Εισήγηση να προταθεί ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το βραβείο Νόμπελ

Εισήγηση να προταθεί ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης για το βραβείο Νόμπελ

Ανακηρύχθηκε επίτιμος δημὀτης Κω . -Συνέδριο στο Γύθειο για τον Κύπριο ποιητή και ακαδημαϊκό

Επίτιμος δημότης Κω ανακηρύχθηκε, την 1η Δεκεμβρίου 2022,  στη  ο Κύπριος ποιητής και ακαδημαϊκός Κυριάκος Χαραλαμπίδης.

Την εισήγηση έκανε η αντιδήμαρχος Σέβη Βλάχου, η οποία ανέγνωσε λίγα στοιχεία από τις δράσεις και την προσωπικότητα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη,  ο οποίος ανέπτυξε μεγάλη δράση πολιτιστική και εκπαιδευτική, στην Κύπρο . 

Η υψηλή αισθητική αξία της ποίησης του Χαραλαμπίδη τον αναδεικνύει σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές της μεταπολεμικής και της μεταπολιτευτικής περιόδου, τόνισε η αντι  .

Τιμήθηκε τρεις φορές με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Κύπρου, μία φορά με Κρατικό Βραβείο Ποίησης Ελλάδας, δύο φορές με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και με το ‘Αριστείο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών της Κυπριακής Δημοκρατίας’, κ.ά. Από το 2013 είναι Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (Κλάδος Ποίησης).

Ο δήμαρχος  Θεοδόσης Νικηταράς, επισήμανε πως η ανακήρυξη του Κύπριου ποιητή, περιποιεί τιμή όχι για τον ίδιο, αλλά για την Κω.

Τέλος ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, μίλησε για την ευγένεια, τη ζεστασιά και την καλοσύνη, που έλαβε από του Κώους  , με την απόφαση να τον ανακηρύξουν επίσημο δημότη και ευχαρίστησε το δημοτικό συμβούλιο .


Στις 2 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, συνοδευόμενος από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σέβη Βλάχου και τον ακαδημαϊκό παλιό φίλο της Κω κ. Μανώλη Στεργιούλη, επισκέφθηκε τον δήμαρχο Κω.


Με τον δήμαρχο Κω Θεοδόση Νικηταρά(πρώτος από δεξιά)
Εξάλλου, μεταξύ 18-20 Νοεμβρίου 2022, διοργανώθηκε από τον Δήμο Γυθείου και το Γενικό Λύκειο Γυθείου συνέδριο για τον ποιητή Κυριάκο Χαραλαμπίδη. Παρούσα ήταν και η δήμαρχος  Λευκονοίκου, κ. Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, διότι ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, είναι Επίτιμος Δημότης Λευκονοίκου. Κατά τη διάρκεια του  συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν κορυφαίοι  Καθηγητές Πανεπιστημίων της Ελλάδας και εκλεκτοί/-ές Νεοελληνιστές/-στριες, παρουσιάστηκαν πολύ σημαντικές εργασίες για την ποίηση του μεγαλύτερου σήμερα εν ζωή Έλληνα ποιητή μας, ενώ ο άλλος Επίτιμος Δημότης Λευκονοίκου , ο Δρ Κυριάκος Ιωάννου, εισηγήθηκε να προταθεί ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης  για το βραβείο Νόμπελ.

Από την Κύπρο προσκλήθηκε, επίσης, στο συνέδριο η Δρ Δήμητρα Δημητρίου, νεαρή πολλά υποσχόμενη Φιλόλογος. Η Δήμαρχος Λευκονοίκου στον χαιρετισμό της στην έναρξη του Συνεδρίου παρουσίασε την κωμόπολη του Λευκονοίκου και το έργο των Δημάρχων των Κατεχόμενων Δήμων, ενώ τη δεύτερη μέρα ανέλυσε το Επίγραμμα του Ποιητή για «Του Λευκονοίκου τα πεσόντα τέκνα».

 

Share this post