Έντονη καταδίκη για την έλευση του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7

Έντονη καταδίκη για την έλευση του «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7

Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση στα νοτιοδυτικά του νησιού, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει: “Η επαπειλούμενη γεώτρηση, αυτή τη φορά εντός τεμαχίου που έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, συνιστά μια εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Παραβιάζοντας εκ νέου κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, η Τουρκία επέλεξε να πραγματοποιήσει γεωτρητικές δραστηριότητες εντός του θαλασσίου τεμαχίου 7, το οποίο και έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε ευρωπαϊκές εταιρείες και το οποίο βρίσκεται εντός της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, ως αυτή έχει οριοθετηθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο μεταξύ των σχετικών παράκτιων κρατών, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, με τη Συμφωνία Οριοθέτησης της ΑΟΖ του 2003. Η εξερεύνηση ή/και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο τεμάχιο 7 αποτελεί αποκλειστικό κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου κράτους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Η νέα αυτή πρόκληση αποτελεί απτό παράδειγμα της στάσης της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να περιφρονεί επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός των θαλασσίων ζωνών της. Πρόκειται για άλλη μια επιβεβαίωση της απροκάλυπτα προκλητικής και κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς της Άγκυρας, η οποία επιλέγει να απομακρύνεται με γοργά βήματα, και οριστικά, από τη διεθνή νομιμότητα, μη διστάζοντας να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καλούμε εκ νέου την Τουρκία όπως τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Οι απροκάλυπτες απειλές και οι τακτικές εκφοβισμού συνιστούν πρακτική άλλων εποχών. Η παρανομία, ανεξάρτητα από το πόσο συχνά επαναλαμβάνεται, δεν παράγει δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζονται, εν προκειμένω, οι καταδικαστικές των τουρκικών παράνομων ενεργειών αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδιαίτερα τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019, καθώς και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019, δια των οποίων καλούνται η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας, υπό το φως των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων της στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Εθνικό Συμβούλιο

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Η είσοδος του τουρκικού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ συζητήθηκε και στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Επίσης , συζητήθηκαν  οι τουρκικοί σχεδιασμοί για τον εποικισμό της Αμμοχώστου.  Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο  για τις επαφές  στην Νέα Υόρκη. Μετά την συνεδρίαση έκαναν δηλώσεις οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων

Αβέρωφ Νεοφύτου
Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει με έντονο τρόπο τις ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα την πρόθεσή της να διενεργήσει γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα. Παραμένει ξεκάθαρη η θέση μας για επανέναρξη του διαλόγου, με ξεκαθαρισμένη την βάση λύσης του κυπριακού, της ΔΔΟ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός από τον διάλογο, για την επίλυση του Κυπριακού. Ζητούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επαναλάβει τα ψηφίσματα σε σχέση με το Κυπριακό.
Άντρος Κυπριανού
Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση και θέλω να καταγγείλω με όλη την δύναμη της ψυχής μου τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Ανησυχούμε ακόμα περισσότερο από το πώς εξελίσσονται τα πράγματα το τελευταίο διάστημα. Το πώς εξελίσσονται τα πράγματα μετά το Κρανς Μοντανά δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα στο Κυπριακό, δήλωσε. Συμφώνησε με τον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή την ΔΔΟ, στην βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ. Είναι υποχρέωση και των δύο ηγετών η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε ο κος Κυπριανού. Δεν έχω πειστεί ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. Δεν γίνεται να λέμε κάτι και, ουσιαστικά, να κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο κος Κυπριανού.
Μαρίνος Σιζόπουλος
Ομόφωνη είναι η καταδίκη των ενεργειών και των όσων επιθυμεί να προκαλέσει η Τουρκία, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Είναι ψευδαίσθηση το ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς θα οδηγήσουν στο να σταματήσει η Τουρκία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις εμπερικλείουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε περαιτέρω περιπέτειες, σημείωσε.
Νικόλας Παπαδόπουλος
Η καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας είναι εξκάθαρη και τέτοια πρέπει να είναι η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να προωθήσουμε συνεργασίες περιφερειακές ώστε να διασφαλίσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα. Δεν πρέπει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κατάσταση ως έχει, τόνισε ο κος Παπαδόπουλος. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και να επιβληθούν κυρώσεις, δήλωσε, ενώ σε ερώτηση που του υποβλήθηκε, απάντησε ότι δεν μπορεί να τοποθετηθεί εκ μέρους της Κυβέρνησης για το εάν υπάρχει πλάνο αντίδρασης. Ωστόσο, το ΔΗΚΟ υπέβαλε τις δικές του θέσεις και έθεσε εαυτόν στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Γιώργος Λιλλήκας
Είναι θετικό το ότι υπήρξε ομόφωνη καταδίκη των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, οι οποίες υποσκάπτουν και τις ενέργειες του ΓΓ ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, είπε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών. Είναι λυπηρό να μην μαθαίνουμε από τα λάθη του πολύ πρόσφατου παρελθόντος μας, είπε, προσθέτοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν είναι πλέον μεμονωμένες, ενώ αναρωτήθηκε αν η Τουρκία θα οδηγηθεί στην νομιμοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Βοηθήσαμε άθελά μας την Τουρκία και η ευθύνη αυτή την φορά θα βαραίνει την δική μας πλευρά για λανθασμένους χειρισμούς, είπε ο κος Λιλλήκας. Τέλος, έκανε λόγο για πολύ κρίσιμες στιγμές, για τις οποίες και η Συμμαχία Πολιτών έχει καταθέσει εισηγήσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να υπάρχει ο κοινός παρονομαστής.
Πόλυς Παλλήκαρος
Η Αλληλεγγύη καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την είσοδο της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Έκανε λόγο για κανονιοφόρους οι οποίες βρίσκονται μαζί με το τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ, ενώ είπε ότι έχουν ενημερωθεί για τις ενέργειες τις οποίες έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας ότι και το δικό του Κίνημα προέβη σε εισηγήσεις για λήψη μέτρων.
Χρίστος Χρίστου
Το ΕΛΑΜ διαφωνεί με την λύση της ΔΔΟ και δήλωσε ότι εισηγήθηκε στον ΠτΔ όπως εισηγηθεί το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία και να κινηθεί διπλωματικά μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να δείξει η πλευρά μας ότι έχει το πολιτικό σθένος για να λάβει μέτρα κατά των ενεργειών της Τουρκίας.

Share this post