Εγκαταλείφθηκε προς το παρόν η ιδέα για Mescit, τόπο προσκύνησης των μουσουλμάνων, στον Απόστολο Ανδρέα

Εγκαταλείφθηκε προς το παρόν η ιδέα για Mescit, τόπο προσκύνησης των μουσουλμάνων, στον Απόστολο Ανδρέα

Άλλο το Mescit ή masjid και άλλο το τέμενος-τζαμί (cami)

Προφανώς από έλλειψη ορθής γνώσης  για τα ισχύοντα στον μουσουλμανισμό, και ιδιαίτερα  στην Τουρκία,  όλο αυτό το διάστημα στην επισκόπιση του Τουρκοκυπριακού Τύπου του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών γράφεται ότι θα κτιστεί στον Απόστολο Ανδρέα τζαμί- τέμενος (cami), οι εργασίες του οποίου-σύμφωνα με σημερινά  δημοσιεύματα-  διακόπηκαν. Ωστόσο , ο Τουρκοκυπριακός Τύπος  αναφέρεται στην μετατροπή   δύο υποστατικών  για τους μικροπωλητές σε  Mescit, δηλαδή χώρο προσευχής. Τον όρο Mescit χρησιμοποίησε και η “βουλευτής”  του  Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Doğuş Derya, η οποία από την αρχή είχε αντιταχθεί στο εγχείρημα και την περασμένη Κυριακή επισκέφτηκε το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. (ΕΠΑΝΩ η Derya με μικροπωλητές . ΦΩΤΟ: ozgurgazetekibris.com)

( Η Derya στον νάρθηκα του Αποστόλου Ανδρέα συνομιλεί με τον Ελληνοκύπριο Λευτέρη, ο οποίος βοηθά τον παπά Ζαχαρία/ΦΩΤΟ :ozgurgazetekibris.com)

Εξάλλου, και τα σημερινά δημοσιεύματα, τα οποία επικαλείται το ΓΤΠ, χρησιμοποιούν τον όρο Mescit

Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα μας ειδικός επί  θεμάτων του μουσουλμανισμού

το Mescit ( masjid) στα αραβικά σημαίνει τον τόπο της προσκύνησης . Σε αντίθεση με το τζαμί (τέμενος) το Mescit δεν διαθέτει μιχράμπ , δηλαδή  την ημικυκλική εσοχή, που υπάρχει στο τείχος ενός ισλαμικού τεμένους, το οποίο υποδεικνύει την κίμπλα (η κίμπλα είναι η κατεύθυνση προς την Κάαμπα την Μέκκα, κατά την οποία ο μουσουλμάνος πρέπει να στραφεί κατά την διάρκεια της προσευχής. Επίσης, δεν διαθέτει μιναρέ και  μινμπάρ,  δηλαδή, κατά τα ισχύοντα στις ορθόδοξες εκκλησίες,  τον άμβωνα, από τον οποίο  ο Ιμάμης  καθοδηγηγεί την προσευχή και κάνει κήρυγμα. 

Κατά βάση τα Mescit   βρίσκονται σε χώρους που δεν είναι ανοιχτοί στο ευρύ κοινό , δεν γίνονται οι προσευχές της Παρασκευής και  κήρυγμα.  Η διάκριση μεταξύ τζαμιού και masjid υπάρχει μόνο στην Τουρκία. 

 Η επισκόπιση του Τουρκοκυπριακού Τύπου από το ΓΤΠ

Η εφημερίδα BuGün Kıbrıs (03.08.23 bugunkibris.com)  επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες γράφει ότι σταμάτησαν οι οικοδομικές εργασίες που ξεκίνησαν για την ανέγερση τζαμιού στους χώρους που γειτνιάζουν με τη Μονή Αποστόλου Ανδρέα.

Γράφει τα εξής η εφημερίδα:

«Η ιδέα της ανέγερσης τζαμιού στη Μονή Αποστόλου Ανδρέα, την οποία έφερε στην ημερήσια διάταξη η εφημερίδα μας, εγκαταλείφθηκε προς το παρόν μετά τις αντιδράσεις.

[…]

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε σήμερα, οι εργασίες στο τέμενος έχουν σταματήσει επ’ αόριστον», σημειώνει η εφημερίδα.

Εξάλλου, η Kıbrıs Postası  (03.08.23  kibrispostasi.com ) αναφερόμενη στην είδηση της BuGün Kıbrıs  γράφει ότι επικοινώνησε με τον «δήμαρχο Γιαλούσας» Χαμίτ Μπακιρτζί ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχουν σταματήσει οι εργασίες και υποστήριξε  ότι η κατασκευή του τέμενους ήταν αίτημα των πολιτών.

Είπε επίσης ότι έχουν διαβιβάσει το θέμα στο «υπουργείο εξωτερικών» και ότι θα ενεργήσουν μετά τις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν. «Έχουμε μια ιδέα να επισκευάσουμε 12 δωμάτια κοντά στο μοναστήρι και να τα διαθέσουμε στον τουρισμό», είπε.

 

Share this post