Έντονη αντιπαράθεση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών μεταξύ Ειρήνης Χαραλαμίδου και Εύας Παπακυριακού της ΜΟΚΑΣ

Έντονη αντιπαράθεση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών μεταξύ Ειρήνης Χαραλαμίδου και Εύας Παπακυριακού της ΜΟΚΑΣ

ΑΚΕΛ : Για τα Pandora Papers μόνον ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος κάνει έρευνα. – Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ): Πρέπει να σταματήσουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες όσων έχουν πολιτειακά αξιώματα».

Η έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της βουλευτού του ΑΚΕΛ , Ειρήνης Χαραλαμπίδου, και της επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ, Εύας Παπακυριακού, “σημάδεψαν”  την σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για τα Pandora Papers, μετά και το ψήφισμα του  Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο γίνεται αναφορά στο όνομα του προέδρου Αναστασιάδη. 

Η κυρία Χαραλαμπίδου επέκρινε έντονα τον   ρόλο της ΜΟΚΑΣ σε παλιότερες υποθέσεις, όπως αυτή με τον Ντίνο Μιχαηλίδη.

Η κ. Χαραλαμπίδου σε έντονο ύφος σημείωσε πως η ΜΟΚΑΣ την περίοδο εκείνη υποστήριζε πως δεν έχει δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ στη συνέχεια ο Ντίνος Μιχαηλίδης κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για έσοδα από εμπόριο όπλων.

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυρίας  Παπακυριακού, η οποία τόνισε : «Ως υπηρεσία δεν είμαστε αναμεμιγμένοι με πολιτικά παιχνίδια, ως ένα σχόλια για κάποιες τοποθετήσεις που έγιναν από μέλη της Επιτροπής.

Προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας με βάση το νόμο. Η ΜΟΚΑΣ δεν έχει αρμοδιότητες αναγνώρισης πραγματικών ιδιοκτητών. Η ΜΟΚΑΣ ενεργεί στη βάση συγκεκριμένου πλαισίου». Λόγω της έντασης που υπήρξε ο πρόεδρος της Επιτροπής προειδοποίησε με διακοπή της συνεδρίας της Επιτροπής.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης o πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρης Δημητρίου ανάφερε πως  θα ακολουθήσει και δεύτερη. Κατά την διάρκεια της συζήτησης και εφόσον ολοκληρώθηκαν οι θέσεις των μελών για το ζητούμενο της Επιτροπής η συζήτηση επικεντρώθηκε σε άλλα θέματα κυρίως συνταγματικά και στις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προς στιγμή υπήρξε ζωηρή συζήτηση όταν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Δεν πρέπει να είμαστε υποκριτές. Ο πρόεδρος έχει αυτοκρατορικές εξουσίες στην Κύπρο. Οι θεσμοί πρέπει να είναι ανεξάρτητοι και όχι να φοβούνται να μιλήσουν. Αυτό τα θέματα έχουν επιλυθεί στην Ευρώπη».

Στη συνέχεια ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας παίρνοντας το λόγο συμπλήρωσε πως στην Κύπρο αυτοκρατορικές εξουσίες δεν έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας επικρίνοντας τον διορισμό δυο υπουργών της κυβέρνησης (Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη) στη Νομική Υπηρεσία. Ο βουλευτής Μάριος Μαυρίδης (ΔΗΣΥ) , μεταξύ άλλων, τόνισε :  «εάν πολιτικοποιηθεί το θέμα το αποτέλεσμα θα είναι μηδέν. Πρέπει να σταματήσουν οι επαγγελματικές δραστηριότητες όσων έχουν πολιτειακά αξιώματα».

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση περί αυτοκρατορικών εξουσιών ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Δημητρίου υπέδειξε το άτοπο της συζήτησης σημειώνοντας πως οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας πηγάζουν από το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και σχετίζονται με την αποχώρηση των Τ/κ από τα κρατικά αξιώματα.

Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος : Έρευνα σε δυο δικηγορικά για Pandora

Την επομένη των δημοσιευμάτων στον ξένο τύπο για τα Pandora Papers ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ) ξεκίνησε έρευνα σε δυο δικηγορικά γραφεία, τα οποία εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή ανάφερε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών ο Χρίστος Κληρίδης. Όπως πρόσθεσε στο ένα γραφείο η έρευνα ολοκληρώθηκε, ενώ στο άλλο συνεχίζεται.

Ο πρόεδρος του ΠΔΣ ανάφερε πως στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται θα ζητηθούν στοιχεία από τον Παναμά για το ρόλο συγκεκριμένου προσώπου που πολιτογραφήθηκε στην Κύπρο το 2011. Πρόκειται για τον Λεονίντ Λεμπέντεφ,  το όνομα του οποίου φαίνεται να έχει εντοπισθεί από την δημοσιογραφική έρευνα. Ο κ. Κληρίδης πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε απασχολήσει και στο παρελθόν και ο ίδιος θεωρεί πως πρέπει να υπάρχει φάκελος στην Νομική Υπηρεσία. Η εκπρόσωπος της Νομικής είπε πως δεν γνωρίζει αν υπάρχει φάκελος, ενώ ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας επιβεβαίωσε πως στο παρελθόν έγινε έρευνα για το συγκεκριμένο πρόσωπο και τα στοιχεία που εντοπίσθηκαν διαβιβάσθηκαν στην Ιντερπόλ.

