Επιστολή Αναστασιάδη σε Τατάρ με πρόταση για συνομιλίες

Επιστολή Αναστασιάδη σε Τατάρ με πρόταση για συνομιλίες

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε εξασέλιδη επιστολή του προς τον Τουρκοκύπριο  ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ημερομηνίας 23 Μαΐου, θέτει το πλαίσιο της συζήτησης καλώντας τον να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις.

Στην επιστολή, που αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα  ο «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος σημειώνει πως «πρέπει να διαπραγματευόμαστε μέσα σε αυτό που είναι εφικτό και ρεαλιστικό και όχι σε αυτό που είναι επιθυμητό, αλλά αδύνατο να επιτευχθεί». Εξήγησε δε, πως αναφέρεται σε νέες ιδέες που παρουσιάζονται, όπως η λύση των δύο κρατών ή η «κυρίαρχη ισότητα».

Ο Πρόεδρος, πάντως, επιχειρεί στην επιστολή να καθησυχάσει και παράλληλα να ικανοποιήσει τις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς. Δίνει δε ως παράδειγμα τη θετική ψήφο σημειώνοντας πως δεν αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιας διάταξης, «εάν μια πρόταση που υποβάλλεται στο Συμβούλιο ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα ζωτικά συμφέροντα είτε της κοινότητας είτε της συνιστώσας πολιτείας». Φυσικά, σημειώνει ότι είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Πρωτόκολλο προσάρτησης»: Άλλο ένα βήμα ελέγχου των Τ/Κ

Προτάσσει τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, επαναβεβαιώνει προτάσεις που έχει κάνει και αφορούν την αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Όπως εξηγεί επί τούτου, κάθε συνιστώσα πολιτεία θα απολαμβάνει εκτεταμένης διοικητικής αυτονομίας, ενώ, μέσω της μείωσης των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Κυβέρνησης, «θα ελαχιστοποιούσαμε την αναστάτωση στην καθημερινή ζωή των πολιτών και των δύο κοινοτήτων, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τριβής».

Στην επιστολή παρουσιάζεται λεπτομερώς το πακέτο των ΜΟΕ (Αμμόχωστος, λιμάνι, αεροδρόμιο, πρωτόκολλο της Άγκυρας, υδρογονάνθρακες).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει πως θα πρέπει οι συνομιλίες να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017 και αξιοποιώντας το υλικό που συγκεντρώθηκε από τις διαπραγματεύσεις καθώς και τις συγκλίσεις. 

Share this post