Έκδοση ψηφιακού δίσκου με τίτλο «Άγιοι της Κύπρου»

Έκδοση ψηφιακού δίσκου με τίτλο «Άγιοι της Κύπρου»

Ψάλλει ο Βυζαντινός Χορός  «ΤΡΟΠΟΣ»με Χοράρχη τον Κωνσταντίνο Αθ. Αγγελίδη. Ο δίσκος συνοδεύεται από ειδικό βιβλίο .  

Ο Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ» και το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης», προέβησαν στην έκδοση του ψηφιακού δίσκου με τον τίτλο «Άγιοι της Κύπρου». Ο δίσκος  περιλαμβάνει ύμνους από την ακολουθία των Κυπρίων Αγίων και θα διανεμηθεί σε όλους τους ναούς τής Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Ο δίσκος είναι αφιερωμένος στον μακαριστό ιεροψάλτη  Νικόλα Γιάννη Χατζηγιάννη. Με την αφιέρωση αυτή   “τιμώνται οι εδώ και αιώνες υπηρετούντες την ιερά αυτή τέχνη στη νήσο μας, ξεκινώντας από τους μεγάλους δασκάλους και δημιουργούς της, μέχρι τους ιεροψάλτες και της πιο μικρής εκκλησιαστικής κοινότητας”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αντίτυπα του ψηφιακού δίσκου παραδόθηκαν  στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυστόστομο, ο οποίος συνεχάρη τον Χοράρχη Κωνσταντίνο Αγγελίδη και όλους τους χορωδούς του «ΤΡΟΠΟΥ», τον άξιο και ευλαβή χορηγό και όλους τους συντελεστές της σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Χάρη στην ευγενή χορηγία του κ. Χαράλαμπου Μυλωνά και εν είδει μνημοσύνου για τον μακαριστό ιεροψάλτη Νικόλα Γιάννη Χατζηγιάννη, ο οποίος διακόνησε το ψαλτήρι της κοινότητας Ακακίου για ενενήντα συναπτά έτη, μέχρι την κοίμησή του σε ηλικία 102 ετών, το 2019, ο Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ» και το «Κέντρο Μελετών Ψαλτικής Τέχνης», προέβησαν στην έκδοση τού ψηφιακού δίσκου, με τον τίτλο «Άγιοι τής Κύπρου».

Ο κατάλογος των αγίων που ευαρέστησαν τον Θεό στην Κύπρο με την Αγιότητα του βίου τους, τη διδασκαλία ή το μαρτύριό τους, είναι πολύ μεγάλος.

Ο μεσαιωνικός χρονογράφος Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρήσι ν’ αρκέψω να λαλώ, ν’ αρκέψω να φουμίσω… τη νήσο την πανθαύμαστη και την αγίαν νήσσον πού’ χει πολλές επισκοπές και σώματα Αγίων και πολεμούν τα θαυμαστά θαύματα τα μεγάλα. κι αν ήτον νάτουν να τα πω ως νάζουν δεν εφτάννα».

Βασικό ρόλο στην τιμή των Κυπρίων Αγίων, διαδραμάτισε ασφαλώς η πρωτοβουλία της ιστορικής Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου και του μακαριστού Γέροντος Καθηγουμένου της Αρχιμανδρίτου κυρού Αθανασίου, που εξέδωσε την ακολουθία, ανήγειρε το πρώτο παρεκκλήσιο και αγιογράφησε την πρώτη εικόνα των εν Κύπρῳ Ἁγίων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ,  αφού παρέλαβε τα αντίτυπα τού ψηφιακού δίσκου που αναλογούν στην αρχιεπισκοπική περιφέρεια, αντιπροσέφερε μία αργυρή παράσταση του εκχριστιανισμού των κατοίκων της Πάφου από τον Απόστολο Παύλο και την έκδοση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής «Κατάλογος Χειρογράφων Κωδίκων Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που επιμελήθηκε ο μακαριστός Ανδρέας Γιακόβλεβιτς.

Επίσης, συγχάρηκε τον Χοράρχη κ. Κωνσταντίνο Αγγελίδη και στο πρόσωπο του  όλους τους χορωδούς του «ΤΡΟΠΟΥ», τον άξιο και ευλαβή χορηγό και όλους τους συντελεστές της σημαντικής αυτής προσπάθειας.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ακόμη, θεολόγοι και κληρικοί τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από τον κ. Αγγελίδη την ιεροψαλτική τέχνη, καθώς επίσης και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος Χριστοδούλου, του οποίου προλογικό σημείωμα, με τον τίτλο «Κύπρος ἡ γλυκεία χώρα και ἁγία νῆσος», περιλαμβάνεται στο βιβλίο, που συνοδεύει τον ψηφιακό  δίσκο.

*Διαβάστε το περιεχόμενο της έκδοσης του ψηφιακού δίσκου* 

Βυζαντινός Χορός «ΤΡΟΠΟΣ»: «Άγιοι της Κύπρου» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


*Το περιεχόμενο παραχωρήθηκε ευγενικά στην ιστοσελίδα μας από τον Βυζαντινό Χορό  «ΤΡΟΠΟΣ»

 

 

 

Ιστοσελίδα: http://troposchoir.gr/
Facebook: Βυζαντινός Χορός “Τρόπος”-Byzantine Choir “Τropos”

Share this post