Ευρύ ανασχηματισμό σχεδιάζει ο Ερντογάν

Ευρύ ανασχηματισμό σχεδιάζει ο Ερντογάν

*Προωθεί από ΥΠΟΙΚ σε  ΥΠΕΞ τον γαμπρό του Μπεράτ αλ Μπαϊράκ.

*Ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις για τους  Τατάρους της Κριμαίας

 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να προχωρήσει σύντομα σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέα οικονομική και νομισματική κρίση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ δοκιμάστηκε σκληρά και από την πανδημία COVID-19.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Τ24, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αρχίσει περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα αμέσως μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η τουρκική ιστοσελίδα επικαλείται εκτιμήσεις του Κεμάλ Οζκιράζ, διευθυντή της εταιρείας έρευνας αγοράς και πολιτικών αναλύσεων Ευρασιατικών Ερευνών. Πολλοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η περιοδεία Ερντογάν σηματοδοτεί την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διενέργεια πρόωρων εκλογών, ωστόσο σύμφωνα με τον Οζκιράζ ο Τούρκος πρόεδρος προτίθεται να προβεί σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να αναβαθμίσει τον νυν πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ και πρωθυπουργό την περίοδο 2016-2018 και να τον διορίσει ως πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ως δεύτερος αντιπρόεδρος ενδέχεται να τοποθετηθεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί στη θέση του ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Η σημαντικότερη αλλαγή θα είναι, σύμφωνα με τον Οζκιράζ, η τοποθέτηση του νυν υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ αλ Μπαϊράκ ως υπουργού Εξωτερικών στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

                                                             Ο Τ. Ερντογάν με τον γαμπρό του, Μπεράτ αλ Μπαϊράκ
Η νέα κρίση που έχει πλήξει την τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υποχωρεί, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες ότι η τουρκική κυβέρνηση θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει το διεθνές της χρέος χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρ’ όλα αυτά, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, καθώς η πανδημία COVID-19 ανέκοψε βίαια την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας που είχε αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί η οικονομία και από την κατάρρευση των τουριστικών εσόδων, καθώς οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία μειώθηκαν τον Απρίλιο σε μόλις 24.000 από 3,3 εκατ. το 2019.
Τα τουριστικά έσοδα από ξένους τουρίστες είχαν διαμορφωθεί το 2019 στα 28,7 δισ. δολάρια. Τώρα η τουρκική κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τουρίστες από τον Ιούνιο και μετά, υποσχόμενοι να εφαρμόσουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι κερδήθηκε η μάχη κατά του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 158.000 κρούσματα στην Τουρκία και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την ασθένεια ανέρχονται σε 4.397. Ο Ερντογάν πιστώνεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει σημαντικά ποσά στο τουρκικό σύστημα υγείας που πριν από αυτόν βρισκόταν σε κακή κατάσταση και πως διευκόλυνε σημαντικά την πρόσβαση των Τούρκων πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Ένταση με την Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ενοχλημένο από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Τουρκία με αφορμή την 76η επέτειο από τον βίαιο εκτοπισμό των Τατάρων της Κριμαίας, αλλά και από δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και παραγόντων οι οποίοι συνέκριναν τις σταλινικές διώξεις των Τατάρων της Κριμαίας με την σημερινή πολιτική που ακολουθεί η Ρωσία στην Κριμαία, με ανακοίνωση του καλεί την Άγκυρα να αξιολογεί αντικειμενικά τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω της ανακοίνωσης του, εκφράζει την ανησυχία του σε σχέση με το ότι στο ζήτημα αυτό, με τους εξτρεμιστικούς κύκλους της Τουρκίας “συμπαρατάχθηκαν ορισμένα επίσημα πρόσωπα της Τουρκίας, τα οποία, ιδιαίτερα, προέβησαν σε παραλληλισμούς των σταλινικών διώξεων με την πολιτική της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κριμαία”.

Στην ανακοίνωση του μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, καταλήγει τονίζοντας ότι “μια τέτοια συμπεριφορά δεν συμβάλλει στην επίλυση του στόχου της περαιτέρω ανάπτυξης της πολυμερούς συνεργασίας, που έθεσαν οι πρόεδροι της Ρωσία και της Τουρκίας ο οποίος αποτυπώθηκε στις διμερείς συμφωνίες, αντιτίθεται στο πνεύμα των διμερών ρωσο-τουρκικών σχέσεων, των οποίων η επέτειος των εκατό χρόνων εορτάζεται αυτές τις μέρες”.
Χαρακτηρίζει μάλιστα τις εκδηλώσεις και δηλώσεις αυτές ως αντιρωσική καμπάνια, επισημαίνοντας ότι “η ανοχή της αντιρωσικής καμπάνιας εκ μέρους της επίσημης Άγκυρας δεν συνάδει με το πώς προσεγγίζει την δική της ιστορία”.

Share this post