Έντονη διαμαρτυρία Αλεξάνδρειας για την εισπήδηση Μόσχας στην Αφρική

Έντονη διαμαρτυρία Αλεξάνδρειας για την εισπήδηση Μόσχας στην Αφρική

“Βρέχει “ρούβλια στην Αφρική.- Σύναξη των Προκαθημένων των   Πρεσβυγενών Πατριαρχείων και της Εκκλησίας Κύπρου θα ζητήσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.-«Δεχόμεθα ανάδελφον κτύπημα από τους ομοδόξους Ρώσους»

Την έντονη διαμαρτυρίας της για την εισπήδηση του Πατριαρχείου Μόσχας στην Αφρικανική ήπειρο με την δημιουργία “Εξαρχίας” εξέφρασε  η και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η οποία συνήλθε υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου  Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεοδώρου Β’ από τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και ολοκλήρωσε τις εργασίες της σήμερα .

“Διά των ενεργειών αυτών διαπιστούται προσπάθεια αλλοιώσεως της Ορθοδόξου εκκλησιολογίας εις πολλάς επιμέρους παραμέτρους αυτής, αλλά κυρίως εις το ζήτημα των ορίων της διοικητικής διαρθρώσεως των δομών της Εκκλησίας τού Χριστού, με αφετηρίαν κίνητρα μακράν της Ορθοδόξου Παραδόσεως. Μετά λύπης κατανοούμεν ότι ταύτα πάντα προέρχονται από λόγους εμπαθείς, καί μεμολυσμένους εκ τού καταδικασθέντος εκ της Συνόδου τού 1872 «ιού τού εθνοφυλετισμού»”, υπογραμμίζεται, σε σημείο της ανακοίνωσης του Πατριαρχείου.

Ωστόσο, σημειώνει ότι: “Δεν απουσιάζει βεβαίως καί εξ αυτών των αποφάσεων το κοσμικόν πνεύμα, παραπέμπον ακόμη εις παραμέτρους «νεο-αποικιοκρατίας» καί διεκδικήσεως παγκοσμίου πρωτοκαθεδρίας, γνωρίμους παλαιόθεν εις την ταλαίπωρον της Αφρικής Ήπειρον, μη συμφωνουσών με το θυσιαστικόν εν τη διακονία πνεύμα της Ορθοδόξου ημών καθαγιασμένης Παραδόσεως”, εκφράζοντας την έκπληξη και την διαμαρτυρία της για την ενέργεια αυτή προς το Πατριαρχείο Μόσχας και την Ιερά Σύνοδό της.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θεωρεί ότι “δι’ αυτών των μεθόδων παραβιάζεται βαναύσως έτι άπαξ η ουσία της Ορθοδόξου ημών πίστεως καί δη εις το ευαίσθητον πεδίον της εν Αφρική Ιεραποστολής, το οποίον «τρέφεται» υφ’ ημών «ως νήπιον διά γάλακτος καί ουχί διά στερεάς θεολογικής τροφής», κατά την Παύλειον έκφρασιν, ήτις αποτελεί δι’ ημάς γνώμονα καί μέτρον, διέπον το Αποστολικόν ημών έργον”.

Για το λόγο αυτό αποφάσισε να ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις κατά τόπους Εκκλησίες διά των Προκαθημένων αυτών, με Πατριαρχικά Γράμματα, τα οποία θα περιγράφουν “την επιπεσούσαν «λοιμικήν» σύγχυσιν εις «τα εξ ημών εν Χριστώ γεννηθέντα τέκνα», τούς πιστούς Αφρικανούς, συνεπεία των εμφανών καί αφανών δράσεων εντεταλμένων προσώπων της Ρωσσικής Εκκλησίας”, όπως αναφέρει.

Τέλος θα προβεί στην πιστή και άμεση εφαρμογή των προβλεπομένων, παρά των Θείων και Ιερών Κανόνων Εκκλησιαστικών ποινών, προς τους παραβάτες.


Αξίζει να σημειωθεί πως από  τους υπολογισμούς που έγιναν από τους ιεράρχες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, δεν προκύπτει ο αριθμός που επικαλείται το Πατριαρχείο Μόσχας, κάτι το οποίο έχει δημιουργήσει την αίσθηση στους αρχιερείς του Πατριαρχείου, πως η Μόσχα δεν έχει προσεγγίσει μόνον κανονικούς κληρικούς αλλά και «αδέσποτους» καθηρημένους της Ορθόδοξης αλλά και της Καθολικής Εκκλησίας.

«ΒΡΕΧΕΙ» ΡΟΥΒΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος – Ενόχληση για την  ρωσική Εξαρχία στην Αφρική - ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας πάντως παρακολουθούν με προβληματισμό την εξέλιξη του «προσηλυτισμού» των κληρικών της Αφρικής από το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας orthodoxia. info , που έφθασαν στην Αλεξάνδρεια, προσφέρει στους ιερείς σχεδόν τετραπλάσιο μισθό από αυτόν που λαμβάνουν σήμερα, αλλά και επιδόματα.

Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι σε αντεπίθεση μέσω της κανονικότητας προχωρά το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας απαντώντας στις προκλητικές ενέργειες της Μόσχας που ξεπέρασε κάθε όριο ιδρύοντας “Εξαρχία” εντός των ορίων του παλαίφατου Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του orthodoxia.info άμεσα θα αποσταλεί αντιπροσωπεία στον Οικουμενικό Πατριάρχη στον οποίο θα επιδοθεί πατριαρχική και συνοδική επιστολή από την Αλεξανδρινή Εκκλησία η οποία θα του ζητά να συγκαλέσει Σύναξη προκαθημένων με μόνο θέμα την ρωσική εισπήδηση στην Αφρική.

Σε αυτήν την Σύνοδο θα κληθούν να συμμετάσχουν μόνο οι Προκαθήμενοι των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξάνδρειας, Αντιόχειας, Ιεροσολύμων) καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Προκαθήμενος, δηλαδή, της μόνης εκτός των Πρεσβυγενών Εκκλησιών, που έχει ιδρυθεί από Οικουμενική Σύνοδο.

Επιπλέον αντριπροσωπεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας θα επισκεφθεί τις έδρες των Πατριαρχείων Αντιοχείας και Ιεροσολύμων για να τους επιδώσει επιστολή δια της οποίας θα παρουσιάζεται η κατάσταση στο πλήρες εύρος της, ενώ παρόμοια επιστολή θα λάβουν και όλοι οι υπόλοιποι Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι.

Οι κινήσεις της Αλεξάνδρειας θα έχουν και ακόμη πιο αποφασιστικό χαρακτήρα, στην περίπτωση που ο «Έξαρχος» της ρωσικής Εκκλησίας, επίσκοπος Λεωνίδας, εμφανιστεί στην Αφρική ώστε να «ποιμάνει» το «ποίμνιο» του.

 

 Ο Ρώσος “Έξαρχος” Λεωνίδας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του orthodoxia.info η απόφαση της Συνόδου προβλέπει την άμεση καθαίρεση του Ρώσου επισκόπου και όποιου άλλου κληρικού εισέλθει και ιερουργήσει εντός της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και κυρώσεις εις βάρος των Αφρικανών κληρικών που δεν θα «επαναπατριστούν» στην Εκκλησία τους.

 

Share this post