Ένα τριαντάφυλλο στον μακαριστό Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη

Ένα τριαντάφυλλο στον μακαριστό Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη

Σήμερα, 2.8.2023,  συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γέροντος Περγάμου κυρού Ιωάννη. Υπήρξε ο μεγάλος θεολόγος της Εκκλησίας, την οποία εξελάμβανε ως κοινωνία εσχάτων. ( Επάνω: Σημερινή φωτογραφία του φίλου Νίκου Τζωϊτη από τον τάφο του Περγάμου Ιωάννη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών). 
Τόνιζε ότι η Εκκλησία πρέπει να απαγκιστρωθεί  από την αιχμαλωσία της ιστορίας,  εάν θέλει να έχει ένα μέλλον στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και να είναι παρούσα στα Έσχατα!
Το έργο του μακαριστού επικεντρώθηκε  κυρίως στη θεολογία του προσώπου. Ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την έννοια του προσώπου στη φιλοσοφία και στους Πατέρες της Εκκλησίας και υποστήριξε  ότι το πρόσωπο είναι η κεντρική έννοια της χριστιανικής οντολογίας, ενώ ανέλυσε  με τον ίδιο τρόπο και την έννοια του τριαδικού Θεού: μία ουσία, τρία πρόσωπα.
Η διδακτορική  διατριβή του  στο Ππανεπιστήμιο Αθηνών, που εγκρίθηκε με άριστα το 1965, είχε θέμα : «Ἡ ἑνότης τῆς Ἐκκλησίας ἐν τῇ θείᾳ Εὐχαριστίᾳ καί τῷ ἐπισκόπῳ κατά τούς  τρεῖς πρώτους αἰῶνας».

Ο μακαριστός Γέροντας Περγάμου Ιωἀννης, σε ομιλία του στην Ζ΄ Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (Καμπέρρα, Φεβρουάριος 1991, Κατερίνη, εκδ. Τέρτιος, 1992), είχε τονίσει:«Τελικά, αγιότης σημαίνει απελευθέρωση ή μάλλον ελευθερία. «Οὗ δέ τό Πνεῦμα Κυρίου, ἐκεῖ ἐλευθερία» (Β΄ Κορ. 3,17). Απελευθέρωση από κάποιον ή από κάτι∙ ελευθερία για κάποιον ή για κάτι. Αμφότερα είναι συνδεδεμένα με την ενέργεια του Πνεύματος, το οποίο είναι ελευθερία. Ιδού μερικές μορφές: α) απελευθέρωση από το παρελθόν – μετάνοια. β) απελευθέρωση από το πάθος του εγωκεντρισμού – άσκηση και θεραπεία. γ) απελευθέρωση από την αδικία, τη φτώχεια και όλα τα κοινωνικά κακά. δ) απελευθέρωση –ναι– ακόμη και από τη φθορά και τον θάνατο – κάτι για το οποίο σχεδόν δεν ομιλούμε. ε) ελευθερία να αγαπάμε, ακόμη και τους εχθρούς μας∙ ελευθερία να επιτρέπουμε στους άλλους να υπάρχουν και να δημιουργούν, παρά τις προσωπικές, πολιτιστικές και άλλες διαφορές και ταυτότητες∙ ελευθερία να θυσιαζόμαστε για τους άλλους, όπως ο Κύριος έδωσε τη ζωή Του πάνω στο Σταυρό». 

Επίσης , σε άλλη περίπτωση,  είχε  υπογραμμίσει : “Η Εκκλησία υπάρχει για τον κόσμο όχι για τον εαυτό της. Η Εκκλησία παίρνει το φως του από τον Χριστό , όπως και το φεγγάρι παίρνει το φως από τον ήλιο. Αλλά το φως που βγαίνει έξω από την Εκκλησία δεν είναι μόνο για τον εαυτό της : είναι για τον κόσμο , για τη ζωή του κόσμου . Αλλά αυτό που βλέπω τώρα σε πολλές εκκλησιαστικούς κύκλους είναι ένας αυξανόμενος πειρασμός να τοποθετηθεί η Εκκλησία κατά του γεμάτου αμαρτία κόσμου και κατά των αμαρτωλών ανθρώπων. Αλλά ο Ιησούς έφαγε με τους αμαρτωλούς . Τους αγκάλιασε . Η Εκκλησία καλείται να δώσει την ίδια αγάπη και τη συγχώρεση και όχι για να υπηρετεί  μια ιδεολογία μαγειρεμένη σε χριστιανικές λέξεις”.

Λίγες μέρες , μετά την εκδημία του, κυκλοφόρησε το βιβλίο του “ΕΚΑΤΟ ΚΗΡΥΓΜΑΤΑ”. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου σημειώνεται: “Το κήρυγμα είναι «ιερουργία» (Ρωμ 15:16). Ο λόγος του Θεού διαφέρει από κάθε μορφή ανθρωπίνου λόγου, γιατί στοχεύει στη μεταφορά στον άνθρωπο του θελήματος του Θεού, στο να αποκαλύψει και μεταφέρει στον άνθρωπο το μήνυμα της αγάπης του Θεού, τη διαβεβαίωση ότι «ο Θεός μεθ’ ημών» σε κάθε περίπτωση της ζωής μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα, όταν ο λόγος του Θεού ακούγεται και προσφέρεται στα πλαίσια της Θείας Λειτουργίας, στην οποία ο Λόγος «σαρκούται» και προσφέρεται στον άνθρωπο προς κοινωνίαν. Στα πλαίσια αυτά το κήρυγμα πρέπει να προσφέρεται με δέος και προσοχή ώστε να μη διαταράξει τη λατρευτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η Θεία Λειτουργία”.

Πληροφορίες της ιστοσελίδας μας αναφέρουν ότι στην Ρώμη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο τέλος αυτού του χρόνου ή στις αρχές του 2024 διεθνής επισημομονική ημερίδα για το έργο και την προσφορά στην Θεολογία του μακριστού Μητροπολίτη Περγάμου κυρού Ιωάννη. 

Τιμώντας την μνήμη του παραθέτουμε δύο κείμενα . Το πρώτο είναι του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιου Μαρτέλου και το δεύτερο  του Θεολόγου καθηγητή στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Διονυσίου Σκλήρη. 

Ένα κείμενο του καθηγητή Γεώργιου Μαρτζέλου για τον Περγάμου Ιωάννη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

Ιωάννης Περγάμου (Ζηζιούλας): Η μοναδική προσωπικότητα με το σπουδαίο έργο | in.gr

Share this post