Εύα Παπακυριακού: Διαρροές σε “ανώτατο επίπεδο” του ΥΠΕΣ για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις

Εύα Παπακυριακού: Διαρροές σε “ανώτατο επίπεδο” του ΥΠΕΣ για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις

Διαρροές «σε ανώτατο επίπεδο» του Υπουργείου (Εσωτερικών) για τις κατ΄ εξαίρεση πολιτογραφήσεις κατάγγειλε στην κατάθεση της στην Ερευνητική Επιτροπή η προϊσταμένη της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ),  Εύα Παπακυριακού. Απαντώντας σε ερώτηση,  που της υπέβαλε ο Επίτροπος Παύλος Ιωάννου, ανέφερε ότι,  αν και η διαδικασία θα έπρεπε να είναι εμπιστευτική, η ίδια δεχόταν τηλεφωνήματα από παρόχους, γεγονός που δημιουργούσε πίεση. Η κ. Παπακυριακού, όταν κλήθηκε από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Μύρωνα Νικολάτο, να δώσει ονόματα παρόχων που ενδεχομένως «ενοχλούσαν φορτικά»,  ανέφερε πως θα πρέπει να επανέλθει. Είπε επίσης ότι δεχόταν τηλέφωνα από παρόχους, οι οποίοι μάθαιναν ότι στάλθηκε επιστολή με αίτημα προς τη ΜΟΚΑΣ, σημειώνοντας πως  κανονικά δεν έπρεπε να γνωρίζουν. Για το γεγονός η ίδια ανέφερε ότι έκανε παράπονο στην αρμόδια λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία απάντησε πως δεν έλεγε οτιδήποτε. «Λέχθηκε ότι ήταν και σε ανώτατο επίπεδο που τους ενημέρωναν» είπε, για να προσθέσει σε άλλο σημείο της κατάθεσής της :  «υποθέτω ότι ήταν από το Υπουργείο».

270 αιτήματα

Γύρω στα 270 αιτήματα έλαβε η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) από το Υπουργείο Εσωτερικών, σχετικά με ονόματα και συναλλαγές που αφορούσαν το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ), ανέφερε η κα. Παπακυριακού, προσθέτοντας πως η πλειοψηφία των αιτημάτων υποβλήθηκε μετά το 2015. Η κ. Παπακυριακού είπε ότι μέχρι το 2019, η ΜΟΚΑΣ έστελνε γραπτώς απάντηση στα αιτήματα του Υπουργείου Εσωτερικών, ωστόσο άλλαξε πρακτική όταν η ίδια αντιλήφθηκε πως αυτό μπορούσε να παρερμηνευτεί ότι δίνεται «πράσινο φως» για την πολιτογράφηση. Εξηγώντας τη διαδικασία, η κ. Παπακυριακού είπε ότι η ΜΟΚΑΣ έχει αναπτύξει βάση δεδομένων, όπου καταχωρείται οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχει απασχολήσει τη Μονάδα με οποιονδήποτε τρόπο. Είπε ότι το σύστημα έγινε πιο αποτελεσματικό μετά το 2015. «Από έλεγχο που κάναμε δεχτήκαμε γύρω στα 270 αιτήματα» από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα περισσότερα μετά το 2015, ενώ υπήρχε και ένας μικρός αριθμός πριν, είπε. Ανέφερε ότι στη βάση επιστολών από το ΥΠΕΣ, η ΜΟΚΑΣ διενεργούσε έλεγχο για συγκεκριμένα ονόματα. Σε ερώτηση αν οι τράπεζες ενημέρωναν έγκαιρα τη ΜΟΚΑΣ για ασυνήθιστες συναλλαγές, απάντησε ότι σε κάποιες περιπτώσεις η ενημέρωση ερχόταν κατά τη διάρκεια της εξέτασης της αίτησης ή και μετά την πολιτογράφηση. Η κ. Παπακυριακού ανέφερε επίσης ότι εξέφρασε ανησυχίες για τον τρόπο ελέγχου του προγράμματος, ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι «γίνονται επαρκείς έλεγχοι». Ανέφερε πως «αν και δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα» έστειλε σχετική επιστολή στο ΥΠΕΣ, στις 30 Ιανουαρίου 2018, ζητώντας σύσκεψη, η οποία και πραγματοποιήθηκε μετά από δύο περίπου εβδομάδες. Ακόμη ανέφερε ότι την κάλεσε στο γραφείο του ο τότε Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, για να ανταλλάξουν απόψεις αναφορικά με τους ελέγχους των επενδυτών. Ο κ. Πετρίδης «έδειχνε προβληματισμένος με τα πράγματα που έπρεπε να διορθωθούν» είπε.

