Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό

Για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βουλή καταψήφισε τον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν έκανε επαφές με ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, ενώ απέτυχε να εξασφαλίσει στήριξει ορισμένων από τα “μικρά” κόμματα- Ο Αναστασιάδης κατηγορεί το ΔΗΚΟ  – ΥΠΟΙΚ : Καταψηφίστηκαν €2,91 δισ. κοινωνικών παροχών και  €1,1 δισ. για θέματα υγείας

Η Βουλή έγραψε ιστορία, καθώς , παρά το κλίμα φόβου που δημιούγησε η κυβέρνηση, καταψήφισε απόψε κατά πλειοψηφία τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021. Πρόκεται για πρωτοφαανή εξέλιξη από της ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τις τελευταίες δύο μέρες απέφυγε να συνομιλήσει με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Περιορίστηκε σε επαφές με τα “μικρά” κόμματα,  αλλά απέτυχε να πείσει την ΕΔΕΚ, την Συμμαχία, τους Οικολόγους και την ανεξάρτητη Άννα Θεολόγου. 

Υπέρ τάχθηκαν 24  Βουλευτές: ΔΗ.ΣΥ (18)  ,   Αλληλεγγύης (2) , δύο παρόντες Βουλευτές Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι δύο Βουλευτές του Ε.ΛΑ.Μ. Ωστόσο , ψηφίστηκαν ο προϋπολογισμός της Βουλής και αυτοί για τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας. 

 Στη συνέχεια η Βουλή ενέκρινε απόφαση για δωδεκατημόριο, που επιτρέπει τη διενέργεια δαπανών για το Γενάρη του 2021.  Στο διάστημα αυτό η Κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό και να τον καταθέσει, αφού περάσουν 45 μέρες από την καταψήφισή του.

Τη συνεδρίαση  της Ολομέλειας παρακολούθησαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, Άμυνας, Εμπορίου και Υγείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Αναστολή εκποιήσεων για κύρια κατοικία μέχρι 31 . 3 . 2021

Στην συνέχεια η  Ολομέλεια της Βουλής με 31 ψήφους υπέρ, 17 εναντίον, ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ με την οποία τροποποιείται ο βασικός νόμος  έτσι που αναστέλλει τις διαδικασίες εκποιήσεων μέχρι την 31η Μαρτίου 2021 στην περίπτωση κύριας κατοικίας, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000 και επαγγελματικής στέγης πολύ μικρής επιχείρησης. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου διευκρίνισε ότι η ρύθμιση καλύπτει και την αγοραπωλησία δανείων.
 
 Σε συνεδρία που ακολούθησε τη συζήτηση και καταψήφιση του Προϋπολογισμού, η Ολομέλεια καταψήφισε πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ που στόχευε να ανασταλούν καθολικά όλες οι διαδικασίες εκποίησης ακινήτων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, λόγω της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει τόσο στην οικονομία της Κύπρου όσο και στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πρόταση νόμου καταψηφίστηκε με 13 ψήφους υπέρ, 15 εναντίον, 17 αποχές.
 
Παρόμοια πρόταση κατέθεσε και το ΕΛΑΜ που επίσης καταψηφίστηκε, ενώ οι δύο προτάσεις νόμου για σχετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν από τους Οικολόγους, αποσύρθηκαν αφού το περιεχόμενο τους θα καλυπτόταν από την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, την οποία επιχείρησαν να τροποποιήσουν ώστε να ισχύει μέχρι την 31η Μαρτίου 2021.
 
Στη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου παρατήρησε ότι το κείμενο του νόμου παρουσιάζει αδυναμία καθώς δεν απαντά τι θα γίνει για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν λογαριασμούς.  Ψηφίζουμε κάποια πράγματα πρόχειρα, συνέχισε παρατηρώντας ότι η Ολομέλεια της Βουλής για μια ώρα ψήφιζε τροπολογίες σε ένα προϋπολογισμό τον οποίο καταψήφισε. Ο Βουλευτής του ιδίου κόμματος Ονούφριος Κουλλάς είπε ότι επιτεύχθηκε ένας βασικός στόχος με την απόφαση του Συνδέσμου Τραπεζών κάτι που δεν στέλνει εκτός Κύπρου λανθασμένα μηνύματα. Συμφωνούμε ότι κανένας συμπολίτης μας δεν πρέπει να μείνει άστεγος και ότι το κράτος πρέπει να του διασφαλίσει στέγη, είπε.
 
 Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού  απάντησε πως  επειδή ο κ. Νεοφύτου γνώριζε το αποτέλεσμα για τον Προϋπολογισμό ζήτησε να μη διεξαχθεί η διαδικασία για τις τροπολογίες.
 
 Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης ανέφερε πως η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν την αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου και αμέσως μετά άρχισε η αποστολή επιστολών για εκποιήσεις. Πρόσθεσε ότι η εισήγηση  του ΑΚΕΛ στοχεύει με συνετό τρόπο σε προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Εξήγησε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν μερικώς την πρόταση ως προς την κύρια κατοικία και αφήνουν εκτός τη μικρή επαγγελματική στέγη.  Ο λαός πλήρωσε με το αίμα του δισεκατομμύρια για να σωθούν οι τράπεζες, που συνεχίζουν να τελούν σε αναλγησία πρόσθεσε.
 
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου  εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως η πρόταση του ΑΚΕΛ να είναι σοφότερη λύση. Πρέπει να δούμε πως αναθεωρούμε όλο το νομοθετικό πλαίσιο, πρόσθεσε.

Ο Ζαχαρία Κουλίας  αναφερόμενος στις νομοθεσίες που προηγουμένως ψήφισε η Βουλή πως δεν είναι δυνατό η Βουλή να αλλάζει τους όρους σύμβασης δανείου με νόμο. Πρόσθεσε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο διπλασίασε τα τέλη, καθιστώντας απαγορευτική την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να στερούμε από τον άνθρωπο τον φυσικό δικαστή, συνέχισε συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρχει κράτος νόμου και κράτος δικαίου.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως το ζήτημα αφορά ευαίσθητο θέμα και σκοπεί στην προστασία των δανειοληπτών σε ότι αφορά την κατοικία τους και τη μικρή επιχείρηση.  Οι τράπεζες έχουν αποκτήσει υπερ-όπλα και πλήττονται δανειολήπτες που κατέχουν προνομιακό ακίνητο αλλά δεν μπορούν να υποστηρίξουν δικαστικά το δίκαιο τους, πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στην πρόταση της ΕΔΕΚ είπε πως αφορούσε σε οριζόντια αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να ρυθμιστεί ότι θα γίνονται εκποιήσεις εκεί που χρειάζονται και να προστατεύονται οι δανειολήπτες σε άδικες εκποιήσεις. Αυτή η ρύθμιση θα είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΔΕΚ προς υπερψήφιση προϋπολογισμού, συμπλήρωσε.
 
Ο Γιώργος Λιλλήκας της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε ότι ψηφίζει όλες τις προτάσεις προσθέτοντας ότι η μεγαλύτερη αδυναμία που παρουσιάζει το υφιστάμενο πλαίσιο είναι η πανίσχυρη θέση των τραπεζών και ο κίνδυνος πολλές οικογένειες να βρεθούν χωρίς σπίτι. Εξέφρασε περαιτέρω την άποψη ότι οι προτάσεις νόμου θα είναι πίεση στις τράπεζες για να γίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Μέχρι να περάσει η οικονομία σε ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει να προστατευθούν οι δανειολήπτες, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, παρατήρησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η γάγγραινα και η εκποιήσεις πίνουν το αίμα στους δανειολήπτες. Πρέπει να κάνουμε κάτι επειδή η πανδημία έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα αυξήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι υπάρχει πρόταση των Οικολόγων που επαναφέρει το δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο, που θα αποφασίζει το πραγματικό χρέος. Να επανέλθει η κατάσταση στο καθεστώς πριν του 2018 είπε προσθέτοντας ότι πρέπει να βρούμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, το φάντασμα των οποίων για 6 χρόνια δεν εντοπίστηκε, αλλά που πλανάται ώστε να δεινοπαθούν οι δανειολήπτες.  Πάνδημη απαίτηση των κομμάτων να εντοπιστούν και να κυνηγηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να σταματήσουν οι ττοπουζιές του τυφλού, συμπλήρωσε.
 
