Γ. Σαββίδης: Θα συνεχίσουμε σεμνά την πορεία μας

Γ. Σαββίδης: Θα συνεχίσουμε σεμνά την πορεία μας

Ανέλαβαν ο νέος Γενικός Εισαγγελέας και ο νέος Βοηθός του

Ο απελθών  Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης παρέδωσε τα ηνία στον διάδοχο του , Γιώργο Σαββίδη και στο Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, Σάββα Αγγελίδη.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής ο Κώστας Κληρίδης ανέφερε ότι η επταετία, που έχει παρέλθει και συνέπεσε με τη δική του θητεία στη Νομική Υπηρεσία,  συνοδεύτηκε από πολλές και δύσκολες καταστάσεις, όπως το θέμα της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και των συνεπακόλουθων της που ακόμα είναι ορατά, των εσωτερικών αντιπαραθέσεων στη Νομική Υπηρεσία που οδήγησαν στην κένωση της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και της απότομης φυγής ικανότατων στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας λόγω πρόωρης αφυπηρέτησης, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η πλήρωση αυτών των θέσεων εξαιτίας της παγοποίησης.

«Με την καλή συνεργασία που είχαμε με την Ελεγκτική Υπηρεσία και την Αστυνομία έχουμε οδηγήσει στο δικαστήριο και έχουμε πετύχει καταδίκη πολλών δημόσιων προσώπων – βουλευτών, πρώην υπουργών, μελών Διοικητικών Συμβουλίων και πρώην Κεντρικού Τραπεζίτη – για υποθέσεις διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Κληρίδης.

«Είχαμε επίσης πρωτόγνωρες υποθέσεις εναντίον της Δημοκρατίας σε διεθνή σώματα με διεκδικήσεις εναντίον της Δημοκρατίας που έφθαναν αρκετά δισεκατομμύρια,  όπου ευτυχώς είχαμε θετική κατάληξη», σημείωσε  ο κ. Κληρίδης, τονίζοντας ότι παρά τα διάφορα προβλήματα η Νομική Υπηρεσία έχει πετύχει να ανταποκριθεί στην αποστολή της χάρη στην ευσυνειδησία όλων των μελών της.

Γ. Σαββίδης(α) και Κώστας Κληρίδης (δ)

«Αναλαμβάνω τη σκυτάλη από έναν ακούραστο υπηρέτη της Δικαιοσύνης», ανέφερε για τον Κώστα Κληρίδη, ο νέος Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.

«Δεσμεύομαι να υπηρετήσω πιστά το θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα», τόνισε ο κ. Σαββίδης, υποσχόμενος να εργαστεί “άοκνα και με ζήλο, κωφεύοντας σε τυχόν προσπάθειες έξωθεν παρεμβάσεων”.

Ο νέος Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, Σάββας Αγγελίδης ανέφερε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και με κύριο μέλημα την απονομή της δικαιοσύνης.

Ο Σάββας Αγγελίδης παραλαμβάνει τον διορισμό του

«Ο απλός πολίτης έχει προσδοκίες και σε αυτές πρέπει να ανταποκριθούμε», δήλωσε  και διαβεβαίωσε πως θα πράξει στο έπακρο καθήκον του. Ανέφερε δε πως η συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι δεδομένη.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι έζησε τον άνθρωπο Κώστα Κληρίδη σε πολύ δύσκολες και έντονες στιγμές. «Ένα έχω να πω ότι η τιμιότητα και η αξιοπρέπεια του δεν χωρούν εκπτώσεις. Έθεσε γερές βάσεις στη Νομική Υπηρεσία και τον ευχαριστώ γι’ αυτό», κατέληξε.

Προηγουμένως σε τελετή στο προεδρικό ο πρόεδρος Αναστασιάδης  υπέγραψε τις πράξεις διορισμού του Γενικου και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

«Είμαι βέβαιος ότι θα εκπληρώσετε τις προσδοκίες τις δικές μου όσο και του συνόλου των πολιτών.Βαριά η ευθύνη που κληρονομείται από τον προκάτοχο σας Κώστα Κληρίδη, τον οποίο και ευχαριστώ. Η ισοπολιτεία και ισονομία στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Πρέπει να εντοπίζετε τις αδυναμίες και να τις διορθώνετε. Αποχωρίζομαι δύο ικανότατους συνεργάτες μου. Επαναλαμβάνω τις θερμές ευχαριστίες στον κ. Κληρίδη. Φίλε Κώστα εύχομαι κάθε επιτυχία» ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι ουδείς έχει  δικαίωμα παρέμβασης στο έργο του Γενικού και του Βοηθού του Γενικού Εισαγγελέα. 

Ο Γιώργος Σαββίδης διαβεβαίωσε ότι μαζί με τον Σάββα Αγγελίδη θα εργαστούν αμερόληπτα  για τη συνταγματική νομιμότητα και για εξύψωση του κύρους της δικαιοσύνης μακριά από παρεμβάσεις.

