Έκθεση «Η Επανάσταση στο Βιβλίο»
Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση
Το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας, Πολιτικής και Διεθνών Σπουδών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Παλιγγενεσίας, διοργάνωσε έκθεση βιβλίου, με τίτλο «Η Επανάσταση στο Βιβλίο». Η τελετή εγκαινίων της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων (ισόγειο) του Δημοτικού Μεγάρου Στροβόλου. Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη καθημερινά μέχρι και την Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 από τις 8:30 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και φιλίστορες. Οι επισκέψεις σχολείων θα διενεργούνται κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλέφωνο 22800931. Εξαιρείται η 8η Δεκεμβρίου.
Στην τελετή εγκαινίων ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε τη σημαντικότητα της συλλογής τόσων βιβλίων με αναφορά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, καθώς και τη μεγάλη ευκαιρία που δόθηκε στον Δήμο Στροβόλου να τη φιλοξενεί. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε όλο το επετειακό έτος και ευχαρίστησε ιδιαίτερα γι’ αυτό τον Υπουργό.
Στη συνέχεια, ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Ανδρέας Μολέσκης ευχαρίστησε για τη φιλοξενία της έκθεσης στο Δημαρχείο Στροβόλου και εξήρε τη μεγάλη προσφορά του Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών και Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Γιώργου Γεωργή τόσο στη συλλογή τόσων τόμων και αρχειακού υλικού, όσο και γενικότερα στην ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης.
Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η συνεργασία του Υπουργείου με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις και τον Δήμο Στροβόλου για τη διοργάνωση της έκθεσης αυτής και στη Λευκωσία, μετά από την επιτυχημένη της πορεία στην Πάφο κατά το περασμένο χρονικό διάστημα.
Παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, ανέφερε, έγινε κατορθωτό μέσα από μια σειρά δράσεων από το ΥΠΠΑΝ και την Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου (1821 – 2021) να τιμηθεί η προσφορά των αγωνιστών για την κατάκτηση της ελευθερίας και την προάσπιση των ιδανικών της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της ανεξαρτησίας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Παλιγγενεσίας. Δεν λησμονεί κανείς, τόνισε, και τη μεγάλη προσφορά της πατρίδας μας στον αγώνα. Μέσα από τα απομνημονεύματα των αγωνιστών του 1821, όσο και από τα έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους και του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών, θα συναντήσει κάποιος πλούσιες αναφορές στους Κύπριους αγωνιστές, οι οποίοι διακρίθηκαν στα πεδία των μαχών.
Ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών και Ιστορικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις κ. Γιώργο Γεωργή.
Τον συντονισμό της τελετής εγκαινίων της έκθεσης «Η Επανάσταση στο Βιβλίο» είχε η Δρ Ειρήνη Παρασκευά Ροδοσθένους, Πρώτη Λειτουργός Εκπαίδευσης, Γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου.