που θα τον πλαισιώνουν στο Προεδρικό. 

Υπενθυμίζεται πως το βράδυ της Κυριακής, μετά τη μεγάλη του νίκη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε θέσει ως ορόσημο για κάποιες εκ των ανακοινώσεων για το Υπουργικό, ωστόσο χθες διεύρυνε το χρονοδιάγραμμα για το τέλος του μήνα όταν και θα γίνουν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής των Υπουργείων. 

Με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως ο νέος Πρόεδρος να επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες που είδαν νωρίτερα χθες το φως της δημοσιότητας, σε σχέση με το πρόσωπο του νέου υπουργού Οικονομικών. Συνεπώς, τα δεδομένα με τον τρόπο που διαμορφώνονται, δημιουργούν μια πιο σύνθετη εικόνα από αυτή που αρχικά επιχειρήθηκε να δοθεί και πλέον εναπόκειται στον ίδιο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να προχωρήσει βάσει του σχεδίου που ξεδίπλωσε τις προηγούμενες ημέρες για την πρώτη πολιτική του πράξη και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες που ο ίδιος καλλιέργησε για ένα Υπουργικό Συμβούλιο που θα φέρνει νέα πνοή, νέες ιδέες και νέα ήθη στην πολιτική ζωή του τόπου. 

Πηγή: reporter.com.cy

Share this post