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι η παράταξη υπερψηφίζει όλες τις προτάσεις νόμου. Χθες με φυσική παρουσία, μέλη της παράταξης παρέστησαν σε 4 περιπτώσεις εκποίησης κατοικίας, των οποίων η αξία ξεπερνούσε ελάχιστα τις 350.000 ευρώ πρόσθεσε.
 
Ο Άγγελος Βότσης της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ανέφερε ότι η Συνεργασία υποστηρίζει την πρόταση Σιζόπουλου (ΕΔΕΚ) , παρόλο ότι υπάρχει ο κίνδυνος αναπομπής. Αν οι τράπεζες δεν λάβουν το μήνυμα τότε η Βουλή μπορεί να προχωρήσει η ψήφιση της πρότασης του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.
 
Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου ζήτησε να αναρωτηθούμε σε ποιες περιουσίες κτίζονται οι πύργοι και αν  αυτές ανήκαν σε δανειολήπτες. Όσες περιουσίες δεν προχωρούν σε αναδιάρθρωση είτε πωλούνται σε ταμεία αγοράς δανείων ή  υποβάλλονται σε εκποίηση. Πωλούν τα δάνεια σε αυτούς που χτίζουν πύργους και πωλούνται σε άλλους για τα χρυσά διαβατήρια, συμπλήρωσε.

 

Θλίψη από Αναστασιάδη

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε αποψινή γραπτή δήλωση αναφέρει:  “Εκείνο που θα καταγραφεί στην 60χρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η  για πρώτη φορά,  για λόγους μάλιστα ξένους προς την φιλοσοφία του προϋπολογισμού, καταψήφιση του.

Κατανοώ απόλυτα και σέβομαι τις θέσεις των κομμάτων, που είτε ως αποτέλεσμα διαφορετικής οικονομικής θεώρησης ή επί μέρους απόψεων που αφορούν τομείς πολιτικής, τήρησαν αρνητική στάση στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού.

Εκείνο όμως που δεν κατανοώ είναι την αρνητική ψήφο του Δημοκρατικού Κόμματος, που επιχειρεί εκβιαστικά να υποκαταστήσει την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση και να εξουδετερώσει άλλους ανεξάρτητους θεσμούς.

Η σημερινή συμπεριφορά του Δημοκρατικού Κόμματος, ούτε τον προφασιζόμενο στόχο εξυπηρετεί, ούτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα μίας κοινωνίας που κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες που σήμερα βιώνουμε, έχει την απόλυτη ανάγκη στήριξης της πολιτείας. 

Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού, δεν είναι την κυβέρνηση που  τιμωρεί, είναι τις επιχειρήσεις  που σήμερα κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν,  όσους λόγω των οδυνηρών μέτρων κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, τις ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και  τους χαμηλοσυνταξιούχους .

Τιμωρούν όσους έχουν ανάγκη ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, τιμωρούν όσους αναμένουν με αγωνία τον εμβολιασμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η κυβέρνηση  δεν θα επιτρέψει οι πολίτες να πληρώσουν το κόστος από τους εκβιασμούς ενός κόμματος.Τις επόμενες των ημερών θα συνεχίσουμε τον δημιουργικό διάλογο με τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου το συντομότερο να πετύχουμε την ψήφιση του προϋπολογισμού”. 

ΥΠΟΙΚ: Αρνητική εξέλιξη η καταψήφιση

Η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από την Ολομέλεια της Βουλής είναι αναμφίβολα μια πολύ αρνητική εξέλιξη, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επισημαίνοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για ψήφισή του τον Ιανουάριο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πετρίδης ανέφερε: «Χθες μέχρι αργά, συνεδριάζαμε στο Eurogroup με κύριο θέμα τους προϋπολογισμούς  των κρατών μελών για το 2021, ως το κύριο όπλο αντιμετώπισης της κρίσης».

