Ερντογάν: Δύο λαοί, δύο κράτη στην Κύπρο!

Ερντογάν: Δύο λαοί, δύο κράτη στην Κύπρο!

Πρότεινε πικνίκ στα Βαρώσια στις 15 Νοεμβρίου

Διοργάνωση πικνίκ στα Βαρώσια κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου , επέτειο της ανακήρυξης της “ΤΔΒΚ” ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη , Ερσίν Τατάρ. Την ίδια μέρα ο Ερντογάν θα κάνει τα εγκαίνια νοσοκομείου. “Και μάλλον κ. Τσαβούσογλου λέω μπορούμε να κάνουμε ένα πικνίκ στα περίκλειστα Βαρώσια. Υπάρχει κάτι να μας εμποδίζει;”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και πρόσθεσε: “Είναι χρήσιμο να κάνουμε πικνίκ εκείνη τη μέρα. Παρακολουθούμε από εδώ στις οθόνες. Θέλουμε να το ζήσουμε προσωπικά. Οι πύλες έχουν ανοίξει, τώρα ας ανοίξουμε και τους δρόμους εκεί. Αφήστε τους Κύπριους αδελφούς μας να δουν τα βήματα που πρέπει να γίνουν και να ζήσουν”.

H ομοσπονδία δεν είναι ένα μοντέλο λύσης, που μπορεί να ισχύει και χρειάζονται νέες ιδέες στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ερντογάν. “Άλλωστε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί, οι οποίοι έχουν ιδρύσει δύο ξεχωριστά κράτη”, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι πλέον πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η λύση δύο κρατών.

Συζητήσαμε, είπε,  τα βήματα που θα γίνουν στην Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. “Η τουρκική πλευρά είναι υπέρ μας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Μόνο οι προσπάθειες της τουρκικής πλευράς δεν αρκούν για λύση. Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει μια αντίληψη προς την κατεύθυνση της αποδοχής του τ/κ λαού ως ισότιμου εταίρου. Οι Ε/κ δεν θέλουν να μοιραστούν το κράτος που σφετερίστηκαν το 1963 από τον τ/κ λαό”, υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, “έχει γίνει αντιληπτό ότι οι παρούσες παράμετροι δεν οδηγούν πουθενά τη διαδικασία που υπήρξε εδώ και μισό αιώνα. Τόνισα ότι η ομοσπονδία δεν θα μπορούσε πλέον να είναι ένα έγκυρο μοντέλο για λύση και ότι χρειάζονται νέες ιδέες”, είπε .

 “Πιστεύω ότι τώρα η λύση των δύο κρατών πρέπει να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μία ρεαλιστική προσέγγιση”, κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν , με τον Ερσίν Τατάρ να συμφωνεί πλήρεως μαζί του.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post