Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Για πρώτη φορά εκτίθεται η άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης».

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Για πρώτη φορά εκτίθεται η άγνωστη «μαρμάρινη κεφαλή παιδιού από τις στάχτες της Σμύρνης».

Το γλυπτό ανασύρθηκε από τις στάχτες του μουσείου, εστάλη στη βρετανική πρεσβεία στην Αθήνα και δωρήθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τον Αύγουστο του 1926.

Η μαρμάρινη κεφαλή που διατηρεί εμφανή τα ίχνη από τη φωτιά παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην καρδιά του μουσείου («Αίθουσα του Βωμού» / αίθουσα 34), έως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.

Άποψη των εγκαταστάσεων της Νέας Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, στη συνοικία της Αγίας Αικατερίνης το 1922.

Άποψη του λιμένα της Σμύρνης από επιστολικό δελτάριο. Πίσω από τη γραμμή των κτιρίων της προκυμαίας διακρίνονται το καμπαναριό της Αγίας Φωτεινής στα αριστερά και ο ναός του Αγίου Γεωργίου στα δεξιά. Το Μουσείο της Ευαγγελικής Σχολής ήταν ανάμεσά τους. Στο βάθος διακρίνεται ο αρμενικός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου.Στις 14 Αυγούστου, στις 4 και 18 Σεπτεμβρίου και στις 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 10 και 17 Αυγούστου και στις 7 και 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τις ανασκαφές των Ελλήνων αρχαιολόγων στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Διοίκησης Σμύρνης, για τη δημιουργία αρχαιολογικών αποθηκών και μουσείων και για την τύχη των σπουδαίων συλλογών στις μέρες της καταστροφής.

Απόσπασμα έγγραφης αναφοράς του αρχαιολόγου Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη προς το υπουργείο Παιδείας με ημερομηνία 8 Μαρτίου 1923. Σε αυτήν αναφέρει πως το «παγκοσμίως γνωστόν δια τον πλούτον των σπουδαιότατων μικρασιατικών αρχαιοτήτων Μουσείον της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης δυστυχώς εκάη».

Ημερομηνίες παρουσιάσεων:
14 Αυγούστου, 4 και 18 Σεπτεμβρίου και 2 Οκτωβρίου, ημέρα Κυριακή και ώρα έναρξης 13:00
10 και 17 Αυγούστου, 7 και 21 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα έναρξης 13:00
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

ΠΗΓΗ: namuseum.gr

Share this post