Ερωτήματα προς Αλ. Μαρκίδη

Ερωτήματα προς Αλ. Μαρκίδη

Ουδείς, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί με τις απόψεις του, αμφισβητεί τις γνώσεις και την ευφυΐα του κ. Αλέκου Μαρκίδη. Ως γνωστόν με ανάρτηση στο Facebook ο βετεράνος πολιτικός , πρώην γενικός εισαγγελέας και πρώην μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό, κάλεσε τον υπουργό εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη να κάνει «δεύτερες σκέψεις» και να παραμείνει στη θέση του. Δικαιολογώντας την τοποθέτηση του αυτή ο κ. Μαρκίδης αναφέρει ότι ο κ. Κασουλίδης «διαθέτει πείρα και κυρίως αξιοπιστία σε ότι αφορά την προσήλωση του στη λύση του Κυπριακού, οπότε πρέπει να παραμείνει για να διαδραματίσει το ζωτικό ρόλο που του αρμόζει για το συμφέρον της Κύπρου». Επίσης , ο κ. Μαρκίδης υποδεικνύει στον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος έχει διοριστεί ως διάδοχος του στη νέα κυβέρνηση, ότι μπορεί να περιμένει μερικούς μήνες.

Δεδομένου ότι η πρόθεση του κ. Κασουλίδη να αποχωρήσει είχε γίνει γνωστή από πολύ καιρό (σημ: σε γεύμα εργασίας το 2013, μόλις είχε διοριστεί υπουργός είχε πει ότι θα αποχωρούσε στο τέλος της θητείας του) το ερώτημα είναι , γιατί ο κ. Μαρκίδης δεν διετύπωσε την έκκληση του καιρό πριν , αλλά την έκανε μετά την εξαγγελία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου; Μήπως επιθυμούσε άλλον ως ΥΠΕΞ αντί του Ν. Χριστοδουλίδη;

Επίσης, η παρέμβαση Μαρκίδη μου θύμισε τις προεδρικές του 2003 , όταν ο αείμνηστος Κληρίδης κατήλθε στις εκλογές , υποσχόμενος ότι , εφόσον εκλεγεί , θα παραμείνει ως πρόεδρος για 16 μήνες , γιατί, κατά την κρίση του, ήταν πολύ κοντά , λόγω σχεδίου Ανάν , η λύση του Κυπριακού. Με την θέση Κληρίδη είχε συμφωνήσει ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδος , Κώστας Σημίτης. Ωστόσο, ο Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος ήταν στο Κυπριακό το «δεξί χέρι» του Κληρίδη, αμφισβήτησε τον πολιτικό του μέντορα, και κατήλθε και ο ίδιος ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Share this post