Εκτός λειτουργίας το λιμάνι της Οδησσού μετά την επίθεση ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Εκτός λειτουργίας το λιμάνι της Οδησσού μετά την επίθεση ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη νότια περιοχή της Οδησσού έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις

Το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν λειτούργησε σήμερα, Κυριακή, μετά την τελευταία ρωσική επίθεση στο ενεργειακό σύστημα της περιοχής, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι, αλλά πρόσθεσε ότι οι έμποροι σιτηρών δεν αναμένεται να αναστείλουν τις εξαγωγές.

 

Δύο άλλα λιμάνια – το Τσορνομόρσκ και το Πιβντένιι – που επιτρέπεται να εξάγουν σιτηρά από την Ουκρανία βάσει συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας λειτουργούσαν εν μέρει, είπε.

«Το λιμάνι του Τσορνομόρσκ λειτουργεί τώρα περίπου στο 80% της χωρητικότητάς του», δήλωσε ο Σόλσκι στο πρακτορείο Reuters.

Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στη νότια περιοχή της Οδησσού έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μετά τις επιδρομές ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που έπληξαν δύο ενεργειακές εγκαταστάσεις, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  

Ο Σόλσκι δήλωσε ότι το λιμάνι της Οδησσού δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή, επειδή οι γεννήτριες ενέργειας δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία. Οι έμποροι σιτηρών συνέχισαν να στέλνουν σιτηρά μέσω των δύο άλλων λιμανιών, είπε.

«Υπάρχουν προβλήματα, αλλά κανένας από τους εμπόρους δεν μιλάει για αναστολή των αποστολών. Τα λιμάνια χρησιμοποιούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας», δήλωσε ο Σόλσκι.

Από τον Οκτώβριο, η Μόσχα έχει βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με μεγάλα κύματα πυραυλικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Οι περιφερειακές αρχές της Οδησσού δήλωσαν ότι η ηλεκτροδότηση του πληθυσμού της πόλης θα αποκατασταθεί «τις επόμενες ημέρες», ενώ η πλήρης αποκατάσταση των δικτύων μπορεί να διαρκέσει δύο έως τρεις μήνες.

«Η κατάσταση είναι δύσκολο να προβλεφθεί, διότι έχουμε να κάνουμε με έναν εχθρό, για τον οποίο δεν υπάρχουν αρχές», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με τον Ολεξίι Βοστρίκοφ, επικεφαλής της κρατικής αρχής θαλάσσιων λιμένων της Ουκρανίας.

«Όσον αφορά τις εξαγωγές, η Ρωσία τις έχει ήδη επιβραδύνει δημιουργώντας προβλήματα με τις επιθεωρήσεις στον Βόσπορο και η έλλειψη ενεργειακού εφοδιασμού σίγουρα θα τις επιβραδύνει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Βοστρίκοφ.

Η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών και εξαγωγέων καλαμποκιού και σιταριού στον κόσμο, αλλά οι εξαγωγές της έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της ρωσικής εισβολής.

Μετά από έναν αποκλεισμό σχεδόν έξι μηνών που προκλήθηκε από την εισβολή, τα τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην περιοχή της Οδησσού απελευθερώθηκαν στα τέλη Ιουλίου στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Το Κίεβο είχε επιδιώξει να επεκταθεί η συμφωνία ώστε να συμπεριλάβει περισσότερα λιμάνια, αλλά αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.

Τα τρία λιμάνια που εμπλέκονται στη συμφωνία – Οδησσός, Τσορνομόρσκ και Πιβντένι – έχουν συνδυασμένη ικανότητα μεταφοράς περίπου τριών εκατομμυρίων τόνων σιτηρών το μήνα.

Η Ουκρανία ήθελε να συμπεριλάβει τα λιμάνια της νότιας περιοχής του Μυκολάιβ, η οποία διακινούσε το 35% των ουκρανικών εξαγωγών τροφίμων πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Το Μυκολάιβ ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος τερματικός σταθμός σιτηρών της Ουκρανίας σύμφωνα με τα στοιχεία των αποστολών του 2021, οπότε η προσθήκη του θα επέτρεπε την εξαγωγή πολύ μεγαλύτερου όγκου σιτηρών και ελαιούχων σπόρων.

Οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία τις πρώτες οκτώ ημέρες του Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 47,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα σε 1,09 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Πηγή : ΚΥΠΕ/ Reuters/ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Share this post