Ερντογάν: «Με δυσκολία» πέτυχε αύξηση από 25% σε 30%

Ερντογάν: «Με δυσκολία» πέτυχε αύξηση από 25% σε 30%

Οι τουρκικοί πύραυλοι ‘‘άναψαν φωτιές στον Έλληνα’’ είπε στην ίδια ομιλία

Κωνσταντινούπολη, Μηνάς Βασιλειάδης

Μετά από την ανακοίνωση ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι — τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι συνταξιούχοι— θα λάβουν αύξηση ως διαφορά πληθωρισμού 16,44%, ο Πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι όλοι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν αύξηση 25%. Αυτό το ανακοίνωσε, λέγοντας ότι δίνει «χαρμόσυνη είδηση».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν ανέφερε συγκεκριμένα ότι «στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, βάσει του ποσοστού πληθωρισμού για το 2022, θα εφαρμοστεί αύξηση 16,48%. Όσο για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ (SSK) και του Ταμείου Ελευθέρων Επαγγελματιών (Bağ-Kur), η αύξηση υπολογίζεται στο 15,4%. Από εδώ, όμως, θα ήθελα σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, να δώσω τη χαρμόσυνη είδηση ότι η αύξηση θα είναι για όλους 25%». Ο Πρόεδρος Ερντογάν συνέχισε: «Ο στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τον αφρό (sic.) του πληθωρισμού, ούτως ώστε, ξεκινώντας από το επόμενο έτος, να το διώξουμε από την ημερήσια διάταξη της χώρας». Εντωμεταξύ, η ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων «Metropoll Research» αναφέρει ότι έθεσε το ερώτημα «Ποιός ήταν ο ρυθμός πληθωρισμού το 2022;» στους πολίτες, με σχεδόν τους μισούς (ποσοστό 47,5%) να απαντά ότι εκτιμά πως ο πληθωρισμός ήταν 170% ή περισσότερο. Ως προς τη μέθοδο της έρευνας, η εταιρεία ανακοίνωσε τα εξής: «Έρευνα Δεκεμβρίου για τον ‘παλμό’ της χώρας. Διεξήχθη σε συνολικά 2077 άτομα μεταξύ 13-18 Δεκεμβρίου 2022 με ‘στρωματοποιημένη’ δειγματοληψία και μέθοδο στάθμισης σε 28 νομούς, με βάση 26 περιφέρειες, σύμφωνα με το σύστημα NUTS2 σε όλη την Τουρκία.  Η έρευνα έγινε  με τη μέθοδο CATI με περιθώριο σφάλματος +-2,11 εντός ορίων εμπιστοσύνης 0,95».

——————————————————-

Η εφημερίδα “ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ”  στην στήλη ΘΕΣΕΙΣ  γράφει :“Το ότι η αύξηση στους συνταξιούχους θα ήταν κάπου μεταξύ 15 – 25% αναμενόταν και δεν προκάλεσε έκπληξη. Απλά απογοήτευσε τους ‘πιστούς’ και τους αιθεροβάμονες. Η μεγάλη έκπληξη όμως έγκειται στο ότι το γεγονός παρουσιάστηκε εκ στόματος του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ‘Χαρμό[1]συνη Είδηση’, τουτέστιν: “Müjde”. Μι.Β.

——————————————————————-

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι έκανε την αύξηση  “δύσκολα, με περικοπές σε άλλα κονδύλια”. Τη νέα αύξηση ανακοίνωσε ο κ. Ερντογάν  στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΡ, ενώ στην ίδια ομιλία αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η αναφορά του σε πυραύλους άναψε φωτιές «στον Έλληνα».

Ειδικότερα, οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο κ. Ερντογάν ήταν οι εξής:

«Έχει διαφορά από το παρελθόν το CHP; Ό,τι ήταν χθες αυτό είναι και τώρα. Ορίστε τα [drone] Μπαϊρακτάρ, η [κατασκευάστρια εταιρεία] Μπαϊκάρ, με όλα της τα επιτεύγματα. Τώρα στο αυτοκίνητο που ερχόμασταν αυτά λέγαμε. Η Μπαϊκάρ μας δίδαξε κάτι: Πλέον εμείς μπορούμε, μπορούμε, μπορούμε. Τα φτιάξαμε τα drone μας; Τα φτιάξαμε τα οπλισμένα drone μας; Το φτιάξαμε το μαχητικό μας drone ‘Akıncı’ ;Το φτιάξαμε το μαχητικό μας drone ‘Kızılelma’; Φτιάχνουμε τώρα και το πολεμικό μας αεροσκάφος; Αυτό το έθνος μπορεί και το κάνει. Εμείς δεν είχαμε δικούς μας πυραύλους. Τα κάνουμε τώρα αυτά μόνοι μας; Τα κάνουμε έτσι που ανάψανε φωτιές στον Έλληνα. Οι εφημερίδες έχουν τίτλους όπως ‘‘Κοιμάστε, κοιτάξτε, ο άλλος μας στέλνει Tayfun από τη Σμύρνη’’. Βεληνεκές 561χλμ, κι εγώ είπα στους φίλους ότι ‘‘δεν φτάνει, πρέπει να το πάμε στα 1.000χλμ’’. Μόλις έγινε είδηση ξεκίνησαν να γράφουν ‘αυτά θα χτυπήσουν την Αθήνα’. Ηρεμίστε, να κάθεστε φρόνιμα. Εμείς με Αθήνες και τέτοια δεν έχουμε πάρε-δώσε. Δεν πειράζουμε όποιον δεν μας πειράζει. Πήγαμε στον Καραμπάχ. Γιατί; Επειδή εκεί υπάρχουν τα αδέρφια μας, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμά τους για βοήθεια. Με τον ίδιο τρόπο πήγαμε και στη Λιβύη. Υπάρχουν τα αδέρφια μας εκεί, για αυτό πήγαμε. Παντού όπου υπάρχουν τα αδέρφια μας, οι κατατρεγμένοι, τα θύματα, εκεί υπάρχει η Τουρκία, εκεί υπάρχει ο Τούρκος».

Εντωμεταξύ λίγο μετά την ομιλία του κ. Ερντογάν, προς το απόγευμα, ο τουρκικός τύπος έδινε ως ξεχωριστή είδηση τους τίτλους των ελλαδικών εφημερίδων, για το πώς αναμετέδωσαν τις δηλώσεις Ερντογάν για τους πυραύλους και την Αθήνα.

 

Share this post