Ερντογάν : «Αρχίζει ξανά η ζωή στο Βαρώσι… »

Ερντογάν : «Αρχίζει ξανά η ζωή στο Βαρώσι… »

Πρόκειται για μιά περιοχή,  που αντιστοιχεί στο 3,5% της κλειστής πόλης των Βαρωσίων και όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας. – Αύριο Εθνικό Συμβούλιο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, και ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αποστρατικοποιηθει 3,5% του εδάφους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων  και όσοι επιθυμούν μπορούν να προσφύγουν στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας της Τουρκίας,  που εδρεύει στα κατεχόμενα. Η ανακοίνωση αφορά σε πολύ μικρή περιοχή της κατεχόμενης πόλης, αναλογεί σε μερικά σπίτια, ωστόσο, όπως λέχθηκε από τους Ερντογάν – Τατάρ, αποτελεί την “αρχή για νέα ζωή στα Βαρώσια”. Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι “το άνοιγμα της εν λόγω περιοχής θα γίνει με σεβασμό στα δικαιώματα των ιδιοκτητών”.

Αναφερόμενος στους Ελληνοκύπριους, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως «βλέπουμε ακόμα και σήμερα κάποιους, που λαχταρούν για σφαγές όπως αυτές που γίνονταν πριν το 1974». Οι Ελληνοκύπριοι «δεν είναι ειλικρινείς μαζί μας», πρόσθεσε. Επιπρόσθετα,  ο Τούρκος Πρόεδρος  δήλωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να υποστηρίξει την ΤΔΒΚ σε οικονομικά και διοικητικά θέματα, αλλά δεν το έκανε». Η στάση τους βασίζεται σε ψέματα, συμπλήρωσε.

Συγκεκριμένα, αφαίρεση του 3,5% της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης εξήγγειλε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, με τη στήριξη του Τούρκου Προέδρου. Η τουρκική πλευρά περνά  στο δεύτερο μέρος του ανοίγματος των Βαρωσίων,  αφαιρώντας το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης από μια περιοχή που αντιστοιχεί στο 3,5% της κλειστής πόλης, με απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε σήμερα το πρωί -κατά την ομιλία του πριν την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο κ. Τατάρ.

«Αρχίζει ξανά η ζωή στο Βαρώσι… »

Ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας μετά τον Ερσίν Τατάρ, ανέφερε: «Με την απόφαση που μοιράστηκε μαζί μας πριν λίγο ο “πρόεδρος” Τατάρ, η ζωή στο Βαρώσι θα αρχίσει εκ νέου. Υπό το φως αυτών των εργασιών που διεξάγονται, με σεβασμό στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, στο Βαρώσι θα ανοίξουν πλέον οι πύλες μιας νέας περιόδου που θα είναι προς όφελος όλων. Το γεγονός ότι το άνοιγμα πρώτα θα αρχίσει από μια πιλοτική περιοχή,  που αντιστοιχεί στο 3,5% του το κλειστού Βαρώσιου, καταδεικνύει με πόση ευαισθησία προσεγγίζουν το θέμα οι τουρκοκυπριακές αρχές.

 

Η περιοχή αυτή, που για χρόνια παραμένει αδρανής, θα καταστεί σύμβολο του ειρηνικού και ευημερούντος μέλλοντος της Κύπρου και όχι της μη λύσης. Με τα βήματα αυτά δεν θα δημιουργηθούν νέες αδικίες στο Βαρώσι, απεναντίας θα ξεπεραστούν οι υφιστάμενες αδικίες. Εμείς δεν εποφθαλμιούμε το έδαφος, το δικαίωμα, την περιουσία κανενός. Και κανείς δεν μπορεί να απλώσει το χέρι στα δικά μας δικαιώματα και σε αυτά της βόρειας Κύπρου».

*Περισσότερα διαβάστε στο δελτίο, που παρατίθεται

Ποιά περιοχή “ανοίγει” στα Βαρώσια by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα», που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο των πεσόντων της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι σήμερα «είναι μέρα μνήμης για όσα συνέβησαν πριν και σε όσα ακολούθησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Είναι μέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, μέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν. ( Στο μνημόσυνο μίλησε ο ΥΠΕΞ , Νίκος Χριστοδοδουλίδης)

Είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας.

Ημέρα τιμής για όσους αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους, όμως, αγωνιζόμενοι επέζησαν. Την ίδια ώρα,  μέρα προβληματισμούς για το πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας.

Για αυτό και η έκκληση, ο τρόπος, η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα ‘όπλα’ που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ, ευρύτερα οι αρχές του δικαίου».

Κληθείς να σχολιάσει εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω, δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω, όταν λάβω γνώση. Σίγουρα, αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».

Σε ερώτηση για  την τουρκική αξίωση περί δύο κρατών, ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Ν. Αναστασιάδης απάντησε :  «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».  

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέστη σήμερα  το πρωί στην επιμνημόσυνη δέηση, που τελέστηκε για τους πεσόντες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στο Μνημόσυνο στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα. Σε δήλωση του ο υπουργός ανέφερε:

” Βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο, εκπροσωπώντας την ελληνική Κυβέρνηση για να αποτίσω, με βαθύτατο σεβασμό και εθνική συγκίνηση, φόρο τιμής στους ήρωες, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για την υπεράσπιση της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974.  Μαζί μου ο επικεφαλής της ηγεσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Φλώρος.