Δήλωση Αντρέα Πασιουρτίδη

Μετά την συνεδρίαση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ , Ανδρέας Πασιουρτίδης, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

“Συζητήσαμε σήμερα το θέμα των Pandora Papers στην Επιτροπή Θεσμών. Θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ότι ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μια απαράδεκτη δήλωση, επιτιθέμενος σφόδρα κατά του ΑΚΕΛ, έχει αναφέρει ότι κανείς δεν προσκάλεσε την Προεδρία για να τοποθετηθεί. Προς τιμήν του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, τοποθετούμενος εκ μέρους όλης της Επιτροπής, χαρακτήρισε ατυχέστατη και προσβλητική τη δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία μάλιστα αφήνει εκτεθειμένη τόσο την Επιτροπή Θεσμών, όσο και τον ίδιο προσωπικά ως Πρόεδρο της Επιτροπής.

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, τα οποία καλό είναι να γνωρίζουν όλοι. Η Επιτροπή Θεσμών, όπως και κάθε κοινοβουλευτική επιτροπή, ούτε ανακριτικές αρμοδιότητες έχει, ούτε εξουσία να προβαίνει σε έρευνες για διάπραξη τυχόν ποινικών αδικημάτων. Το αναφέρω αυτό, επειδή πολλοί αναμένουν πόρισμα από την Επιτροπή Θεσμών, ενώ τέτοια εξουσία δεν  υφίσταται. Η Επιτροπή Θεσμών, αλλά και κάθε Βουλευτής και κάθε Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στο πλαίσιο άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, μπορεί να ελέγξει κενά και αδυναμίες του νομοθετικού και του ρυθμιστικού πλαισίου για οποιοδήποτε θέμα και συνεπακόλουθα να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, είτε από τους Βουλευτές, είτε από την εκτελεστική εξουσία.

Το κυριότερο, όμως, καθήκον της Βουλής είναι να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και υπό την πολιτική πτυχή αυτού, να ελέγχει δηλαδή για τυχόν συγκρούσεις συμφέροντος, λανθασμένες πολιτικές πρακτικές, πρακτικές που αγγίζουν τα όρια του ηθικώς και πολιτικώς απαράδεκτου από πολιτικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, καθώς και να ασκεί έλεγχο στην εκτελεστική εξουσία, ως προς το κατά πόσον ασκεί τα καθήκοντά της αποτελεσματικά και με τρόπο που να συνάδει με σύγχρονα δημοκρατικά κράτη.

Αναφορικά με την ουσία της σημερινής συζήτησης, μας έχει αναφερθεί ότι αυτή τη στιγμή διεξάγεται έρευνα μόνο από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, που είναι η αρμόδια εποπτική αρχή, στο δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη. Κανένας άλλος θεσμός ή υπηρεσία του κράτους δεν ασκεί έρευνα, μετά και τη δημοσιοποίηση των Pandora Papers. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος ανέφερε ότι σε περίπτωση που είναι συνεργάσιμο το εν λόγω δικηγορικό γραφείο, αυτή η έρευνα μπορεί να τελειώσει σε 15 μέρες. Θα αναμένουμε την πλήρη συνεργασία του γραφείου που φέρει την επωνυμία του Προέδρου, ούτως ώστε να τελειώσει η έρευνα του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου το συντομότερο.

Κάτι το οποίο ειπώθηκε πολλάκις τις τελευταίες μέρες, είναι ότι δεν προκύπτει τίποτα μεμπτό για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφορικά με τα Pandora Papers  και ότι το αναφέρουν και τα ίδια τα δημοσιεύματα. Ακόμα και από την νομική πτυχή του θέματος να το δούμε, έχει ξεκαθαριστεί σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ότι τα δικηγορικά γραφεία είχαν συγκεκριμένες νομικές υποχρεώσεις κατά την περίοδο που εξετάζουμε και εξεταζόταν ο κ. Λεμπέντεφ για ξέπλυμα παράνομου χρήματος, οπότε θα αναμένουμε να δούμε κατά πόσον υπήρχαν παρανομίες ή παρατυπίες ή δεν ακολουθήθηκαν οι  νόμοι και κανονισμοί που έπρεπε από το γραφείο που φέρει την επωνυμία του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κάτι άλλο που ακούγεται έντονα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, η παρούσα κυβέρνηση μάλλον, έκανε πάμπολλα πράγματα, όπως μας τονίζουν με κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό ότι η ψήφιση του νόμου για τους τελικούς δικαιούχους των εταιρειών που έγινε το 2021 και αποτελεί εναρμόνιση με ευρωπαϊκή οδηγία, καθυστέρησε 2,5 χρόνια με βάση τις συστάσεις της Ε.Ε και ήρθε στη Βουλή εννιά μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας και αφού μας στάλθηκε σύσταση από την ΕΕ. Άρα τα όσα περηφανεύεται αυτή η Κυβέρνηση ότι έκανε, όχι μόνο δεν ήταν δικές της πρωτοβουλίες, αλλά συστάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και εναρμονίσεις με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά περαιτέρω σε αυτή την περίπτωση καθυστέρησε και 2,5 χρόνια να φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη συγκεκριμένη νομοθεσία.

Τέλος, θα πρέπει να αναδειχθεί και το πιο ουσιώδες σημείο από αυτή τη συζήτηση, το οποίο δεν είναι άλλο από το ποια τελικά είναι η ακριβής σχέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το δικηγορικό γραφείο που φέρει το όνομά του, καθώς και το ότι είναι ξεκάθαρο ότι η σύγκρουση συμφέροντος, η οποία υπάρχει είναι αυταπόδεικτη και δεν χρειάζεται καμία έρευνα από καμία αρμόδια αρχή και από κανένα ανεξάρτητο θεσμό για να την υποδείξει”.

ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος

Share this post