Για πόσο καιρό ο Πάφου θα αγνοεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου;

Για πόσο καιρό ο Πάφου θα αγνοεί τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου;

Του Αριστείδη Χ. Βικέτου

Σε νέο ατόπημα περιέπεσε ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός , ο οποίος χθες , ημέρα μνήμης του Αγίου Νεοφύτου, δεν προσήλθε στην ομώνυμη Σταυροπηγιακή Μονή, όπου συλλειτούργησε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, συλλειτουργούντων  του Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ και του Επισκόπου Χύτρων Λεοντίου.   

Το ζήτημα δεν είναι απλό . Όσα χρόνια παρακολουθώ τα εκκλησιαστικά πράγματα ουδέποτε υπήρξε προηγούμενο Μητροπολίτης Πάφου να μην συλλειτουργήσει με Αρχιεπίσκοπο στην Θεία Λειτουργία, με την ευκαιρία της μνήμης του Αγίου Νεοφύτου.

Βεβαίως , ο Πάφου Τυχικός προσήλθε στην Μονή την παραμονή της μνήμης του Αγίου, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος.  Την απουσία του από το χθεσινό συλλείτουργο την «δικαιολόγησε», λέγοντας, όπως μαθαίνω από την Πάφο, ότι θα πήγαινε σε ένα παρεκκλήσιο της Επαρχίας του.

Ωστόσο , θα μπορούσε να στείλει εκεί τον Επίσκοπο Αρσινόης Παγκράτιο και ο ίδιος να συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο.

Από της εκλογής του ο Πάφου Τυχικός μία μόνο φορά συλλειτούργησε -στο μνημόσυνο του αειμνήστου Μακαρίου Γ’ στον Κύκκο-  με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, διότι ο Μακαριώτατος  μνημονεύει τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. Δεν νοείται οι Επίσκοποι μιας τοπικής Εκκλησίας να μνημονεύουν τον Προκαθήμενο  τους και να μην συλλειτουργούν μαζί του. Η ενότητα της Εκκλησίας εκφράζεται έμπρακτα στο Κοινό Ποτήριο, στην Θεία Ευχαριστία.

Εξάλλου, στον ένα σχεδόν χρόνο που ο κ. Τυχικός είναι Μητροπολίτης δεν είχε την αβρότητα  να προσκαλέσει τον προκάτοχο του, σημερινό Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, στην Πάφο για να συλλειτουργήσουν. Το γεγονός δεν είναι μόνο πρωτοφανές σε όλη την Ορθοδοξία, αλλά δείχνει και έλλειψη σεβασμού-τιμής εκ μέρους του Πάφιου Ιεράρχη  προς τον ευεργέτη του.  «Εμείς τον μορφώσαμε, εμείς τον σπουδάσαμε …Δεν ξέρω τι έπαθε  Υπάρχουν θέματα τα οποία δεν ξέρει κανείς να τα εξηγήσει». Ίσως υπάρχει μια εξήγηση: η αρχιερατική μίτρα μπορεί να έπεσε βαριά επί της κεφαλής του κ. Τυχικού και δεν του επιτρέπει να σκέφτεται με σύνεση.

Η κάρα του Αποστόλου Παύλου

Άλλο σοβαρό ολίσθημα του Μητροπολίτη Πάφου είναι η άρνηση του στο θέμα της έλευσης στην Πάφο για ολιγοήμερη προσκύνηση της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Παύλου, η οποία είναι η πρώτη πόλη  της Κύπρου στην οποία ο Απόστολος Παύλος κήρυξε τον Χριστιανισμό. Η Κάρα του Αποστόλου Παύλου βρίσκεται στην Ρωμαιοκαθολική Βασιλική του Αγίου Ιωάννου Λατερανού Ρώμης, από την οποία ουδέποτε μέχρι τώρα έχει μεταφερθεί στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Αγία Έδρα αποφάσισε την έξοδο της Κάρας είναι ιστορικής  σημασίας . Το γεγονός  εκτιμάται ότι θα προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον για την ημικατεχόμενη Κύπρο.

 

Σε πρόσφατες δηλώσεις στον Alpha Κύπρου ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι «ο Μητροπολίτης της Πάφου θέτει εν αμφιβόλω μια ιστορική συμφωνία ανάμεσα στην Εκκλησία Κύπρου ( μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’) και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία(Πάπας Φραγκίσκος).  Ο Αρχιεπίσκοπος είχε προσθέσει: «Θα τον καλέσω ξανά( τον Μητροπολίτη Πάφου) και θα θέσω το πρόβλημα στην Ιερά Σύνοδο και υπάρχουν τρόποι να αντιδράσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος έχει δεσμευτεί από τις δηλώσεις του και για το κύρος του  οφείλει να αποδείξει ότι έχει την βούληση να τις κάνει πράξη.

Μακάρι, ο Μητροπολίτης Πάφου να συμμορφωθεί στις νουθεσίες του Αρχιεπισκόπου. Διαφορετικά, αν συνεχίσει να τον αγνοεί, ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κύπρου προβλέπει διάφορες ποινές, οι οποίες φτάνουν  μέχρι και την έκπτωση από τον Μητροπολιτικό  Θρόνο του.

 

Share this post