 

Υπόθεση Τζο Λόου

Η κ. Παπακυριακού ρωτήθηκε και για την υπόθεση του Μαλαισιανού καταζητούμενου Τζο Λόου και τη διαδικασία δήμευσης του ακινήτου στην Κύπρο. Είπε ότι υπήρχαν δημοσιεύματα, τόσο στον διεθνή Τύπο, όσο και στην Κύπρο και η ΜΟΚΑΣ έλαβε αναφορά ύποπτης συναλλαγής από συγκεκριμένη τράπεζα. Είχαν γίνει συναλλαγές, αλλά υπήρχαν αρνητικά δημοσιεύματα τα οποία οδήγησαν την τράπεζα να υποβάλει αναφορά στη ΜΟΚΑΣ, είπε, προσθέτοντας ότι με τη σειρά τους αποτάθηκαν στις αρχές της Μαλαισίας «με την οποία η επικοινωνία δεν είναι πολύ εύκολη». Αφού επιβεβαιώθηκε ότι είχε γίνει εκείνη η μεγάλη απάτη, η ΜΟΚΑΣ επικοινώνησε με την Αστυνομία για να ληφθούν πληροφορίες μέσω της Interpol, συνέχισε. Στη συνέχεια εντοπίστηκε η έπαυλη και προχώρησε η δέσμευση του ακινήτου με διάταγμα δικαστηρίου, ενώ ζητήθηκε από τις αρχές της Μαλαισίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης διατάγματος δήμευσης, για να ακολουθήσει μέσω των δικαστηρίων η διαδικασία εκποίησής του. Η δέσμευση έγινε το 2020, συνέχισε η κ. Παπακυριακού, κάνοντας λόγο για χρονοβόρες διαδικασίες. Είπε ότι η αντίστοιχη Μονάδα της Μαλαισίας «δεν είχε ιδέα» ότι πολιτογραφήθηκε στην Κύπρο ο Τζο Λόου. Ακόμη ανέφερε ότι ενημερώθηκε το Κτηματολόγιο, ώστε σε περίπτωση που γίνει προσπάθεια μεταβίβασης του ακινήτου, να ενημερωθεί αμέσως η ΜΟΚΑΣ. Σύμφωνα με την κ. Παπακυριακού, το ακίνητο είναι ακόμη εγγεγραμμένο στην εταιρεία του ντιβέλοπερ. «Πρόκειται να πάρουμε το κλειδί, γιατί κάποιος πρέπει να το συντηρεί μέχρι να στείλει η Μαλαισία το αίτημα για δήμευση», είπε. Ακόμη ανέφερε ότι υπάρχει και ένα ποσό σε δεσμευμένο λογαριασμό στην Κύπρο που ανήκει σε συνδεδεμένο πρόσωπο, στο οποίο ωστόσο δεν παραχωρήθηκε υπηκοότητα, ενώ αναμένεται να διαπιστωθεί αν τα χρήματα είναι προϊόν απάτης.

Έρευνα στον πρώην δικηγορικό του ΠτΔ

Η κ. Παπακυριακού ρωτήθηκε και σχετικά με δημοσίευμα της ιστοσελίδας OCCRP που αφορούσε το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «έγινε εμπεριστατωμένη έρευνα και αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε οτιδήποτε το παράνομο ή το μεμπτό, αλλά ότι ήταν συνήθεις συναλλαγές». Για την υπόθεση, για την οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δημόσια ζητήσει να γίνει διερεύνηση, ενημερώθηκε και ο πρώην γενικός Εισαγγελέας, είπε. Η κ. Παπακυριακού απάντησε μεταξύ άλλων και σε ερωτήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις επενδυτών από την Ινδία, το Ιράν και την Κένυα.

 

Share this post