Εμπλοκή Αναστασιάδη στην υπόθεση Al Jazeera από τον Αντρέα Πιττάτζη

Εμπλοκή Αναστασιάδη στην υπόθεση Al Jazeera από τον Αντρέα Πιττάτζη

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κρις Τιανταφυλλίδη στις κατηγορίες 1,2 και 3, εμπλέκονται υπό την προηγούμενη ιδιότητά τους ως Υπουργοί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Τον Νίκο Αναστασιάδη εμπλέκει στην υπόθεση του Al Jazeera ο Αντρέας Πιττάτζης, κάνοντας λόγο για «αμοντάριστο βίντεο» το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά και για φακέλους πολιτογραφήσεων που βρίσκονται «στο αρχηγείο και στους συλλόγους».

«Κάποτε θα μπορέσω να δημοσιοποιήσω όλο το αμοντάριστο βίντεο […]. Όταν θα τελειώσει το μαρτύριο […] Τότε θα έχω να πω αρκετά για εσένα. Και για εσένα και για κάποιους που θεωρούσα ότι είναι έντιμοι», αναφέρει ο Α. Πιττάτζης σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (Facebook), η οποία συνοδεύεται με φωτογραφία του Νίκου Αναστασιάδη. Αναφέρει επίσης ότι «οι φάκελοι στο αρχηγείο και στους συλλόγους δεν είναι για δικές μου πολιτογραφήσεις». Ακόμη, απευθυνόμενος προφανώς προς τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Αντρέας Πιττάτζης αναφέρει: «Γνώριζες την αλήθεια. Την ήξερες μέρες πριν να βγει το βίντεο (του Al Jazeera). Δεν έχασες όμως την ευκαιρία. Σου δόθηκε λαχείο. Σε χρυσό πιάτο τα θύματα».

Σημειώνεται ότι η ανάρτηση του Αντρέα Πιττάτζη έγινε το Σάββατο (11 Φεβρουαρίου) και δεν διαψεύστηκε, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσον ενημερώθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Επισημαίνεται επίσης ότι στη δίκη για το ρεπορτάζ του Al Jazeera ο Αντρέας Πιττάτζης απάντησε με μη παραδοχή στις κατηγορίες και θα οδηγηθεί εκ νέου στο δικαστήριο για ακρόαση στις 8 και 9 Μαρτίου του 2023.

Η  ακροαματική διαδικασία στο Δικαστήριο  αναβλήθηκε για τις 22 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώνεται επίσης ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης ήγειραν με προδικαστικές ενστάσεις θέματα αναστολής της διαδικασίας, αλλά και κατάχρησης εξουσίας.

Στην υπόθεση μαζί με τον Αντρέα Πιττάτζη κατηγορούμενοι είναι επίσης οι Δημήτρης Συλλούρης και Χριστάκης Τζιοβάνης.

Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, που συνεδριάζει στη Λευκωσία, των τεσσάρων κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση για το  ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν  οι κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για τους Δημήτρη Συλλούρη, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Χριστάκη Τζιοβάνη, πρώην βουλευτή, Ανδρέα Πιττάτζη, δικηγόρο και Αντώνη Αντωνίου, ανώτερο στέλεχος του ομίλου Τζιοβάνη.

Υπενθυμίζεται ότι το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.

Από το Δικαστήριο επιβλήθηκαν όροι για να εξασφαλιστεί η παρουσία των κατηγορουμένων στην δίκη. Για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή, και για τον κ. Πιττάτζη εγγύηση τριάντα χιλιάδες ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.

Υπενθυμίζεται όυι  ο δικηγόρος, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον κ. Συλλούρη με ομάδα νομικών, κατέθεσε δήλωσή του, την οποία ανέγνωσε και παρέδωσε και στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, με τρία σημεία, τα οποία όπως είπε ήθελε να καταγραφούν στα πρακτικά της σημερινής διαδικασίας για να μπορεί να την επικαλεστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Το πρώτο ζήτημα είναι, όπως είπε, πως στις κατηγορίες 1,2 και 3, εμπλέκονται υπό την προηγούμενη ιδιότητά τους ως Υπουργοί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία, είπε, εμπλέκεται ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, στη δεύτερη κατηγορία εμπλέκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και στην τρίτη εμπλέκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ως Υπουργοί που αποφάσισαν την έκδοση των υπό συζήτηση διαβατηρίων για τα οποία ο κ. Συλλούρης βρίσκεται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης συνέχισε, λέγοντας ότι προτίθεται να εγείρει ζήτημα ενώπιον του Κακουργιοδικείου σχετικά με αυτό το θέμα.

Για το δεύτερο ζήτημα είπε πως έχει αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα σήμερα, αντίγραφο της οποίας έδωσε και στη κα. Παπαγαπίου, με την οποία ζητά από τον Γιώργο Σαββίδη να τον ενημερώσει ποιος είναι ο αλλοδαπός που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5.

Στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αναφέρονται ονόματα. Στην κατηγορία 4 και 5 αναφέρεται αόριστα αλλοδαπός, επεσήμανε, σημειώνοντας πως ο πληθυσμός της γης είναι κοντά στα 7,5 δισ. και δεν μπορεί να υπερασπιστεί επαρκώς τον πελάτη του, αν δεν γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο αλλοδαπός. Το ερώτημα είναι αν είναι υπαρκτό ή ανύπαρκτο αυτό το πρόσωπο, πρόσθεσε.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης συνέχισε με το τρίτο ζήτημα αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδα «Πολίτης» της 10ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο όπως ανέφερε, σημειώνεται πως «ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η δικαιοσύνη μας θα έχει ανοιχτά και τα δύο της μάτια, αλλά και τα δύο της αφτιά, και δεν θα καταλήξουμε πάλι σε καμιά απόφαση, όπως εκείνες όταν εκδίκασε υποθέσεις άλλων μεγάλων σκανδάλων».

Αυτό είναι κατάφωρη παράβαση στη δουλειά της δικαιοσύνης και καλώ τον Γενικό εισαγγελέα να το κρίνει, σημείωσε.

 

Share this post