ΕΣΚ: Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ελευθεροτυπία από την ψήφιση του EMFA ως έχει

ΕΣΚ: Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ελευθεροτυπία από την ψήφιση του EMFA ως έχει

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) μετά λύπης ενημερώθηκε και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ότι σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται στις επτά χώρες που στην ψήφιση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA) υποστηρίζουν την έγκριση και άρθρου που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των δημοσιογράφων στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας». Οι άλλες έξι χώρες που είναι υπέρ του εν λόγω άρθρου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι η Γαλλία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Μάλτα και η Σουηδία.

Σε ανακοίνση της η Ένωση Συντακτών Κύπρου αναφέρει ότι ενώνει τη φωνή της με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και όλες τις δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ευρώπη, εκφράζει ακόμη μια φορά την έντονη ανησυχία της ότι εάν κάτι τέτοιο εφαρμοστεί η ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης θα δεχθεί τεράστιο πλήγμα, και οι δημοσιογράφοι και οι πηγές τους θα τεθούν σε κίνδυνο.

Από την επίμαχη πρόνοια  σημειώνεται  “ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι για την ελευθεροτυπία και την ελευθερία έκφρασης. Σε τελευταία ανάλυση, ελλοχεύουν κίνδυνοι για το δημοκρατικό γίγνεσθαι”.

Η ΕΣΚ καλεί την κυβέρνηση “να αναθεωρήσει, έστω και την υστάτη, τη στάση της και να μη συμβάλει στην νομιμοποίηση της παρακολούθησης των δημοσιογράφων. Καλούμε επίσης την εξαμελή αντιπροσωπεία της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα από τους επαπειλούμενους κινδύνους για την ελευθεροτυπία.

Τέλος, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψουν σθεναρά αυτήν την ανελεύθερη διάταξη, η οποία απειλεί όχι μόνο την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών, αλλά και τη δημοκρατία ευρύτερα.

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, μαζί με όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο της Ευρώπης θα επιμένουν μέχρι τέλους στην απάλειψη και διαγραφή της επίμαχης πρόνοιας που θα δημιουργήσει απείρως περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να επιλύσει”.

Share this post