Η Μέρκελ έκανε στην Αθήνα την αυτοκριτική για την «Ελλάδα της ωριμότητας»

Η Μέρκελ έκανε στην Αθήνα την αυτοκριτική για την «Ελλάδα της ωριμότητας»

Με αναφορά στην παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία της Γερμανίας ξεκίνησε τις κοινές τους δηλώσεις, αμέσως μετά τις διευρυμένες συναντήσεις που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, λέγοντας πως η γερμανίδα καγκελάριος διένυσε «μια διαδρομή 16 ετών στην ηγεσία της Γερμανίας» που «Ξεπερνά του Αντενάουερ και αγγίζει αυτή του Χ. Κολ».

«Ως ο 8ος Έλληνας πρωθυπουργός που συναντά την αγαπητή ‘Ανγκελα μπορώ να αποτολμήσω σύντομη ανασκόπηση» συνέχισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως θέλει «Να μιλήσω για τη δική της σφραγίδα και να μιλήσω για τη σημερινή Ελλάδα που είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίσατε τελευταία 10ετία. Δεν είναι εστία ελλειμμάτων. Είναι σύγχρονο κράτος».

Συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Ευρώπη και Ελλάδα δοκιμάστηκαν από λάθος αποφάσεις που επέστρεψαν εναντίον τους μεταμφιεσμένες με λαϊκισμό και δημαγωγία».

«Και εσείς παραδεχτήκατε ότι ζητήσατε πολλά από τους Έλληνες» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμα ότι «Ευτυχώς ούτε η φτηνή λιτότητα, ούτε τα φτηνά εθνικά συνθήματα άντεξαν. Η κοινοτική αλληλεγγύη και ο αληθινός πατριωτισμός βγήκαν στο τέλος νικητής».

«Η Α. Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας. Άδικη κάποιες φορές, όμως καθοριστική όπως το 2015 όταν αρνήθηκε τον εξωστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επίσκεψη της Α. Μέρκελ στην Αθήνα, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης

Α. Μέρκελ: Καταφέραμε στο τέλος να βρούμε κοινό βηματισμό- Είχα απόλυτη επίγνωση για την υπερβολική επιβάρυνση προς τους Έλληνες

 

Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις

«Καθώς η Ευρώπη προχωρά με ομοφωνίες, αυτές χτίζονται με συμφωνίες, συνεπώς και με συγκλίσεις» συνέχισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας γενναία την αλλαγή στάσης της Καγκελαρίου για το ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Όλα αυτά είχα την ευκαιρία να τα διαπιστώσω στις Συνόδους Κορυφής εκεί που η Καγκελάριος δεν εισηγείται μόνο λύσεις αλλά τις διαμορφώνει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας η «μάχη του covid είχε και χρώμα γαλανόλευκο. Η Ελλάδα εισηγήθηκε το πιστοποιητικό, οργάνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου».

Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία – Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική

«Γνωρίζω κα Καγκελάριε τη δική σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων» συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία. «Κι εγώ αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία. Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πρακτική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους. Επιθυμεί τις καλές σχέσεις, ασφαλώς και με τους γείτονές μας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Δεν ανέχεται όμως απειλές. Η θέση μου είναι κρυστάλλινη».

Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα

«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Και το γαλλογερμανικό σύμφωνο και η συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της Καγκελαρίου, “προσπαθώ”» συμπλήρωσε.

Και κλείνοντας τις δηλώσεις του, πριν δώσει το λόγο στην Γερμανίδα καγκελάριο, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Σας υποδέχομαι με χαρά και σας αποχαιρετώ με σεβασμό. Η Αθήνα θα σας περιμένει και ως φίλη. Στη νέα σας πορεία μην ξεχνάτε τα λόγια του Γκέτε: Από όλους τους λαούς οι Έλληνες ονειρεύονται το όνειρο της ζωής με τον πιο όμορφο τρόπο».

 

«Προσβλέπω να έχω εποικοδομητική συνεργασία με το διάδοχο της κας Μερκελ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησε με την Ανγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θα συμπεριλαμβάνει και τη συζήτηση για το σύμφωνο σταθερότητας» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως θα γίνει συζήτηση στα πλαίσια της ΕΕ, αλλά και πως θα πρέπει να λάβει υπόψη τις εμπειρίες της προηγούμενης δεκαετίας και την εμπειρία της πανδημίας που “γέννησε” και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις στους πολύ αυστηρούς τυπικούς κανόνες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσουμε τι σημαίνει δημιοσιονομική πειθαρχία» συνέχισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «Η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα από το 2023 να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν πρέπει να εκληφθεί η συζήτηση αυτή ως άδεια να επιστρέψουμε σε κακές συνήθειες του παρελθόντος. Στο χέρι μας είναι να αξιοποιήσουμε τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Εφόσον το κάνουμε αυτό, αυξάνονται οι πιθανότητες στο μέλλον, κάτι που δημιουργήθηκε με αφορμή την πανδημία, να αποκτήσει ενδεχομένως πιο μόνιμα χαρακτηριστικά».