Η παρουσία μας εδώ, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξόχως συμβολική και καταδεικνύει ότι είμαστε δίπλα στην Κύπρο.  Η Ελλάδα, λοιπόν, υποκλίνεται σήμερα στη μνήμη όλων των τέκνων του Ελληνισμού, που με γενναιότητα, ηρωισμό και αυτοθυσία αγωνίστηκαν για το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας. Τιμούμε τους νεκρούς, τους τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους μαχητές, που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στον εισβολέα και αντιμετώπισαν την ωμότητα και τις θηριωδίες του Αττίλα, για να παραμείνει η Κύπρος ελεύθερη.

Η Ελλάδα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κύπρου στο δίκαιο αγώνα της για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής, αλλά και των συνεπειών της, δηλαδή του ξεριζωμού χιλιάδων από τις αρχέγονες εστίες τους και το σφετερισμό περιουσιών των Ελλήνων της Κύπρου. 

Κοινός στόχος μας είναι η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, χωρίς παρεκκλίσεις από διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και πλήρη εδαφική ακεραιότητα.  Η Ελλάδα τηρεί αταλάντευτη στάση και έχει οικοδομήσει εθνική στρατηγική άμυνας και ασφάλειας με προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα και το διεθνές δίκαιο, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της απρόσκοπτης άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα εμβαθύνουμε περαιτέρω τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της αδερφικής και στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.  Επίσης, στοχεύουμε στην ανάπτυξη ευρύτερων, πολυμερών περιφερειακών συνεργασιών, βαδίζοντας μαζί ως κατεξοχήν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας.  Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι προς τούτους τους εθνικούς -θα έλεγα- σκοπούς, η συνεργασία με τον ομόλογό μου, τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλο Χαράλαμπο Πετρίδη, είναι εξαιρετική.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την υπερηφάνεια όλων μας για την παρουσία της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) στη Μεγαλόνησο, η οποία επιδεικνύει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο τη συμπαράταξή μας έναντι οποιασδήποτε απειλής για την προάσπιση των εθνικών μας δικαίων.  Σας ευχαριστώ”.

Δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Μάριου Πελεκάνου

“Μετά τις σημερινές εξαγγελίες τόσο του εκπροσώπου της Άγκυρας κ. Ερσίν Τατάρ, με την έγκριση του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, για αλλαγή του καθεστώτος σε μέρος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες :

  1. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών αποστείλει ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ των ΗΕ.  
  3. Στις 4μμ σήμερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημερώσει για τις νέες εξαγγελίες, τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  4. Στις 5μμ ο Υπουργός Εξωτερικών προβεί σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει για αύριο στις 11πμ σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων για περαιτέρω μέτρα”. 

Ανακοίνωση Δημοκρατικού Συναγερμού για εξαγγελίες Ερντογάν για την Αμμόχωστο

“Οι σημερινές εξαγγελίες του Προέδρου της Τουρκίας και της Τ/κ ηγεσίας για άνοιγμα μέρους της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, αποτελούν άλλη μια κατάφωρη παραβίαση του καθεστώτος που ισχύει για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, όπως αυτό καθορίζεται ξεκάθαρα μέσα από τα ψηφίσματα 550 και το 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι περιφρονεί το διεθνές δίκαιο ωστόσο δεν του ανήκει ούτε η Αμμόχωστος ούτε κανένα άλλο μέρος από τα κατεχόμενα εδάφη μας.

Καταδικάζουμε τις νέες και παράνομες εξαγγελίες της Τουρκίας, οι οποίες για άλλη μια φορά κινούνται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των όσων μηνυμάτων έχει αποστείλει προς την Τουρκία σύσσωμη η διεθνής κοινότητα. Η συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών πρέπει να συνεχιστεί”.

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ

“Τελικά οι εύλογες ανησυχίες ότι η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα θα συνοδευόταν από εξαγγελίες για νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Η εξαγγελία Τατάρ για άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της περίκλειστης πόλης για επιστροφή περιουσιών πρώην κατοίκων και δικαιούχων, συνιστά άλλο ένα βήμα προς την πλήρη εξουδετέρωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που απαιτούν επιστροφή υπό την προσωρινή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.

Τα συγχαρητήρια του Ερντογάν για την εξαγγελία Τατάρ απλά δείχνουν την κατανομή ρόλων με στόχο να παρουσιαστεί το όλο θέμα ως απόφαση του ψευδοκράτους και όχι της ίδιας της Τουρκίας. Είναι ολοφάνερο ότι ο εποικισμός μιας πόλης που εδώ και 47 χρόνια παρέμενε άδεια για να αποδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της στην πραγματικότητα πλήττει καίρια την όποια προσπάθεια για συνολική επίλυση του Κυπριακού. Είναι για αυτό που αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά, αν πράγματι επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού.

Καλούμε ταυτόχρονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να αναλάβει πρωτοβουλίες ικανές είτε να συνετίσουν την Τουρκία είτε να την εκθέσουν ως τη μοναδική υπαίτιο για τη μη επίλυση του Κυπριακού. Επειδή η κάθε πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος διερωτόμαστε γιατί εμμένει πεισματικά σε προσεγγίσεις που αποδεδειγμένα πλέον διευκολύνουν την Τουρκία στους άνομους στόχους της και οδηγούν στην απώλεια του Βαρωσιού και στην οριστική διχοτόμηση”.

ΕΔΕΚ :  Καταδικαστέες οι δηλώσεις Τατάρ και Ερντογάν. Είναι η ώρα της υλοποίησης μέτρων για ανάσχεση των τουρκικών προκλητικών ενεργειών

  • Οι φωτογραφίες με τον Τ. Ερντογάν είναι της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας

 

Share this post