Σ’ αυτή τη συζήτηση ο προϋπολογισμός της Κύπρου ήταν μεταξύ αυτών που έπαιρναν θετικό πρόσημο από το Eurogroup. Σήμερα, το εθνικό κοινοβούλιο αποφάσισε να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για το 2021. «Είναι αναμφίβολα μια πολύ αρνητική εξέλιξη, έναντι της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλουμε για να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση της πανδημίας, για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των συμπολιτών μας, για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος. Είναι παράλληλα μια αρνητική εξέλιξη για την προσπάθειά μας να μπούμε από τις αρχές του 2021 σε πορεία μιας δυνατής ανάκαμψης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η καταψήφιση του προϋπολογισμού σημαίνει καταψήφιση €2,91 δισ. κοινωνικών παροχών, σημαίνει καταψήφιση €1,1 δισ. για θέματα υγείας. Ο υπουργός ανέφερε και τα ακόλουθα: “Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό κράτος που μπήκε ποτέ σε προϋπολογισμό στην Κύπρο και αυτό σήμερα έχει καταψηφιστεί. Σίγουρα η καταψήφιση του προϋπολογισμού μας αναγκάζει να λειτουργήσουμε με βάση τα δωδεκατημόρια που ευτυχώς εγκρίθηκαν από την Βουλή των Αντιπροσώπων. Αυτό φυσικά συνεπάγεται μειωμένες δαπάνες σε σχέση με τις δαπάνες που είχαμε προϋπολογίσει για το 2021.Ας μην ξεχνάμε  ότι  ο προϋπολογισμός του 2021 είναι αυξημένος κατά €742 εκατ. σε σχέση με πέρσι. Άρα,  εκ των πραγμάτων με τα δωδεκατημόρια θα έχουμε μειωμένες δαπάνες. Αυτή η καταψήφιση μεταφράζεται επίσης σε καταψήφιση και των δαπανών που προνοούνται στο προϋπολογισμό  του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.  Επιπρόσθετα, μια άλλη συνέπεια είναι η αδυναμία υπογραφής συμβάσεων ή έναρξης νέων πολύ σημαντικών –  προγραμματισμένων για τον Ιανουάριο – νέων αναπτυξιακών έργων, που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2021. Δεν μπορούν τον Ιανουάριο με βάση τα δωδεκατημόρια να μπουν νέες αναπτυξιακές δαπάνες. Παράλληλα, η καταψήφιση του προϋπολογισμού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, εμβαθύνει επίσης την οικονομική αβεβαιότητα και στέλνει αρνητικά μηνύματα στο εξωτερικό.

 

 

Η Κυβέρνηση, σε αυτό το πλαίσιο,  προτίθεται να καταθέσει το συντομότερο δυνατό, νέο αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό – εντός Ιανουαρίου – και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα δυνατά περιθώρια για ψήφισή του.

Θέλω επίσης να τονίσω ότι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση πορεύτηκε από την αρχή με συναίνεση και επεδίωξε να βρει συγκλίσεις. Τόσο με επίσημες διμερείς επαφές με όλα τα κόμματα στο στάδιο προετοιμασίας του προϋπολογισμού – οι οποίες έγιναν για πρώτη φορά – όσο και με ανοικτή επικοινωνία με όσες πολιτικές δυνάμεις ήθελαν να συζητήσουν νέα θέματα και υπήρξε επαφή με αρκετά κόμματα. Ουδέποτε αυξήσαμε τους τόνους όσον αφορά τη δημόσια συζήτηση που διεξαγόταν για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, ο προϋπολογισμός, εμπεριέχει  προτάσεις που προήλθαν από πολιτικές δυνάμεις. Η καταψήφιση του προϋπολογισμού όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και όπως και κόμματα έχουν από μόνα τους δηλώσει, δεν είχε σχέση με επί μέρους πτυχές του προϋπολογισμού. Σχετίζεται είτε με θέματα φιλοσοφίας τα οποία είναι σεβαστά είτε με εντελώς άσχετα θέματα. Παρά λοιπόν αυτή την καθόλα αρνητική για τη χώρα εξέλιξη, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια όπως εντός Ιανουαρίου ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για να επανέλθουμε στην ομαλότητα και να αποκατασταθεί και μια συνταγματική εκτροπή, γιατί βαδίζουμε στο όριο της συνταγματικής νομιμότητας, που μπορεί να λάβει απρόβλεπτες διατάσεις. Ευελπιστούμε ότι η ψήφιση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο θα επαναφέρει τα πράγματα σε μια ομαλή πορεία». 

