Επίτροπος Διοικήσεως: Από τον δημόσιο τομέα το 90% των παραπόνων γυναικών για παρενόχληση

Επίτροπος Διοικήσεως: Από τον δημόσιο τομέα το 90% των παραπόνων γυναικών για παρενόχληση

«Σπάσε τη Σιωπή», εκστρατεία ενημέρωσης για την παρενόχληση και την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Εκστρατεία ενημέρωσης για την παρενόχληση και την σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, με σύνθημα «Σπάσε τη Σιωπή», άρχισε ως Φορέας Ισότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Equality Body), στο πλαίσιο των 30 χρόνων από την εισαγωγή του Θεσμού στην Κυπριακή Δημοκρατία, Το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός παραπόνων για παρενόχληση στην εργασία ή σεξουαλική παρενόχληση έχει υποβληθεί από γυναίκες, με ποσοστό 80% έναντι των παραπόνων που υποβλήθηκαν από άντρες.  

Επεσήμανε πως το μεγαλύτερο ποσοστό παραπόνων, που διερευνήθηκαν, αφορούσαν τον δημόσιο τομέα (90%), έναντι αρκετά μικρού αριθμού παραπόνων που αφορούσε ιδιωτικές επιχειρήσεις (10%). Όπως είπε η διαφορά αυτή οφείλεται, κυρίως, στον φόβο που διακατέχει τα άτομα που εργάζονται σε ιδιωτικούς οργανισμούς, σχετικά με την πιθανότητα να απολέσουν την εργασία τους ή  να αντιμετωπίσουν τυχόν δυσμενείς συνέπειες εξαιτίας της καταγγελίας περιστατικού παρενόχλησης.

Επιπρόσθετα, ένας επιπλέον παράγοντας που οδηγεί σε μειωμένο ποσοστό καταγγελίας αναφορικά με τον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί η ανησυχία των προσώπων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος προσβολής τους ή/και πρόκλησης αρνητικών συνεπειών στην φήμη τους, λόγω δημοσιοποίησης του γεγονότος, πρόσθεσε.  Επίσης , σημείωσε πως στόχος της εκστρατείας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι να ενημερωθούν τα εν δυνάμει θύματα για τα δικαιώματα τους και τους υφιστάμενους εξωδικαστικούς μηχανισμούς προστασίας , ώστε να τους δοθεί η αναγκαία ώθηση να σπάσουν τη σιωπή τους.

Στην συνέντευξη τύπου η κυρία  Χριστίνα Κοκκάλου παρουσίασε έρευνα (αναλυτικά θα την διαβάσετε στην συνέχεια),  που διενέργησε για την IMRκαι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. 

*Διαβάστε τον χαιρετισμό της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

«Σπάσε τη Σιωπή» xairetismos by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Έρευνα IMR και Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Αυτεπάγγελτη Έρευνα Επιτρόπου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

*Παρατίθεται αυτούσιος 0 ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ KAI ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Κώδικας Δημόσιας Υπηρεσίας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post