Θα ζητήσω από το διάδοχο της κας Μέρκελ να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία

«Αυτό που θα ζητήσω από το διάδοχο της κας Μέρκελ δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από το να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου για την Τουρκία» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε άλλη ερώτηση.

«Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία είναι η επιλογή της συνεργασίας και ο δεύτερος είναι ο σκληρός που προβλέπει κυρώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν θα κουραστώ να το λέω. Η δική μου πόρτα είναι πάντα ανοικτή για εποικοδομητικό διάλογο. Προϋποθέτει τη μείωση των αχρείαστων εντάσεων. Δεν γίνεται να στέλνει στον ΟΗΕ επιστολή με την οποία να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Υπάρχει διαρκής τουρκική προκλητικότητα. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζήτηση στη λογική δύο κρατών στο κυπριακό».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για έναν διάλογο ειλικρινή και για σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού όπως απαιτούν οι σχέσεις γειτόνων. Η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο».

Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα εξ ορισμού αφορούν και την Ευρώπη» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Υπάρχει άμεση αντανάκλαση. Δείτε το προσφυγικό. Η πολιτική της Ευρώπης για αποτελεσματική, δίκαιη, ανθρώπινη» είπε και συμπλήρωσε πως η πολιτική φύλαξης των συνόρων είναι ελληνική με ευρωπαϊκή στήριξη.

«Κανείς δεν επιδιώκει την οριστική ρήξη σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Τα όρια έχουν τεθεί με απόλυτη σαφήνεια» σημείωσε στη συνέχεια και ανέφερε πως «Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Ελλάδα τείνει χείρα φιλίας και η Ελλάδα πρώτη θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περίπτωση που αισθάνεται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ότι παραβιάζονται».

Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου

«Ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή ευρωπαϊκή θέση στο ζήτημα μετανάστευσης και του ασύλου» απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, διευκρινίζοντας ότι «Η Γερμανία δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης».

«Πρέπει να φυλάμε τα σύνορά μας πιο αποτελεσματικά και δεν θα δεχθούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό που έγινε στον Έβρο δεν μπορεί να επαναληφθεί. Δυστυχώς επαναλήφθηκε στη Λευκορωσία».

«Η Καγκελάριος έχει δίκιο να λέει ότι η Τουρκία μπορεί να είναι σύμμαχός μας αλλά πρέπει να κάνει περισσότερα στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης. Έχουμε πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είχαμε ένα τραγικό ναυάγιο τις προάλλες. Αυτά πρέπει να σταματήσουν και μπορούν να σταματήσουν με τη συνεργασία της Τουρκίας. Οι χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης σηκώνουν μεγάλο βάρος. Η σοβαρή και στιβαρή φύλαξη των συνόρων είναι προϋπόθεση για να κρατήσουμε ζωντανό και το Σένγκεν».

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Γερμανικά δημοσιεύματα για την επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Οικονομία, μεταναστευτικό και ελληνο-τουρκικά στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Στο μεταναστευτικό εστιάζει η εφημερίδα Die Welt στην ηλεκτρονική της έκδοση και προβάλλει στον τίτλο της τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη: «Έχουμε τόση πολλή παράνομη μετανάστευση». Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου «κατά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψή της στην Αθήνα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε την προσήλωσή της σε μία (κοινή) ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. Η Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη μπορεί να φέρει εν μέρει μία ευθύνη για τον υπόλοιπο κόσμο, η οποία όμως δεν συνεπάγεται την υποχρέωση ‘να χρηματοδοτεί την παράνομη μετανάστευση των διακινητών’. Άλλωστε σε αυτή την περίπτωση δεν θα έρχονται στην Ευρώπη όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για διεθνή προστασία, αλλά εκείνοι που διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε ανταπόκρισή του, αναφέρει ότι «η αντιπαράθεση με την Τουρκία αποτελεί κεντρικό θέμα στην επίσκεψη της Μέρκελ στην Αθήνα». Στο ίδιο μήκος κύματος η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit εκτιμά ότι «οι αντιπαραθέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, γειτονικών χωρών και μελών του ΝΑΤΟ, αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της επίσκεψης. Μεταξύ άλλων οι κυβερνήσεις στην Αθήνα και την Άγκυρα διαγκωνίζονται για τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει επί μακρόν τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι έγινε μία πολύ ανοιχτή συζήτηση για το ζήτημα αυτό».

