Ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για το Μεσανατολικό

Μαχμούντ Αμπάς : “Δεν είναι αποδεχτό  ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του”.

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, κάνοντας λόγο για ένα “τεράστιο βήμα προς την ειρήνη”, το οποίο θα αποτελέσει μια βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις.
Οι Παλαιστίνοι “αξίζουν μια καλύτερη ζωή” τόνισε επίσης ο Τραμπ μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, πλάι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην επίσημη παρουσίαση του 80σελιδου σχεδίου, το “πιο λεπτομερές” που έχει ποτέ καταρτισθεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ. “Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη”, τόνισε ο Τραμπ.

Σύφωνα με το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει ο Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναγνωρίσουν ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα συμφωνήσει να δεχτεί τετραετές πάγωμα της νέας οικιστικής δραστηριότητας ενώ θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπρόσωπος των παλαιστινίων, ανέφεραν αξιωματούχοι.

 


Το παλαιστινιακό κράτος που θα δημιουργηθεί θα είναι διπλάσιο σε σχέση με το μέγεθος της γης που ελέγχουν σήμερα οι Παλαιστίνιοι και θα συνδεθούν με δρόμους, γέφυρες και σήραγγες. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων διεκόπηκαν το 2014 και δεν ήταν καθόλου σαφές ότι το σχέδιο Τραμπ θα τις αναζωογονήσει. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνωρίζουν πως οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται σκεπτικοί, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα ότι με την πάροδο του χρόνου θα συμφωνήσουν να διαπραγματευτούν.
Όπως ανέφεραν  το αμερικανικό σχέδιο προσφέρει “μια ρεαλιστική λύση των δύο κρατών”| , σημειώνοντας πως είναι θεμελιωδώς διαφορετικό από εκείνο που πρότειναν παλιότερες αμερικανικές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τους ίδιους  μια επιτροπή θα συγκροτηθεί για να καταρτίσει έναν πιο λεπτομερή χάρτη.
Ο συντονισμός ΗΠΑ και Ισραήλ ερμηνεύεται από πολιτικούς αναλυτές ως μία απόπειρα απόσπαση της προσοχής και για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται εν μέσω της δίκης του για την καθαίρεση από το αξίωμά του, αλλά και για τον Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατηγορία της διαφθοράς εν μέσω μίας αβέβαιης προεκλογικής εκστρατείας.

Στη Δυτική Όχθη εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους και έκαψαν σημαίες των Ηνωμένων Πολιτείων και του Ισραήλ. Με την κίνηση αυτή απέρριψαν κατηγορηματικά το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την Μέση Ανατολή.

Όμως και ο Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως “κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του”.

«Θέλω να πω στο δίδυμο, των Τραμπ και Νετανιάχου, ότι η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης. Η συνωμοσία αυτή δεν θα περάσει. Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, ‘Αραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο Αμπάς.

Η δήλωση αυτή ήρθε μετά την συνεδρίαση των παλαιστινιακών οργανώσεων στην οποία και συζητήθηκε η στάση των Παλαιστινίων στο σχέδιο Τραμπ. Το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή απέρριψε η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, χαρακτηρίζοντάς το ως «συμφωνία της ντροπής». Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar TV, η Χεζμπολάχ θεωρεί ότι το αμερικανικό σχέδιο αποτελεί ένα πολύ επικίνδυνο βήμα το οποίο θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής. Το σχέδιο, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, δεν θα είχε συμβεί χωρίς τη συνενοχή και προδοσία ορισμένων αραβικών κρατών.
Το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση «επιβολής και κυρώσεων».

«Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής. Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της. Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων», έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.
Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι “επιθετικές” και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι “ανοησίες”, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.

Share this post