«Είναι ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος», δηλώνει ο Τατάρ

«Είναι ξεκάθαρο πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος», δηλώνει ο Τατάρ

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης συναντά αύριο στην Ν. Υόρκη τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Ο Τουρκοκύπριος  ηγέτης, Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar)  θα συναντηθεί αύριο , 5 Απριλίου 2024, στην Νέα Υόρκη , με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Τατάρ είπε ότι ζήτησε την συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες στο πλαίσιο «της ισότιμης αντιμετώπισης»,  όταν έμαθε πως θα συναντιόταν στις Βρυξέλλες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και αρχικά του δόθηκε ραντεβού την επομένη το πρωί στις Βρυξέλλες, αλλά δεν προλάβαινε να μεταβεί. Γι’ αυτό, είπε, επέμεινε στην πραγματοποίηση της συνάντησης σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία και τοποθεσία και το ραντεβού έκλεισε για τις 5 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα  Kıbrıs έγραψε χθες ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναχώρησε  για τη Νέα Υόρκη όπου αύριο Παρασκευή θα συναντηθεί με τον ΓΓ του και ότι καθ’ οδόν θα έχει  σειρά επαφών στην Ουάσιγκτον συνοδευόμενος από τον ειδικό αντιπρόσωπό του, Γκιουνές Ονάρ (Güneş Onar).

Σε δηλώσεις,  κατά την αναχώρησή του, ο Τατάρ ανέφερε  ότι βάσει της νέας τους πολιτικής δεν θα περάσουν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων,  «χωρίς την επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος τους». Στο τέλος της διαδικασίας θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία συνεργασίας δύο κρατών. Αυτή είναι η πολιτική μας, είναι ξεκάθαρη», δήλωσε.

Είπε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων που, όπως ισχυρίστηκε, «διεξάγει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε σχέση με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ».  

ΦΩΤΟ:Kibris

Ο Τατάρ δήλωσε : «είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος αυτή την στιγμή» και ότι «πρέπει να αρθούν τα εμπάργκο, οι περιορισμοί και η απομόνωση, που επιβάλλονται στον τουρκοκυπριακό λαό».

Ο Τατάρ είπε επίσης ότι στο στάδιο του διορισμού εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ με πιέσεις «κάποιων στοιχείων», όπως υποστήριξε, τόνισαν ότι δεν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα και ότι πρέπει να έρθει στην ημερήσια διάταξη μια νέα διαδικασία. Υπενθύμισε ότι απέρριψαν τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου και συμφώνησαν σε διορισμό προσωπικού  απεσταλμένου.

 Η Maria Angela Holguin Cuellar διορίστηκε στη θέση της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ για περίοδο έξι μηνών με την έγκριση και της τουρκοκυπριακής πλευράς, είπε ο Τατάρ και υποστήριξε πως «δεν θα ήταν σωστό να υπάρξει μια διαδικασία ανοικτού τέλους».

Ο Τατάρ ανέφερε επίσης ότι η άλλη πλευρά επιθυμεί να αρχίσουν συνομιλίες για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε ότι πρόσφατα  επισκέφθηκε την «ΤΔΒΚ» αντιπροσωπεία του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ότι «η Τουρκία υποστηρίζει πλήρως τη νέα τους πολιτική».

Πηγή: Κλάδος Τουρκικών Θεμάτων ΓΤΠ

Share this post