«Αναγνώρισε υπαιτιότητα» η πρόεδρος της Δημοκρατίας;

                                                                              Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ

Τη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου καλύπτει η Bild με τον δικό της ιδιαίτερο- και ενδεχομένως ευφάνταστο- τρόπο. (Σημείωση της Deutsche WelleΗ κ.Σακελλαροπούλου, υποδεχόμενη την κ. Μέρκελ και ανατρέχοντας στην ευρω-κρίση, δήλωσε ότι «υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης. Η οικονομική κρίση που αντιμετώπισαν πολλές χώρες της Ευρώπης έφερε κυρίως σε δύσκολη θέση την Ελλάδα, που κλήθηκε να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, τόσο σε πραγματικό, όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Αισθανθήκαμε πολλές φορές, δικαιολογημένα, μόνοι».

Σε δημοσίευμα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, με τίτλο «Οι Έλληνες αναγνωρίζουν την υπαιτιότητά τους για την ευρω-κρίση» η Bild ερμηνεύει ως εξής τη δήλωση της κ.Σακελλαροπούλου: «Η Ελλάδα πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα και συχνά αισθανθήκαμε μόνοι’. Πικρά και σκληρά λόγια. Ωστόσο ακολούθησε μία ειλικρινής συνειδητοποίηση, την οποία για πολύ καιρό ήθελαν να ακούσουν οι διεθνείς πιστωτές που έσωσαν την Ελλάδα: ‘Ήταν δικαιολογημένο’. Δικαιολογημένο ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Υπήρχαν εσωτερικοί λόγοι, που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Που σημαίνει: Ήταν σκληρό, ήταν βίαιο, εμείς είμαστε υπαίτιοι! Κανείς άλλος από τους προέδρους των Ελλήνων δεν το έχει πει έτσι, μέχρι σήμερα. Ως τώρα εντυπωσίαζαν κυρίως με την απαίτησή τους να καταβληθούν αποζημιώσεις για τα γερμανικά εγκλήματα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Η Ελλάδα και το «τεράστιο δυναμικό» της

                                                                          Διαδήλωση στη διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, τον Οκτώβριο του 2012

Αναδρομή στο παρελθόν, αλλά αισιόδοξη ενατένιση στο μέλλον από το δημοσιογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland: «Η Μέρκελ άντεξε στις εθνολαϊκιστικές πιέσεις που δέχθηκε στη Γερμανία. Όμως την ίδια στιγμή επέβαλε στους Έλληνες δυσβάσταχτη λιτότητα. Χειροκρότημα δεν πήρε από πουθενά, λογικό. Στο Βερολίνο έλεγαν ότι είναι υπερβολικά ήπια, στην Αθήνα ότι είναι υπερβολικά σκληρή. Αξέχαστος θα μείνει ο εκτροχιασμός λαϊκών φύλλων στην Ελλάδα, που αναπαριστούσαν τη Μέρκελ ως σαδίστρια με στολή των SS να κραδαίνει μαστίγιο. Σήμερα μπορούν να αλληλοσυγχαίρονται ως νικητές όλοι όσοι αντιστάθηκαν στον συναισθηματικό αναβρασμό της στιγμής. Το μείγμα αλληλεγγύης και αναγκαστικής διόρθωσης αποδείχθηκε ιδανικό για την ‘έξυπνη επανέναρξη’ της ελληνικής οικονομίας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη».

Και πράγματι, επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα είναι και παραμένει μία χώρα με τεράστιο δυναμικό. Πανέμορφοι κολπίσκοι, με θέα που κόβει την ανάσα, προσελκύουν όλο και περισσότερους Αμερικανούς και Ασιάτες. Οι ΗΠΑ, που δυσπιστούν απέναντι στην Τουρκία του Ερντογάν, επενδύουν περισσότερο από ποτέ σε στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Παράλληλα, επενδυτές διερευνούν τεράστια, ανεκμετάλλευτα ακόμη κοιτάσματα φυσικού αερίου στις ελληνικές ακτές». Τελικό συμπέρασμα: «Η Μέρκελ αντιστάθηκε στην τρομακτική μυωπία που επέδειξαν κάποιοι συνάδελφοί της την εποχή εκείνη. Το ζήτημα δεν ήταν να επιδείξουμε φιλανθρωπία, ούτε να μετρήσουμε το κάθε ευρώ, το κάθε σεντ. Το ότι η Ελλάδα παρέμεινε αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αποδεικνύεται σήμερα, ιδιαίτερα με γεωπολιτικά κριτήρια, μία καλή είδηση σε καιρούς δύσκολους». 

ΠΗΓΗ : DW(Γιάννης Παπαδημητρίου)

Share this post