Ευδοκία Λοίζου: ΡΙΚ και κράτος κατέστρεψαν τη ζωή μου άδικα

Ευδοκία Λοίζου: ΡΙΚ και κράτος κατέστρεψαν τη ζωή μου άδικα

*”Κατόπιν ενεργειών του ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας αφαίρεσε την κατηγορία που αφορούσε  την αναγνωρισμένη επαγγελματική μου νόσο” .

*Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει συμμορφωθεί σε οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για την  προστασία εργαζομένων από κινδύνους, λόγω έκθεσης τους σε βιολογικούς παράγοντες κατά την εργασία. 

Το ΡΙΚ και το κράτος «κατέστρεψαν τη ζωή μου άδικα», κατάγγειλε η δημοσιογράφος Ευδοκία Λοΐζου , περιγράφοντας  τον “Γολγοθά” που βιώνει τα τελευταία 13 χρόνια . Η  δημοσιογράφος του ΡΙΚ διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα,  που προκλήθηκε από τον μολυσμένο αέρα στον χώρο εργασίας της. 

Η καταγγελία έγινε σε συνέντευξη τύπου στην Δημοσιογραφική Εστία.

Δίπλα της βρισκόταν ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, ο οποίος τόνισε ότι η συμπεριφορά των αρμοδίων σε βάρος της Ευδοκίας Λοίζου είναι ανύκουστη και ότι η το Δ. Σ. της Ένωσης της συμπαρίσταται με κάθε δυνατό τρόπο.

Την Ευδοκία την είδαμε στην συνέντευξη με σωληνάκι οξυγόνου  για ενίσχυση του αναπνευστικού συστήματος και με γυαλιά ηλίου, αφού αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον δυνατό φωτισμό. 

Η Ευδοκία Λοίζου (Ε.Λ.) κατάγγειλε τις αδικίες σε βάρος της και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειάς της. Μίλησε για τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει, αλλά και τον δικαστικό αγώνα ενάντια στο ΡΙΚ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητά  εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου στην Κύπρο,  δίκαιη δίκη,  περίθαλψη και αποζημίωση. 

Τον Απρίλιο του 2007 η Ευδοκία Λοίζου προσβλήθηκε από  εγκεφαλίτιδα, «μόλυνση με φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία είναι μη γενετική νόσος που προκαλείται από το περιβάλλον».

 

 

Αρκετά χρόνια αργότερα, στις 11 Ιουνίου 2012 το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποφάσισε ότι η ασθένεια είναι επαγγελματική και επαναβεβαίωσε την απόφασή του στις 6 Δεκεμβρίου 2013. «Τεκμηριώνεται επιστημονικά ότι η εγκεφαλίτιδα προκλήθηκε από τους βιολογικούς και χημικούς παράγοντες, κόπρανα ζώων, την κακή ποιότητα του αέρα, τα οποία εντοπίστηκαν από το εν λόγω τμήμα στις κατά περιόδους και επιτόπιες επιθεωρήσεις από το 2002 και εντεύθεν στους εσωτερικούς χώρους του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου». Το 2014, ανέφερε  ότι έζησε την πλέον απάνθρωπη μεταχείριση από το Κράτος, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω κλονισμό της υγεία της . Συγκεκριμένα ανέφερε:   «Το υπουργείο Υγείας, ενώ με έστειλε με συνοδεία γιατρού και οξυγόνου στο Λονδίνο για δύο μήνες, στη συνέχεια με άφησε άρρωστη στους δρόμους και αρνείτο να καλύψει τα έξοδα θεραπείας μου, ύψους £13.000».

 

Η δημοσιογράφος κατάγγειλε ότι από την στιγμή που αναγνωρίστηκε η νόσος  της ως  επαγγελματική  “υπάρχει μια προσπάθεια αμαύρωσης της εντιμότητάς μου. Βιώνω εξευτελιστική μεταχείριση. Η συμπεριφορά της Δημοκρατίας φθάνει στα όρια της εσκεμμένης εξευτελιστικής μεταχείρισής μου και έχει υπερβεί προ πολλού την αρχή της αναλογικότητας και την αρχή της αμεροληψίας. Παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματά μου και ιδιαίτερα την αξιοπρέπειά μου ως άνθρωπο”.

