Γενικός Εισαγγελέας : “Η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει”

Γενικός Εισαγγελέας : “Η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει”

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ενημέρωση για το έργο του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του συνταγματικού και του νομοθετικού πλαισίου που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας των παρακολουθήσεων, καθώς και επεξήγηση των ερευνών που έγιναν σε σχέση με την υπόθεση του βαν, είχε, από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Σαββίδη, αντιπροσωπεία της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο για διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης (PEGA). Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, που συναντήθηκε με την ομάδα των ευρωβουλευτών το πρωί της Τετάρτης 2 Νοεμβρίου 2022, επανέλαβε ακόμα πως  η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών, σημειώνοντας πως ο συνταγματικός νομοθέτης έθεσε ως προϋπόθεση πολλές και αυστηρές δικλείδες ασφαλείας προτού προχωρήσει η έγκριση της παρακολούθησης ιδιωτικών συνδιαλέξεων.

Όπως είπε ο κ. Σαββίδης, κατά τη συνάντηση με την πολυμελή ομάδα των ευρωβουλευτών ανέλυσε τόσο το έργο του Γενικού Εισαγγελέα -γιατί σε κάθε χώρα είναι διαφορετικός ο ρόλος του-, όσο και το συνταγματικό και το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των παρακολουθήσεων, δηλαδή υπό ποιες αυστηρές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η παραβίαση του δικαιώματος της ιδιωτικής συνομιλίας. Εξήγησε,  επίσης, για τις έρευνες που έγιναν σε σχέση με την υπόθεση του βαν και απάντησε σε μια σειρά από πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που μου υπέβαλαν οι ευρωβουλευτές. Ο κ. Σαββίδης πρόσθεσε ότι τοποθετήθηκε  μέσα στο πλαίσιο των όσων μπορούσε  να πει , με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που τον δεσμεύει αλλά και το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

Ο  Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ακόμα πως είναι με χαρά που δέχθηκε την επιτροπή, «γιατί, όπως έχω ήδη ξαναπεί δημόσια, η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται απόλυτα το συνταγματικό δικαίωμα της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών και αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται από τις ρητές διατάξεις του Συντάγματος, τη νομοθεσία και τις πολλές δικλείδες ασφαλείας που προαπαιτεί ο συνταγματικός νομοθέτης, προκειμένου να μπορεί να γίνει παρακολούθηση ιδιωτικών συνδιαλέξεων.»

Ερωτηθείς , εάν το πόρισμα του ποινικού ανακριτή κ. Ηλία Στεφάνου δόθηκε προς τα μέλη της αντιπροσωπείας, ο κ. Σαββίδης απάντησε πως το πόρισμα του κ. Ηλία Στεφάνου αποτελεί ένα μέρος της ποινικής διερεύνησης μιας υπόθεσης, για να σημειώσει πως «ποτέ δεν δίνονται ούτε στη δημοσιότητα, ούτε ανακοινώνονται, ούτε παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το γίνεται στο πλαίσιο μιας ποινικής διερεύνησης.»

Υπενθυμίζοντας πως ανάλογη συζήτηση υπήρξε και με αφορμή την έκθεση που ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε σε σχέση με την υπόθεση του Θανάση Νικολάου , ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε τη διαφορά μεταξύ έκθεσης που συντάσσεται ως αποτέλεσμα ποινικής έρευνας και έκθεσης που συντάσσεται από ερευνητική επιτροπή. «Υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ του τι είναι ποινική έρευνα και τι είναι ερευνητική επιτροπή. Στις ερευνητικές επιτροπές, διά νόμου, δίδονται στοιχεία για το τι έκανε η ερευνητική επιτροπή. Η ποινική ανάκριση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, το νομοθετικό πλαίσιο τη διαχωρίζει πλήρως λέγοντας ότι [η έκθεση από ποινική ανάκριση] είναι απόλυτα προστατευόμενη από τον κάτοχό της, που στην προκείμενη είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», ως υπέδειξε.

Σε ερώτηση, κατά πόσον βλέπει να υπάρχουν ποινικές ευθύνες στο πόρισμα του κ. Στεφάνου, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε:

«Η υπόθεση του βαν έχει τελειώσει. Δεν τίθεται θέμα να υπάρξουν νέες ποινικές ευθύνες αυτή τη στιγμή. Αλλά εκείνο το οποίο είπα στην Επιτροπή είναι ότι, ως χώρα και ως Γενικός Εισαγγελέας έχω πλήρη συναίσθηση της σημασίας της διατήρησης του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, αν σε οποιαδήποτε στιγμή διαπιστώσουν μετά από τις έρευνες τους, ότι υπάρχει οποιαδήποτε μαρτυρία που θα μπορούσε εύλογα να οδηγήσει στην έναρξη διεξαγωγής ποινικών ανακρίσεων ή ακόμα και ποινικών διώξεων, είμαι στη διάθεσή τους και είπαμε να είμαστε σε επαφή όταν χρειαστεί να ξαναμιλήσουμε, και βεβαίως αν υπάρξει τέτοια πληροφόρηση θα λάβουμε κι εμείς εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται.»  

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Γραφείου Γενικού Εισγγελέα / ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης

* Σημειώνεται ότι από την πλευρά της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

 

Share this post