Γιατί αυτοκτόνησε στην Σιβηρία ο Νίκος Ζαχαριάδης και πως μεταφέρθηκαν τα οστά του στην Ελλάδα

Γιατί αυτοκτόνησε στην Σιβηρία ο Νίκος Ζαχαριάδης και πως μεταφέρθηκαν τα οστά του στην Ελλάδα

Συνέντευξη του γιού του, Σήφη Ζαχαριάδη, στην “Καθημερινή” Αθηνών.

Την 1η Αυγούστου του 1973 ο  αμφιλεγόμενος Ἐλληνας κομμουνιστής ηγέτης, Νίκος Ζαχαριάδης , αυτοκτόνησε στην Σηβηρία, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά του, με κορυφαίο εκείνο της χορήγησης άδειας επιστροφής στην Ελλάδα.

Τουλάχιστον τρεις φορές ο Ζαχαριάδης  είχε ζητήσει από τους τόπους εξορίας του (Μποροβίτσι, Σοργκουτ) στην Σοβιετική Ενωση να του επιτραπεί να ταξιδέψει στην Ελλάδα, δηλώνοντας μάλιστα την πρόθεσή του να δικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για όσα του καταλογίζονταν για τον Εμφύλιο. Του τις αρνήθηκαν όλες, ακόμα και όταν άρχισε να απειλεί ότι θα αυτοκτονήσει. Ως “επίσημη”  αιτία θανάτου ανακοινώθηκε ότι  ήταν καρδιακή ανακοπή. Ωστόσο, οι σοβιετικοί και η ηγεσία του ΚΚΕ ήξεραν  ότι είχε αυτοκτονήσει.

Ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης, παραχώρησε συνέντευξη  στον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα για την “Καθημερινή”Αθηνών. 

Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, το 1991 ο Σήφης Ζαχαριάδης και ο μεγαλύτερος αδερφός του (από την πρώτη γυναίκα) Κύρος έθεσαν σε κίνηση την διαδικασία για να εκπληρώσουν την επιθυμία του πατέρα τους, την μεταφορά των οστών του στην Ελλάδα.

Στις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Σάββατο, όλα είχαν τελειώσει. Έφεραν τα οστά  στη Μόσχα σιδηροδρομικώς, τα έβαλαν  σ’ ένα νεκροτομείο και στις 21 Δεκεμβρίου τα μεταφέραν με πτήση της Αεροφλότ  στην Ελλάδα, όπου τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα και στι 28 του ίδιου μήνα τάφηκαν  στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συνέντευξη του Σήφη Ζαχαριάδη στην «Κ» : «Ο πατέρας μου έλεγε ότι η πολιτική είναι πιο βρώμικη από τη μαφία» | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

ΦΩΤΟ: Ριζοσπάστης

 

Share this post