*Αυτούσια η ομιλία του νέου Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,  Γιώργου Σαββίδη

“Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Έχοντας πλήρη επίγνωση του βάρους του καθήκοντος και της υποχρέωσης που απορρέουν από τους διορισμούς μας αλλά και των προσδοκιών που τόσο εσείς, κύριε Πρόεδρε, όσο και όλη η κοινωνία έχετε, αναλαμβάνουμε σήμερα τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ύψιστη τιμή, που μεταφράζεται σε ύψιστη ευθύνη απέναντι στους πολίτες και την κοινωνία. Για τους διορισμούς αυτούς, καθώς και την εξ’ αυτών πηγάζουσα μεγάλη εμπιστοσύνη και μέγιστη τιμή, σας ευχαριστούμε θερμά.

Διαδεχόμαστε έναν καταξιωμένο Γενικό Εισαγγελέα, έναν ακούραστο υπηρέτη της Δικαιοσύνης, τον κ. Κώστα Κληρίδη, ο οποίος στην πολυετή του θητεία, τόσο ως διαπρεπής Δικαστής αλλά και ως Γενικός Εισαγγελέας, υπηρέτησε τη δικαιοσύνη και τη χώρα μας με αξιοπρέπεια, ήθος, ακεραιότητα και εντιμότητα.

Δεν είναι ώρα για μεγάλα λόγια. Αναλαμβάνοντας σήμερα τα υψηλά συνταγματικά και θεσμικά καθήκοντά μας απλά σας διαβεβαιώνουμε, κύριε Πρόεδρε, ότι μαζί με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα θα εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, με τόλμη, εντιμότητα, αποφασιστικότητα και απαρέγκλιτη προσήλωση στο Σύνταγμα και τους Νόμους στην προσπάθεια να ανταποκριθούμε στο ακέραιο και να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού, και ομοίως στο ακέραιο να αρθούμε στο ύψος των όποιων περιστάσεων, διασφαλίζοντας τη συνταγματική τάξη και το δημόσιο συμφέρον της χώρας μας.

Σεμνά, όπως και οι δύο πιστεύω ότι πορευτήκαμε στο σχετικά σύντομο πέρασμά μας από την πολιτική, θα συνεχίσουμε την πορεία μας στη νέα μας τεράστια πρόκληση. Οδοδείκτης μας το απόφθεγμα του Πινδάρου: «και του Άρχοντος άρχει ο νόμος ο των πάντων βασιλεύς, θνητών τε και αθανάτων». Και με τούτο να μας καθοδηγεί, διαβεβαιώνουμε ότι αμερόληπτα, με πολλή προσοχή, ορθολογισμό και σύνεση θα πράττουμε πάντοτε υπέρ της διασφάλισης της συνταγματικής τάξης και του Κράτους Δικαίου. Του Κράτους Δικαίου, που, είναι ακλόνητη πεποίθησή μας ότι όσο πιο ενισχυμένο, τόσο δημοκρατικότερο.

Κωφεύοντας σε οποιαδήποτε τυχόν προσπάθεια επηρεασμού και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις ή ευνοϊκή μεταχείριση, θα εργαστούμε για ανύψωση του κύρους και της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, μακριά από συμφέροντα και ιδιοτελείς σκοπιμότητες, και προάγοντας την υπέρτατη αρχή ότι, ο νόμος ισχύει για όλους το ίδιο και ουδείς βρίσκεται υπεράνω αυτού. Κατά την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων μας, βεβαιώνουμε ότι οι αποφάσεις θα υπαγορεύονται από το Σύνταγμα και τους Νόμους μόνο, κι ότι η απονομή της δικαιοσύνης δεν επιδέχεται οποιουσδήποτε συμβιβασμούς. Να είστε βέβαιος, κύριε Πρόεδρε, ότι ο σεβασμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των συνταγματικών ελευθεριών, αγαθά υπέρτατα για κάθε δημοκρατικό κράτος, θα διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Έχουμε πρόθεση να εργαστούμε επενδύοντας στην αξιοποίηση των γνώσεων, των εμπειριών και των ικανοτήτων των στελεχών της Νομικής Υπηρεσίας, εκσυγχρονίζοντας και αξιοποιώντας την τεχνολογία, με στόχο την αύξηση της ποιότητας, παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας σε όλους τους τομείς. Ομοίως, η συνέχιση του έργου της μεταρρύθμισης της Νομικής Υπηρεσίας, που είναι απολύτως αναγκαία θα αποτελεί ταυτόχρονη προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα και με πλήρη σεβασμό προς τη Δικαστική εξουσία θα παράσχουμε την οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί, για να μπορέσουμε να δούμε την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου έργου της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, το πιο σημαντικό μέρος της οποίας ευελπιστώ ότι θα προχωρήσει σύντομα με την ψήφιση των νομοσχεδίων από την Βουλή.

Από τη θεσμική μας θέση σε σχέση με το Σώμα των δικηγόρων, όντας και οι δύο δικηγόροι με μακρά εμπειρία, θα εργαστούμε με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για την αναβάθμιση του επαγγέλματος των δικηγόρων.

Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Ευχαριστώντας σας για άλλη μια φορά, δεσμευόμαστε σε σας και τον κυπριακό λαό ότι αντίστοιχα, Γενικός Εισαγγελέας και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, θα επενδύσουμε το άπαν των δυνατοτήτων και ικανοτήτων μας και θα υπηρετήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας, με εντιμότητα και με ακεραιότητα, με μόνον σκοπό και στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, και το καλό της χώρας μας και των πολιτών της.

Σας ευχαριστώ”.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post