Γάλλος αντιναύρχος επικρίνει τον Ταγίπ

Γάλλος αντιναύρχος επικρίνει τον Ταγίπ

*«Το σκουλήκι είναι μέσα στο φρούτο. Ένας ανερχόμενος στρατηγικός εχθρός μέσα στο ΝΑΤΟ».

*”Η καταστροφική πολιτική του προέδρου Τραμπ έχει πλήξει την συνοχή της Συμμαχίας”.

Ένα σκληρό κείμενο  για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν δημοσίευσε το γνωστό βρετανικό κέντρο γεωπολιτικών και στρατιωτικών ερευνών “RUSI”. Το κείμενο με τίτλο «Το Σκουλήκι είναι μέσα στο φρούτο. Ένας ανερχόμενος στρατηγικός εχθρός μέσα στο ΝΑΤΟ», υπογράφει ο Γάλλος αντιναύαρχος (ε.α) Patrick Chevallereau, ο οποίος την περίοδο 2015-2018 υπηρέτησε στην Πρεσβεία της Γαλλίας στο Λονδίνο ως Ακόλουθος Άμυνας, ενώ την περίοδο 2011-2013 κατείχε την θέση του Συμβούλου του Γάλλου Προέδρου για Ναυτικά ζητήματα.

Στο άρθρο ο Γάλλος αντιναύαρχος αναλύει την πολιτική της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και την στρατηγική που ο Ερντογάν ακολουθεί στην Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο υπονομεύοντας την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ασφάλεια.

Η ανάλυση του Γάλλου αντιναύαρχου ξεκινά με το περίφημο πλέον περιστατικό της στοχοποίησης της γαλλικής φρεγάτας Courbet (F712) κλάσης La Fayette από πολεμικά πλοία του Τουρκικού Ναυτικού στην Κεντρική Μεσόγειο κατά την διάρκεια της συμμετοχής του γαλλικού πλοίου στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ Sea Guardian.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αντιναύαρχο το περιστατικό αυτό αποτελεί ακόμη μια ένδειξη της σύγκρουσης της φιλόδοξης Νέο-Οθωμανικής Τουρκίας με τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Συνεχίζοντας ο Patrick Chevallereau επισημαίνει το διχασμό που έχει επιτύχει να επιφέρει η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ, αφού, όταν η Γαλλία ζήτησε την στήριξη των χωρών μελών κατά της επιθετικής ενέργειας της Τουρκίας στο γαλλικό πλοίο, καμία από τις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες με εξαίρεση την Σλοβακία δεν στήριξε το γαλλικό αίτημα, διότι η Τουρκία για πολλά χρόνια δεν εγκρίνει τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και στην Πολωνία.

Η συμπεριφοράς της Τουρκίας πρόκειται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην συνοχή της Συμμαχίας αφού, η Σοβιετική απειλή που έφερνε κοντά τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει πια. Επιπλέον,  η καταστροφική πολιτική του προέδρου Τραμπ έχει πλήξει την συνοχή της Συμμαχίας, αφού οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον την κυρίαρχη συνδετική δύναμη που κρατούσε την Συμμαχία ενωμένη και έτοιμη για να αντιμετωπίσει της Σοβιετική/Ρωσική απειλή.

Η νέα πολιτική της Τουρκίας στην Λιβύη, όπου η κυβέρνηση Ερντογάν στηρίζει τον Σάρατζ και τους φανατικούς ισλαμιστές του, έχει διαμορφώσει μια νέα εικόνα για την Τουρκία ως  μίας δύναμης ιμπεριαλιστικής η πολιτική της οποία συγκρούεται με τα συμφέροντα ασφαλείας της Ευρώπης.

Ο Γάλλος αντιναύαρχος επισημαίνει ότι “η επανεμφάνιση των ακραίων φανατικών ισλαμιστών στην Β. Συρία, την οποία ελέγχει η Τουρκία σε συνδυασμό με την αποστολή χιλιάδων ισλαμιστών μισθοφόρων από την Τουρκία στη Λιβύη, συνιστούν ανησυχητικά σενάρια για την Γαλλία και για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες”.

*Διαβάστε το άρθρο στον σύνδεσμο

https://rusi.org/commentary/worm-fruit-rising-strategic-foe-inside-nato

 

 

Share this post