Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας προς Μπόρις Τζόνσον: Υπερασπιστείτε το διεθνές δίκαιο

Επιστολή Κυπρίων της Βρετανίας προς Μπόρις Τζόνσον: Υπερασπιστείτε το διεθνές δίκαιο

Tα μέλη του Συμβουλίου Κυπρίων Βρετανίας ζητούν , με επιστολή, από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπορίς Τζόνσον,

με αφορμή τη συμπλήρωση 38 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους, να συνεχίσει να ασκεί πίεση για μία «πλήρη και δίκαιη λύση» του Κυπριακού. 
Ο κ.Τζόνσον  καλείται να υποστηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των προσφύγων, που εκτοπίστηκαν με τη βία το 1974, ενώ επισημαίνεται παράλληλα η σταδιακή αντικατάσταση του πληθυσμού στα κατεχόμενα από εποίκους.
«Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο και ζητάμε από τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει αποφασιστικά για να τερματίσει τη συνεχιζόμενη κατοχή και επιθετικότητα του τουρκικού στρατού», αναφέρει στη συνέχεια η επιστολή της παροικιακής οργάνωσης.
Καταδικάζεται επίσης η επιδίωξη της Τουρκίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μόνιμη διχοτόμηση με την προώθηση της διαφορετικής βάσης διαπραγματεύσεων, εκτός συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.
«Μια τέτοια κατάληξη θα εξυπηρετούσε μόνο τα επεκτατικά όνειρα του προέδρου Ερντογάν και θα αντίκειτο στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, των Τουρκοκυπρίων και του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ήταν σίγουρα αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο, καθώς τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων Κυπρίων είναι εγγυημένα από το ευρωπαϊκό δίκαιο και η γη επί της οποίας ο κ. Τατάρ θέλει να δημιουργήσει το κράτος του δεν ανήκει στην κοινότητά του», σημειώνουν οι συντάκτες της επιστολής.
Τονίζουν επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο και να επιμείνει σε λύση που βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ως συνυπογράφουσα τις συνθήκες του 1960, η Βρετανία θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει απερίφραστα μια δίκαιη και μόνιμη λύση με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, προσθέτουν.
              
                            Photos by Doros Partasides: 1/ Famagusta ,2/ the map of Cyprus. 3/ Nicosia the Last Divided Capital.
Χαρακτηρίζονται δε απαράδεκτες για την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων οι πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου περί ανοίγματος των Βαρωσίων και περί «λύσης δύο κρατών» ως μόνης βάσης για τις διαπραγματεύσεις.
Ως εκ τούτου, οι υπογράφοντες παρακαλούν τον Μπόρις Τζόνσον να βοηθήσει την Κύπρο να βρει μια ειρηνική λύση, να γίνει ένα ενωμένο ευρωπαϊκό κράτος με μία ταυτότητα, χωρίς στρατεύματα και πρόσφυγες. «Ο λαός μας έχει υποφέρει αρκετά και τα παιδιά μας δικαιούνται μία καλύτερη και πιο ασφαλή ζωή, να μπορούν να ζουν αρμονικά με φιλία και συνεργασία», καταλήγει η επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Η επιστολή υπογράφεται εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου  από τους Δώρο Παρτασίδη, Μαρί Νίκολσμπι και Αντώνη Σαββίδη.

Share this post