Ερντογάν ‘‘Κανένας με χαμηλό εισόδημα ή άνεργος δεν θα αφεθεί μόνος’’

Ερντογάν ‘‘Κανένας με χαμηλό εισόδημα ή άνεργος δεν θα αφεθεί μόνος’’

*Από την έναρξη της επιδημίας εφαρμόσαμε τις οδηγίες του Επιστημονικού  Συμβουλίου, λέει ο Τούρκος πρόεδρος

*Άλλοι 79 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 2.456 νέα κρούσματα σε μία μέρα

*ΕΚΚΛΗΣΗ ΙΜΑΜΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ‘ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ’

 

ΚΩΝΣΑΝΤΙΝΟΥΟΛΗ, Μηνάς Βασιλειάδης

Εβδομήντα εννέα ανθρώπινες ζωές είναι ο σημερινός  απολογισμός της επιδημίας του ιού SARS-CoV-2 στην Τουρκία, ενώ εντοπίστηκαν και 2.456 νέα κρούσματα. Το 82% των θυμάτων ήταν άτομα άνω των 60 ετών.

Τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας  δείχνουν ότι, από την έναρξη της επιδημίας στην Τουρκία, η σημερινή ημέρα ήταν η χειρότερη από άποψη αριθμού θανάτων και η δεύτερη χειρότερη σε σχέση με τα νέα κρούσματα.

Η ημέρα με τα περισσότερα κρούσματα μέχρι στιγμής παραμένει η 31 Μαρτίου (2.704 νέα κρούσματα).

Με τα σχεδόν δυόμισι χιλιάδες νέα κρούσματα, που ανακοινώθηκαν, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων φορέων του ιού στην Τουρκία είναι πλέον 18.135 άνθρωποι και τα θύματα της ασθένειας Covid-19 είναι 356.

Το υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε ότι συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 125.556 τεστ ανίχνευσης του ιού, εκ των οποίων τα 18.757 πραγματοποιήθηκαν χθες (σχεδόν τρεις χιλιάδες περισσότερα απ’ ό,τι την Τετάρτη). Στην εντατική νοσηλεύονται 1.101 άτομα ενώ 783 είναι διασωληνωμένοι. 82 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο και συνολικά 415 έχουν ιαθεί.

Η καμπάνια εθνικής αλληλεγγύης «είναι μια καμπάνια κινητοποίησης της καλοσύνης, μια εθελοντική επίδειξη αλληλεγγύης», είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στους δημάρχους που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του κόμματός του, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.
«Σε τέτοιες περιόδους το έθνος μας μπορεί να ξεχωρίσει πολύ καλύτερα αυτούς που ειλικρινά προσπαθούν, από εκείνους που προσποιούνται ότι κάτι κάνουν», είπε ο κ. Ερντογάν απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται και πρόσθεσε ότι παρόμοιες καμπάνιες, όπως εκείνη που ξεκίνησε ο ίδιος, πραγματοποιούνται και σε χώρες του εξωτερικού. «Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε όσους επιδιώκουν πόλωση είτε προβαίνοντας σε επικίνδυνες δηλώσεις είτε επιδεικνύοντας παράνομη συμπεριφορά. Το έθνος μας θα δώσει την απαραίτητη απάντηση σε όσους θεωρούν εαυτόν υπεράνω της Τουρκικής Δημοκρατίας ή και έξω από αυτήν», είπε ακόμη.

Ο κ. Ερντογάν είπε ότι «στην περίοδο της αρρώστιας Covid-19 αναλογούν στις δημαρχίες μας πολύ περισσότερα σημαντικά καθήκοντα» και δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε επ’ ουδενί μόνους τους τους πολίτες μας που έχουν μη επαρκές εισόδημα ή έμειναν άνεργοι».

 

Πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα η προμήθεια και ο διαμοιρασμός απολυμαντικών υγρών και προστατευτικού υλικού, είπε ο κ. Ερντογάν στους δημάρχους του ΑΚΡ και πρόσθεσε ότι «ως Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν δυσαρεστήσαμε ποτέ το έθνος μας». Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σε συμφωνία με τις αρχές του κοινωνικού κράτους «δίνουμε  βοήθεια 1.000ΛΤ σε δύο εκατομμύρια οικογένειες».

Από την έναρξη της επιδημίας, είπε στη συνέχεια, «προσεγγίσαμε το θέμα με ευαισθησία. Εφαρμόσαμε μία προς μία», υποστήριξε, «τις αποφάσεις που λάβαμε σύμφωνα με τις οδηγίες του Επιστημονικού μας Συμβουλίου. Προχωρήσαμε σύμφωνα με τις ανάγκες της χώρας μας και όχι σύμφωνα δογματισμούς που εμφανίστηκαν σε κοινωνικά δίκτυα και τηλεοράσεις».
«Η Τουρκία έχει τη δύναμη και τα μέσα ώστε να νικήσει την επιδημία», είπε καταλήγοντας.

Αντίδραση Ιμάμογλου

Τη διακοπή της καμπάνιας του Μητροπολιτικού Δήμου Σταμπούλ ( Κωνσταντινούπολης)  για τη συλλογή βοήθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, λόγω μη λήψης άδειας από τη Νομαρχία, επέκρινε ο δήμαρχος της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος δεν ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του δήμου για να συμμετέχουν σε διάφορες συναντήσεις ώστε, με τον τρόπο αυτόν, να προβάλλουν αντίσταση στην πρωτοβουλία του δήμου.


Μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Τ24, ο κ. Ιμάμογλου χαρακτήρισε «πολύ λυπηρό» το γεγονός ότι, όπως είπε, «ζήτησα δύο φορές ραντεβού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αντ’ αυτού τελικά κλήθηκα μετά από 30-35 ημέρες από τον Νομάρχη ‒και δεν νομίζω ότι ευθύνεται ο ίδιος για αυτό». Υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του διαλόγου, αλλά το κυβερνών κόμμα «αντιστέκεται».
Ο κ. Ιμάμογλου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι, αν είναι να εφαρμοστεί σε 10 μέρες μια απαγόρευση κυκλοφορίας «τότε θα είναι πολύ αργά», προσθέτοντας ότι δεν σταματά να καταθέτει την πρότασή του για απαγόρευση τώρα, τόσο στους επιστήμονες της Επιτροπής Πανδημίας της νομαρχίας και του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δήμου, όσο και στις διάφορες συναντήσεις του στην Άγκυρα. «Οι ειδικοί προτείνουν απαγόρευση διάρκειας τουλάχιστον 2-3 εβδομάδων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με την καμπάνια βοηθείας που ξεκίνησε ο Δήμος Σταμπούλ, παράλληλα με εκείνη της κυβέρνησης, ο κ. Ιμάμογλου επέκρινε τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών η οποία ‘δένει τα χέρια’ των δήμων, υποχρεώνοντάς τους να λάβουν πρώτα σχετική άδεια από τις κατά τόπους νομαρχίες. «Είναι δικαίωμα του κάθε δήμου να κάνει καμπάνια για δωρεές», ανέφερε.
Ο Ιμάμογλου  είπε στη συνέχεια ότι καταδικάζει την κίνηση της Vakıf Bank, η οποία μπλόκαρε λογαριασμό του δήμου, προσθέτοντας ότι ο δήμος είχε εξασφαλιστεί βοήθεια για 230.000 οικογένειες και εκκρεμούσαν επιπλέον 100.000 νέες αιτήσεις.

 

Share this post