Γ. Αρέστης: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαξίωσε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό

Γ. Αρέστης: Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απαξίωσε το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό

Πολιτικές ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών , Χάρη Γεωργιάδη , για το ξεπούλημα. -Υπάρχουν στοιχεία στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού που οδηγούν σε στοιχειοθέτηση ενδεχομένως ποινικών και αστικών υποθέσεων,

 

Με ιδιαίτερα σκληρή και καυστική γλώσσα μίλησε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο πρώην δικαστής , Γεώργιος Αρέστης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής  (μέλη Γεώργιος Χαραλάμπους και Γεώργιος Γεωργίου)  για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ο κ. Αρέστης  δεν μάσισε τα λόγια του και προειδοποίησε την  Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ” για μεγάλο φαγοπότι και για υπό εξέλιξη σκάνδαλο εις βάρος χιλιάδων δανειοληπτών, με εμπλοκή της Altamira, η οποία διαχειρίζεται τα κόκκινα δάνεια του Συνεργατισμού”. 

Επίσης, υπέδειξε  ότι η Βουλή θα έπρεπε να ενδιαφερθεί νωρίτερα για το πόρισμα, λαμβάνοντας, όπως είπε, υπόψη την απαξιωτική στάση της κυβέρνησης και του προέδρου  Αναστασιάδη. Μάλιστα, όπως επεσήμανε, ο κ. Αναστασιάδης είχε διερωτηθεί για ποιο λόγο να λάβει υπόψη του μία έκθεση,  επειδή την έκαναν τρεις δικαστές. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αρέστης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε παρομοιάσει τα μέλη της ερευνητικής επιτροπής “με τους ιατροδικαστές, που έκαναν λάθος στην περίπτωση της γυναίκας στην Πάφο, η οποία κατασπαράχθηκε από σκύλους Ροτβάιλερ”.

Ο πρώην δικαστής ήταν κατηγορηματικός αναφορικά με τις  πολιτικές ευθύνες που έχει αποδώσει το πόρισμα στον πρώην  υπουργό Οικονομικών,  Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωνε, όταν το κράτος προχωρούσε στην παραχώρηση 1,5 δισ. στον Συνεργατισμό, ότι αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν βασικό πυλώνα του τραπεζικού συστήματος.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρέστης εξέφρασε την απορία πώς γίνεται μετά από τέτοιες αισιόδοξες δηλώσεις να έχει συντελεστεί το ξεπούλημα του Συνεργατισμού

 Ο Γ. Αρέστης  κάλεσε τη Βουλή να παρέμβει και να εξετάσει τις διαδικασίες, που ακολουθεί η Altamira κατά την εκτίμηση και πώληση δανείων. «Κάποιοι θησαυρίζουν και γίνονται εκατομμυριούχοι», υποστήριξε ο κ. Αρέστη, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος υποφέρει και θα πιάσουν τα δάνεια του και θα τα πάρουν στην Ισπανία». Κατά τον ίδιο, ακίνητα αξίας €100 χιλ., εκτιμήθηκαν €20 χιλ., λόγω της αδυναμίας του ιδιοκτήτη και χρεωκοπημένου δανειζόμενου να προχωρήσει σε δική του εκτίμηση, σημείωσε .

Σύμφωνα με τον κ. Αρέστη, η Altamira, παρότι είναι ιδιωτική εταιρεία, συνδέεται με την ΚΕΔΙΠΕΣ, η οποία είναι η μετεξέλιξη του Συνεργατισμού. Επικαλούμενος το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, ανέφερε πως η συμφωνία του Συνεργατισμού με την Altamira δεν ήταν η πιο συμφέρουσα για την τράπεζα. Σημείωσε επίσης πως, λόγω της κακής εταιρικής διακυβέρνησης στον Συνεργατισμό, δεν υπήρξε πρόοδος με τα κόκκινα δάνεια, όπου επικεφαλής για τη διαχείρισή τους ήταν ο Βαρνάβας Κουρουνάς, ο οποίος τώρα είναι διευθυντής της Altamira.

Επιπρόσθετα, ανέφερε  πως τόσο ο κ. Κουρουνάς όσο και ο γενικός διευθυντής του Συνεργατισμού Νικόλας Χατζηγιάννης έσπρωξαν, όπως είπε, τη συμφωνία μεταξύ του Συνεργατισμού και της Altamira. Υπενθύμισε δε, ότι στο πόρισμα γίνεται εισήγηση για την εξέταση ποινικών ευθυνών του κ. Κουρουνά για τις μεθόδους,  με τις οποίες προώθησε την Altamira,  αλλά και για ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες που πιθανόν να υπάρχουν και εναντίον του Διευθύνοντα Συμβούλου του Συνεργατισμού Νικόλα Χατζηγιάννη για την Altamira, για σκόπιμες πράξεις και παραλείψεις. Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως η σύναψη της συμφωνίας έγινε «άρον – άρον» πριν πουληθεί ο Συνεργατισμός, «με σκανδαλώδη τρόπο», κατά την έκφρασή του, ενώ υποστήριξε ότι η συμφωνία μεθοδεύτηκε.

