Έγινε πάραυτα αποδεκτή από τον Αναστασιάδη η παραίτηση της Ε. Γιολίτη

Έγινε πάραυτα αποδεκτή από τον Αναστασιάδη η παραίτηση της Ε. Γιολίτη

Αποδέχθηκα την πρόταση σας να αναλάβω το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία με κυρίαρχα τα ζητήματα περιορισμού της πανδημίας, αλλά και ουσιαστικής αντιμετώπισης της διαφθοράς”.

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Έμιλυ Γιολίτη,  παραιτήθηκε το απόγευμα και έδωσε στην δημοσιότητα την επιστολή της προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, πριν να την αναγνώσει ο ίδιος.  

Σημειώνεται ότι η κυρία Γιολίτη δεν ένοιωσε την ανάγκη να παραιτηθεί στις 29 Ιανουαρίου 2021,  όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης της αφαίρεσε τον λόγο σε συνέντευξη τύπου και απάντησε αντ’ αυτής σε ερώτηση που της είχε υποβάλει ο  ageliaforos.com.

Στην επιστολή παραίτησης ( το πλήρες κείμενο πιο κάτω ) η κ. Γιολίτη, κατά τρόπο αντιδεοντολογικό και έξω από τα πολιτικά θέσμια, δημοσιοποιεί το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας, την οποία είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Συγκεκριμένα , μεταξύ άλλων , αναφέρει:

“Γνωρίζετε πως θεώρησα πρέπον σήμερα να απευθυνθώ σε εσάς τηλεφωνικώς και να αναζητήσω την πραγματική διάσταση των γεγονότων. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου μεταφέρατε πως η παρουσία μου στο υπουργικό σχήμα πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης αλλά και την δική σας. Πως πληρώνετε πολιτικό κόστος της δίκης μου παρουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο ένεκα της σχέσης μου με το στενό οικογενειακό σας περίγυρο και των όσων κατά καιρούς δημοσιεύτηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης… Αποδέχθηκα την πρόταση σας να αναλάβω το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία με κυρίαρχα τα ζητήματα περιορισμού της πανδημίας, αλλά και ουσιαστικής αντιμετώπισης της διαφθοράς”.

Στις 18:07  εκδόθηκε ανακοίνωση από την προεδρία της Δημοκρατίας , στην οποία αναφέρεται: “Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε σήμερα αποδεκτή την παραίτηση της κας Έμιλης Γιολίτη. Καθήκοντα Υπουργού Δικαιοσύνης, μέχρι την αντικατάσταση της, θα εκτελεί ο Υπουργός Άμυνας Χαράλμπος Πετρίδης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας”. 

*Αυτούσια η επιστολή της Έμιλυς Γιολίτη

Η επιστολή παραίτησης της Ε. Γιολίτη προς πρόεδρο Αναστασιάδη by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Υπενθυμίζεται πιο κάτω η αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη , στις 29 Ιανουαρίου 2021, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου , ο οποίος ήταν υπερπροστατευτικός για την τότε Υπουργό 

Ερώτηση: Κυρία Υπουργέ, πολύ φιλόδοξα αυτά που έχετε εξαγγείλει σε συνεργασία βέβαια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πήρα μια πληροφορία της τελευταίας στιγμής την οποία εσείς ενδεχομένως να τη γνωρίζετε από νωρίτερα. Το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα με απόφαση του ακύρωσε το διάταγμα με το οποίο διενεργήθηκε αστυνομική έρευνα σε σπίτι πολίτη για εντοπισμό λογαριασμού που σας είχε ενοχλήσει. Δεν έχω διαβάσει βέβαια την απόφαση αναλυτικά. Αυτό σημαίνει κατά την εκτίμηση μου ότι υπήρξε από εσάς μια κατάχρηση εξουσίας. Και μετά από αυτή την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και με τα όσα έχετε εξαγγείλει πώς θα αναλάβετε την πολιτική σας ευθύνη; Θα παραιτηθείτε κα Υπουργέ;

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Να μου επιτρέψετε να πω κάτι. Σεβαστή η απόφαση του δικαστηρίου, σεβαστή η ευαισθησία των πολιτών, των πολιτικών που πιθανότατα να θίγονται από ανάλογες ενέργειες πολιτών. Όπως και σεβαστό το δικαίωμα της έκφρασης του κάθε πολίτη. Επειδή είναι θέμα που ενδεχόμενα προσωπικά να αφορά την Υπουργό, για αυτό και παρενέβηκα, για να πω ότι οτιδήποτε η δικαιοσύνη αποφαίνεται είναι αποδεκτό όπως και δικαίωμα του καθενός εάν και εφόσον αισθάνεται ότι θίγεται να καταγγείλει. Αν υπήρξαν υπερβολικές αντιδράσεις κ.λπ., αντιδράσεις εννοώ δράσεις, αν θέλετε, αυτό είναι κάτι που εάν αποτελεί υπερβολή δεν υπάρχει θέμα να πούμε ότι στις ευαισθησίες που ο καθένας έχει, ιδιαίτερα όταν δεν είναι για χρόνια εμπλεγμένος στην πολιτική, και ξέρετε πόσο η δική μου ‘παχυδερμία΄, αν μου επιτρέπετε, ανέχεται και νοοτροπία δέχεται τα όσα μου αποδίδονται, για αυτό και χτες στο διάγγελμα είχα κάνει αναφορές, δεν αποτελεί λόγο για να αναλάβει μια Υπουργός.

 

Τότε τι να πούμε για τον πολλαπλάσιο αριθμό πολιτικών προσωπικοτήτων της Βουλής είτε άλλων που έχουν καταγγείλει ανάλογα φαινόμενα. Αυτό που χρειάζεται είναι επιτέλους όχι μόνο οι θιγόμενοι που έχουν κάθε δικαίωμα, αλλά και εκείνοι που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να σέβονται την αξιοπρέπεια του καθενός. Αν θέλουν να πουν κάτι ας το πουν με τον δικό τους λογαριασμό. Κανένας δεν φιμώθηκε και κανένας δεν θα φιμωθεί σε αυτή τη Δημοκρατία, σε αυτό το κράτος. Συνεπώς, ευθαρσώς αν θέλεις να πεις κάτι πες το, αν θες να κατηγορήσεις κάποιον πράξε το εφόσον αιτιολογείς αυτά που, ή αν είναι κριτική είναι ευπρόσδεκτη είτε καλόπιστη είτε κακόπιστη, αλλά επιτέλους ας ευαισθητοποιηθούμε και θα αντιστρέψω το επιχείρημα. Επειδή είσαι πολιτικός δεν σημαίνει ότι πρέπει να πλήττεται και το σύνολο της οικογένειας ή και άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με όσα καταλογίζονται σε έναν πολιτικό. Πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιείς το όνομα του πολιτικού για να προβάλεις θέσεις, οι οποίες μπορεί και να τον θίξουν και να τον εκθέσουν και βεβαίως να πλήξουν, ενδεχόμενα, μέλη της οικογένειας του. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται περισσότερη. Αν αναλαμβάνω, όχι ως δικηγόρος υπεράσπισης διότι δεν χρειάζεται η Έμιλυ δικηγόρο υπεράσπισης, απλά…

Ερώτηση: Πρέπει να την ακούσουμε και την ίδια.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Σας παρακαλώ, κ. Βικέτο . Εδώ παίρνετε απαντήσεις από πλευράς Κυβέρνησης. Εγώ είμαι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εγώ διόρισα την κα Γιολίτη, της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και δεν τίθεται θέμα ανάληψης ευθυνών. Απλούστατα, τελεία και παύλα.

Share this post