Για την δωρεά του Αρχιεπισκόπου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Για την δωρεά του Αρχιεπισκόπου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης για το  ιδιόκτητο κτήριο στις Βρυξέλλες , στο οποίο μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο στεγάζονταν από  το 2009  η Αντιπροσωπεία (Γραφείο)  της Εκκλησίας  Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την συνεδρίαση της στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 αναφέρεται ” Ἐπαναβεβαίωσε τῆς ἀπόφαση τῆς περασμένης συνεδρίας περί καταργήσεως τῆς ἐκπροσώπησης τῆς Ἐκκλησίας Κύπρου στην  Εὐρωπαϊκή  Ἕνωση κα κλείσιμο τοῦ γραφείου στις Βρυξέλλες”.

Διευθυντής του Γραφείου ήταν ο Επίσκοπος Νεαπόλεως , Πορφύριος, ο οποίος υπάγεται στον Αρχιεπίσκοπο και σύμφωνα με πληροφορίες αντέδρασε στην απόφαση. Στο Γραφείο απασχολούνταν ένας κληρικός, ο οποίος τοποθετήθηκε προϊστάμενος σε ναό της Αρχιεπισκοπής και ένας λαϊκός επιτόπιο προσωπικό.

Εξ’ όσων γνωρίζω το κτήριο αγοράστηκε, ανακαινίστηκε και συντηρείτο με δαπάνες της Αρχιεπισκοπής. Άρα , είναι λογικό ο ιδιοκτήτης του να έχει και τον λόγο για το πως θα διατεθεί το κτήριο, μετά την απόφαση για την κατάργηση της εκπροσώπησης της Εκκλησίας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για σκοπούς ιστορίας αναφέρουμε ότι το  Γραφείο της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαική Ενώσει ιδρύθη το έτος 1994 δι᾽ αποφάσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με έδραν τας Βρυξέλλας και λειτουργεί υπό την εποπτείαν και παρακολούθησιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου.

Ήταν ο τότε Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Jacques Delors, ο οποίος προέτεινε να λειτουργεί ως Γραφείον απάσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ε.Ε. εκ παραλλήλου προς τα ήδη υπάρχοντα Γραφεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας παρά τη Ε.Ε., COMECE (Commission des Episcopats de la Communauté Européenne) και της Ευρωπαικής Οικουμενικής Επιτροπής διά την Εκκλησίαν και Κοινωνίαν (σήμερον C.E.C. – Συνδιάσκεψις Ευρωπαικών Εκκλησιών).

Ακολούθησε με δικό της Γραφείο η Εκκλησία Ρωσίας ( για να κάνει το “καπετανάτο” της) , η Εκκλησία Ελλάδος επί μακαριστού Χριστοδούλου ( τώρα το Γραφείο αυτό έχει ατονήσει) και η Εκκλησία Κύπρου.

Προφανώς, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ , ο οποίος είχε την ιδέα για την σύσταση του Γραφείου, διέγνωσε ότι αυτό, μετά την παρέλευση 12 ετών, ουδένα ουσιαστικό σκοπό εξυπηρετούσε. Επίσης, με την κίνηση του δείχνει έμπρακτα την στήριξη της Εκκλησίας Κύπρου , και μάλιστα στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο βάλλεται ανοικτά από την Εκκλησία Ρωσίας.

Κατά την γνώμη μου η δημόσια συζήτηση προκλήθηκε από κάποιους, οι οποίοι διακατέχονται από αισθήματα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επιδιώκουν να ακυρώσουν την απόφαση του Αρχιεπισκόπου και να τον εκθέσουν. 

Αυτοί , που  παρείχαν “πληροφορίες”,   δίνοντας τροφή σε  συζητήσεις και επιθέσεις κατά του Αρχιεπισκόπου  , θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να βγουν και να μιλήσουν ευθέως. Αντιθέτως, κάθονται, όπως λέει ο λαός , “κλούβα”. 

Παρακολουθεί τις εκπομπές η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης;

Επειδή γίνεται λόγος περί Αρχιεπισκόπου , θα ήταν καλό η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης να μας πληροφορήσει κατά πόσο παρακολουθεί τις τηλεοπτικές εκπομπές των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. 

Αναφέρομαι στην εκπομή  εκπομπή “Αιχμές” (3 Φεβρουαρίου 20221)  του τηλεοπτικού σταθμού OMEGA, η οποία ήταν ένα κατηγορητήριο κατά του Αρχιεπισκόπου και έδωσε βήμα στους αντιεμβολιαστές, χωρίς να υπάρχει , όπως επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία , η αντίθετη άποψη.

Η  εκπομπή είχε  θέμα την απόφαση του Αρχιεπισκόπου  Χρυσόστομου Β’ για παύση/ αργία ανεμβολίαστων κληρικών της Αρχιεπισκοπικής περιφέρειας.  Καλεσμένοι στον τηλεθάλαμο οι θεολόγοι Αρετή  Δημοσθένους και Θεόδωρος  Κυριακού, οι οποίοι επέκριναν την στάση του Αρχιεπισκόπου. Δικαίωμα τους. Όμως , θα έπρεπε να υπήρχε και φιλοξενούμενος, ο οποίος να εκφράσει την αντίθετη άποψη.

Πέρα από αυτό , οι παρουσιαστές της εκπομπής έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστούν από άλλους, πάλι χωρίς αντίλογο,  απόψεις κατά του εμβολιασμού. Και αυτό απαράδεκτο και δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό. Αναμένω να δω πως θα ενεργήσει η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΠΑΝΩ:  Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ι. Σ. του Οικουμενικού Πατριαρχείου, 09.03.2020 ( Ν. Μαγγίνας (+)/ Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Share this post