Εκοιμήθη ο σχολάζων Μητροπολίτης Βελγίου Παντελεήμων

Εκοιμήθη ο σχολάζων Μητροπολίτης Βελγίου Παντελεήμων

Εκοιμήθη σήμερα το πρωί ο Μητροπολίτης Παντελεήμων (Κοντογιάννης), πρώην Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Βελγίου και Έξαρχος Ολλανδίας και Λουξεμβούργου. Ηγήθηκε της  Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Βέλγιο  για 31 χρόνια και πέρασε ολόκληρη την ζωή  του ως μέλος του Ορθόδοξου κλήρου,  στο Βέλγιο.
Ο μακαριστός γεννήθηκε στην  Χίο, στις 7 Φεβρουαρίου 1935. Μετά το γυμνάσιο φοίτησε στην περίφημη Θεολογική Σχολήγο Θεολογικό Ινστιτούτο Χάλκης (Τουρκία). Αποφοίτησε από εκεί το 1957. Το 1954 χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε  Μητροπολίτη  Ικονίου Ιάκωβο  , ο οποίος του έδωσε το όνομα Παντελεήμων. Το 1957 χειροτονήθηκε ιερέας από τον ίδιο Μητροπολίτη.
Τον Νοέμβριο του 1957 έφτασε στο Βέλγιο, όπου ίδρυσε αρκετές ενορίες. Μετά τη δημιουργία το 1969 από το  Οικουμενικό  Πατριαρχείο Εξαρχίας  Βελγίου , Ολλανδίας και Λουξεμβούργου  διορίστηκε Γενικός Εφημέριος.
Το 1974 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον εξέλεξε ομόφωνα επικουρικό επίσκοπο Βελγίου με τον τίτλο του Επισκόπου Απολλωνίας.
Ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Βελγίου αναφέρει:”Ο Επισκοπικός αγιασμός του πραγματοποιήθηκε στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό στις Βρυξέλλες στις 18 Αυγούστου 1974. Στα τέλη του 1982 εξελέγη Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Ολλανδίας και Λουξεμβούργου, διαδεχόμενος τον Μητροπολίτη Αιμιλιανό Ζαχαρόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος που κατέλαβε αυτή την Επισκοπική έδρα. Μεγάλη αξία του Μητροπολίτη Παντελεήμονα είναι η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βελγίου και κυρίως η επίσημη αναγνώριση της ορθόδοξης αίρεσης από τη βελγική κυβέρνηση, καθώς και στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου. Στάθηκε συμπαραστάτης  στο πλευρό χιλιάδων Ελλήνων στις τρεις χώρες της Μπενελούξ, αλλά ενδιαφερόταν και για την ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανών στην περιοχή αυτή.
                              Ο μακαριστός Παντελεήμων χειροτόνησε Επίσκοπο τον διάδοχο του , σημερινό Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα
 
Με τη δημιουργία Ορθόδοξου Επισκοπικού Συνεδρίου για την Μπενελούξ, το 2010, έγινε ο πρώτος πρόεδρος της. Πολύ δραστήριος και σε οικουμενικό επίπεδο ο Μητροπολίτης Παντελεήμων. Το 2013, παραιτήθηκε για λόγους υγείας και αντικαταστάθηκε από έναν από τους επικουρικούς επισκόπους του, τον Αθηναγόρα (Peckstadt) .
Η κηδεία του Μητροπολίτη Παντελεήμονος θα τελεστεί στη γενέτειρά του, τη Χίο, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 3 μ.μ.
Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Μπενελούξ θυμούνται με ευγνωμοσύνη τη μεγάλη φυσιογνωμία που ήταν γι’ αυτούς”.

Share this post