 

Επίσης,  έκανε λόγο για άγνοια και «συνωμοσίες» από δημόσιους λειτουργούς για το πρόβλημά της, επικαλούμενοι «ψυχογενείς παράγοντες μπας και γλυτώσουν να μην εκτεθούν που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Μετά που απέτυχαν, επινόησαν με ιατροσυμβούλιο (με πάσχουσα σύνθεση) να με κρίνουν ικανή για εργασία και να με καλέσουν να αναλάβω τα καθήκοντά μου στο ΡΙΚ, παρόλο που ακολουθούσε δευτεροβάθμιο ιατροσυμβούλιο».

Μαραθώνιος δικαστικών αγώνων

Το ΡΙΚ ,  μετά και την αποτυχία του να πείσει το Δικαστήριο για μη εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης εναντίον του, τώρα αιτείται από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας απόρριψη της αγωγής της Ευδοκίας Λοίζου, η οποία εκδικάζεται εννέα χρόνια και σχετίζεται με αποζημιώσεις για αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένεια από το Κράτος. Η δικαιολογία είναι  ότι πρόκειται για κατάχρηση διαδικασίας του Δικαστηρίου ένεκα του γεγονότος ότι η δημοσιογράφος προχώρησε  σε αγωγή κατά της Δημοκρατίας».

Στην συνέντευξη τύπου η Ευδοκία Λοίζου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής καταπληκτικά:
* Για έξι χρόνια η ποινική υπόθεση κατά του ΡΙΚ για την ήδη αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένειά της, δεν εκδικάστηκε “προς αποποίηση των ευθυνών της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και προς ικανοποίηση του ΡΙΚ”.

*Συμφώνησαν (ΡΙΚ και Δημοκρατία)  να ολοκληρωθεί η αστική αγωγή που άσκησε εναντίον του ΡΙΚ ως πολίτης για αποζημιώσεις για την αναγνωρισμένη επαγγελματική νόσο.

*Αναγκάστηκε να υποβάλει καταγγελία στο Ανώτατο Δικαστήριο με επιστολή της  πέρσι τον Απρίλιο και από  έρευνα στον  στον φάκελο της υπόθεσης, διαπίστωσε με έκπληξή της πως κατόπιν ενεργειών του ΡΙΚ ο Γενικός Εισαγγελέας αφαίρεσε την κατηγορία που αφορούσε καθαρά την περίπτωσή μου και την αναγνωρισμένη επαγγελματική μου νόσο και με αφαίρεσαν από μάρτυρα. Έκανε χρήση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα για αναστολή της πρώτης κατηγορίας σχετική με την απόφαση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για επαγγελματική νόσο».

Η πάσχουσα από εγκεφαλίτιδα δημοσιογράφος εξήγησε:
«Βασικός μάρτυράς μου εναντίον του εργοδότη μου, του ΡΙΚ, για την αναγνωρισμένη επαγγελματική ασθένειά μου είναι το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας. Εντούτοις, οι Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων που ανήκουν στο ίδιο υπουργείο καθοδηγούν το ΡΙΚ να αποδείξει πως δεν πάσχω από τίποτα» .  Επίσης, η Ε. Λ. είπε ότι παραμένει ανασφάλιστη, παρά την αναγνώριση της ασθένειας ως επαγγελματικής, διευκρινίζοντας ότι αν η νόσος   ήταν στον κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν θα χρειάζονταν να γίνει δίκη.


Ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από καταγγελία και επιστολή της, στις 3 Απριλίου 2019, επιρρίπτει ξεχωριστές ευθύνες στην Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος για το ότι δεν εφάρμοσε ή και προχώρησε στην πλημμελή μεταφορά οδηγιών με αποτέλεσμα να μην της  παρέχεται προστασία ως άτομο με αναγνωρισμένη επαγγελματική νόσο. Επίσης , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιρρίπτει ξεχωριστή ευθύνη στο ΡΙΚ ως εργοδότη.

 

*Το πλήρες κείμενο εγγράφου, που έδωσε στους δημοσιογράφους η Ευδοκία Λοίζου

 

Share this post