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τον προϋπολογισμό, ο Υπουργός δήλωσε  ότι έχουν τεθεί θέματα από αρκετά κόμματα τα οποία δεν σχετίζονται με τον προϋπολογισμό επισημαίνοντας ότι «στα επί μέρους θέματα του προϋπολογισμού είμαστε πάντα ανοιχτοί να συζητήσουμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και χωρίς να διακινδυνεύσουμε είτε την οικονομική είτε τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, στο πλαίσιο του δυνατού, του εφικτού και του λογικού».

Επίσης, υποστήριξε : «Δεν είναι ορθό να λέγεται από κάποιους ότι περιμένουν πιο κοινωνικό πρόσωπο από την κυβέρνηση. Αν είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει ενσωματώσει κοινωνικές πολιτικές οι οποίες λειτουργούν προς όφελος των ασθενέστερων είναι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη» τόνισε,  φέρνοντας ως παραδείγματα το ΕΕΕ αλλά και το ΓΕΣΥ όπου με τη συναίνεση και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, όπως είπε, έγινε κατορθωτή η ψήφισή του. «Το κοινωνικό πρόσωπο, το μέγεθος αλλά και οι πολιτικές αυτής της κυβέρνησης δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανένα». 

Οι 14 λόγοι του ΕΛΑΜ

Η συμπόρευση  ΔΗΣΥ-ΕΛΑΜ, φαίνεται πάντως να ενόχλησε και μερίδα του ακροατηρίου του ακροδεξιού κόμματος. Καθόλου τυχαία και τα επεισόδια ψηφοφόρων του για τον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης ένιωσε την ανάγκη να εξηγήσει γιατί δεν αποτελεί δεκανίκι του ΔΗΣΥ, με την αναφορά δεκατεσσάρων λόγων που τους κάνουν να διαφέρουν. Επισημαίνεται η αναφορά ότι “οι εκκλησίες θα έπρεπε να ήταν ανοικτές εν καιρώ πανδημίας” και πως η «φιλελεύθερη κυβέρνηση έκλεισε το σπίτι του Θεού».

Πολιτικές και θεσμικές συνέπειες

 

Η καταψήφιση του προϋπολογισμού , εκτός των προβλημάτων που δημιουργεί στα δημόσια και ευρύτερα οικονομικά τους κράτους, αλλά και στην οικονομία γενικότερα, προκαλεί πολιτειακά και θεσμικά ζητήματα. Ο γνωστός νομικός Αχιλλέας Αιμιλανίδης, σε δηλώσεις του στη StockWatch είχε επισημάνει ότι η καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή βρίσκεται στα όρια της συνταγματικότητας. Αναφέρθηκε επίσης σε γνωμάτευση του τέως γενικού εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη σύμφωνα με την οποία «το κράτος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προϋπολογισμό και ότι σε συστήματα προεδρικής δημοκρατίας δεν είναι εύλογο να χρησιμοποιείται η καταψήφιση του προϋπολογισμού ως μέσο άσκησης πίεσης προς την κυβέρνηση για άλλα ζητήματα».

• Με τη νέα εξέλιξη πλέον προκύπτουν μια σειρά ερωτήματα, όπως:

• Συνταγματικά ενήργησε η Βουλή;

• Πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση;

• Εάν ο Γενικός Εισαγγελέας γνωματεύσει ότι αντισυνταγματικά ενήργησε η Βουλή, τι μπορεί να κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

• Ποια τα περιθώρια ελιγμού της Κυβέρνησης;

• Ποιες δαπάνες μπορούν να διενεργούνται;

• Ποιες βασικές δαπάνες επηρεάζονται;

• Για παράδειγμα θα μπορεί η Κυβέρνηση να δαπανήσει για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό, από τη στιγμή που δεν περιλαμβάνονται επαρκή κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2020 και ούτε βεβαίως προβλέπονται σε δωδεκατημόρια;

Στην Ολομέλεια της Βουλής έδωσε το παρόν του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος, ο οποίος έσπασε το πόδι του  πρόσφατα και υποβλήθηκε σε δύο  δύο χειρουργεία.

Share this post