Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Κύπρος, με λυμένο πολιτικό της πρόβλημα, είναι ένα πλεονέκτημα για τη διεθνή κοινότητα

Ευάγγελος Βενιζέλος: Η Κύπρος, με λυμένο πολιτικό της πρόβλημα, είναι ένα πλεονέκτημα για τη διεθνή κοινότητα

Στην Λευκωσία ήταν χθες και σήμερα  ο πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης, καθηγητής  Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος  μετέχει ως  κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που οργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το Ινστιτούτο Μελετών  Πολιτικής και Δημοκρατίας με θέμα « Η Δημοκρατία σε κρίση», συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, μετά  την πρώτη του συνάντηση με την νέα προσωπική  απεσταλμένη  του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Maria Angela Holguin Cuellar, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κολομβίας. Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα Κύπρου.  Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε  με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου

Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Βουλής τόνισε τη σημαντική συμβολή του κ. Βενιζέλου στη δημοκρατική εξέλιξη της Ελλάδος, υπογραμμίζοντας ότι προσωπικότητες της δικής του πολιτικής και νομικής εμβέλειας αποτελούν οδοδείκτη σε κρίσιμες χρονικές συγκυρίες, όπως η τωρινή. Η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολυετή ενασχόληση του κ. Βενιζέλου με το κυπριακό πρόβλημα. Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία αποτελεί μια θετική εξέλιξη, ίσως βοηθήσει στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ως θετική εξέλιξη τον διορισμό απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό και σημείωσε ότι η επαναπροσέγγιση Αθήνας – Άγκυρας πιθανόν να έχει θετική επίδραση στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Περαιτέρω εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενδεχομένως να αποτελέσει ευκαιρία  και προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να υπάρχει βούληση και συνεννόηση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου και πάντοτε με την αρωγή των Αθηνών Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων για θεσμικά και νομικά ζητήματα που απασχολούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μετά το πέρας της συνάντησης έγιναν δηλώσεις

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, μετά τους περσινούς καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία, βλέπουμε μια προσπάθεια για αλλαγή του κλίματος στα Ελληνοτουρκικά, ωστόσο αυτό που δεν βλέπουμε είναι να μεταφράζεται αυτή η καλή διάθεση σε αλλαγή της στάσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Δηλαδή η πλευρά επιμένει σε δυο κράτη ουσιαστικά εδώ και αρκετά χρόνια.

 

Ευ. Βενιζέλος: Όπως ξέρετε, στην εθνική μας στρατηγική προτάσσουμε επί 50 χρόνια το Κυπριακό  και το πρώτο μας θέμα είναι το Κυπριακό.

Τώρα η βελτίωση του κλίματος στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς όπως είπα, να έχουμε προχωρήσει σε ζητήματα ουσίας, είναι μια προσέγγιση η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά και στο Κυπριακό. Το Κυπριακό όμως είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν θα συζητήσουμε για  το Κυπριακό ως Ελληνοτουρκικό ζήτημα, μπορεί  όμως – και νομίζω ότι αυτή είναι η γραμμή της Ελληνικής Κυβέρνησης, αντιλαμβάνομαι και την ερμηνεύω σωστά ελπίζω –  το κλίμα να βοηθήσει, χωρίς  αυτό να είναι εύκολο, χωρίς  αυτό να είναι αυτόματο. Πρέπει να προσέχουμε όμως και τα μικρά βήματα και τις αποχρώσεις. Το ζήτημα είναι αυτό που είπα, πρέπει εμείς, εδώ, στη Λευκωσία να διαμορφώσουμε τη γραμμή με διορατικότητα και συναίνεση, χωρίς να επαναλαμβάνουμε γενικόλογες  διατυπώσεις, οι οποίες μπορεί να αποτελούν μια εύκολη απάντηση σε ερωτήματα της στιγμής, αλλά δεν αποτελούν από μόνες τους μια στρατηγική.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Βενιζέλο, η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να καταστεί ευκαιρία και για το Κυπριακό;

 

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, νομίζω το είπα προηγουμένως. Το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα πια στη Μέση Ανατολή έχει αποκτήσει παγκόσμιες διαστάσεις. Νομίζω, ότι όχι μόνον η Δύση αλλά όλοι οι παράγοντες οι διεθνοπολιτικοί αντιλαμβάνονται ότι μια ασφαλής Κύπρος, μια σταθερή Κύπρος, μια Κύπρος που έχει λύσει το πολιτικό της πρόβλημα, είναι ένα πλεονέκτημα για τη διεθνή κοινότητα και πάντως σίγουρα για τη Δύση.

«Η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στην Λευκωσία, στα χέρια του Εθνικού Συμβούλιο», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Καλεσμένος  χθες του ΑΝΤ1 Κύπρου ο κ. Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις προοπτικές στο Κυπριακό, αλλά και για την κρίση στη δημοκρατία. 

Κληθείς να σχολιάσει τις ελληνοτουρκικές ισορροπίες με την εισαγωγή F35 και F16 σε Ελλάδα και Τουρκία ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι το στρατιωτικό ισοζύγιο στο Αιγαίο διατηρείται με υπεροχή Ελλάδας. «Αλλά δεν θα λύσουμε τα προβλήματα μέσα από ανταγωνισμό εξοπλισμών», τόνισε. 

Share this post