Κίνδυνος παραγραφής αστικών ευθυνών

Φωτιές άναψε στη Βουλή η τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος υποστήριξε πως με βάση το νόμο περί της Παραγραφής Αγώγιμων Δικαιωμάτων, υπάρχει ο κίνδυνος πως μετά από τρία χρόνια παραγράφονται οι αστικές ευθύνες. Όπως είπε, σε δύο μήνες τελειώνει το περιθώριο των τριών ετών. Επ’ αυτού, το ΑΚΕΛ κάλεσε τη Νομική Υπηρεσία να καταθέσει σχετική γραπτή ενημέρωση στη Βουλή. Ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που έγιναν στη Νομική Υπηρεσία, στις οποίες ειπώθηκε πως δεν μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες από το μεγαλομέτοχο της ΣΚΤ (υπουργός Οικονομικών), αλλά υπάρχει και νομοθεσία για την αναδιάρθρωσης Χρηματοοικονομικών Οργανισμών, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών ή εκπρόσωπος του δεν έχουν ευθύνες ,εκτός εάν πρόκειται για σοβαρή αμέλεια. Ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Νίνος Κέκκου ανέφερε πως υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες το κράτος μπορεί να καταχωρήσει αστικές αγωγές αλλά δεν το έχει πράξει εξαιτίας των περίπλοκων θεμάτων.

Προχωρούν αργά οι ποινικές έρευνες

Παρά τις επικρίσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης πως υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης,η υπουργός Δικαιοσύνης , Έμιλυ Γιολίτη,  δήλωσε ότι οι έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Ο Βοηθός Αρχηγός Χριστόφορος Μαυρομμάτης, σημείωσε πως  η ανακριτική ομάδα εξετάζει τα δάνεια που έλαβαν αξιωματούχοι (γραμματείες και επιτρόποι) από 27 πιστωτικά ιδρύματα και κατά πόσο δόθηκαν με ευνοϊκούς όρους. Επίσης, εξετάζονται οι διαγραφές δανείων που έγιναν σε 18 ομίλους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και σύμφωνα με το πόρισμα της ερευνητικής διαγράφηκαν δάνεια ύψους €66 εκατ. Στο μικροσκόπιο των ανακριτικών αρχών θα τεθούν τα δάνεια που δόθηκαν σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Παράλληλα, διερευνώνται οι υπερχρεώσεις στα δάνεια, τα έξοδα φιλοξενίας, την Altamira, την αγορά υπηρεσιών από δικηγορικά και ελεγκτικά γραφεία και τις διαφημίσεις. Για τα τρία πρώτα θέματα, σύντομα οι φάκελοι των υποθέσεων της αστυνομίας θα σταλούν στη Νομική Υπηρεσία. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κάλεσαν την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία να απαντήσουν κατά πόσο κλήθηκαν για να δώσουν καταθέσεις ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο Νικόλας Χατηζηγιάννη, ο Γιάννος Σταυρινίδης και ο Βαρνάβας Κουρουνάς. 

Για εταιρία Χατζηγιάννη

Στη συζήτηση αναφέρθηκε πως το Τμήμα Φορολογίας εξέτασε κατά πόσο υπήρξε φοροδιαφυγή από την επενδυτική εταιρεία του Νικόλα Χατζηγιάννη, η οποία έχει κύκλο εργασιών €0,5 δισ., χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί τίποτα. Όπως είπε ο Γενικός Ελεγκτής, η εταιρεία ήταν ενεργή, όταν ο κ. Χατζηγιάννης ήταν Γενικός Διευθυντής του Συνεργατισμού, επισημαίνοντας πως δεν έχει εντοπιστεί κατά πόσο υπήρχε σύγκρουση συμφέροντος.

Υπάρχουν στοιχεία στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού που οδηγούν σε στοιχειοθέτηση ενδεχομένως ποινικών και αστικών υποθέσεων, τόνισε σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατισμού, πρώην δικαστής,  Γιώργος Αρέστης.

«Έχει υποστεί ο Κύπριος φορολογούμενος τεράστιες ζημιές με αυτό που έγινε. Για να επιβιώσει τότε που θεωρείτο ότι ήταν βιώσιμος ο Συνεργατισμός, το κράτος με την έγκριση και της Ευρώπης έβαλε 1,5 δισεκατομμύρια αρχικά και ύστερα άλλα 75 εκατομμύρια και αυτά τα χρήματα χαθήκαν», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε ότι θεωρούσε υποχρέωση του απέναντι στους πολίτες να φέρει το ζήτημα στην επιφάνεια,  καθώς “έγινε μεγάλο φαγοπότι όσον αφορά το Συνεργατισμό και συνεχίζει να γίνεται με την Altamira”.

«Υπήρχε Γραμματέας Συνεργατισμού Πιστωτικού Ιδρύματος που άνοιγε σε εταιρείες τρεχούμενο λογαριασμό με όριο ένα ή δύο ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και τους επέτρεπε να κάνουν παρατράβηγμα μεγάλων ποσών», ανέφερε ο κύριος Αρέστη.

Σημειώνεται ότι η Ερευνητική Επιτροπή ολοκλήρωσε και παρέδωσε το πόρισμα  (αυτούσιο παρατίθεται στο τέλος)  το 2019 στο τέως Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος και προχώρησε στη σύσταση Τριμελούς  Επιτροπής η οποία διερευνά ακόμη σε συνεργασία με την Αστυνομία το ζήτημα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού.

 

 

Κουλίας: Δεν κλήθηκαν για κατάθεση από την Τριμελή Επιτροπή άτομα που τους αποδίδονται ευθύνες

Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι δεν κλήθηκαν από την Τριμελή Επιτροπή για κατάθεση άτομα που φαίνεται ότι τους αποδίδονται ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Ταυτόχρονα, ο κύριος Κουλίας, επισήμανε πως τα άτομα που είναι στην ομάδα της Αστυνομίας που ασχολούνται με το ζήτημα αυτό ανέρχονται 13 άτομα, αριθμός που είναι πολύ λίγος.

Ο κύριος Κουλίας σημείωσε ότι θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή για την Altamira.

 

 

Πόρισμα Επιτροπής Γ. Αρέστη για Συνεργατισμό by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post