«Έφυγε» η η Έλλη Αβρααμίδου

«Έφυγε» η η Έλλη Αβρααμίδου

Καλλιέργησε με αγάπη το κυπριώτικο σκετς

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η πρωτεργάτρια του κυπριώτικου σκετς Έλλη Αβρααμίδου. Ήταν 102 ετών.

Η συγγραφέας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1917. Πολύ μικρή επιδόθηκε στη μουσική και ζωγραφική, ωστόσο το θέατρο την τράβηξε στο τέλος. Καλλιέργησε με αγάπη και πάθος το κυπριώτικο σκετς. Έγραψε αρκετές εκατοντάδες σκετς, πολλά από τα οποία παρουσιάστηκαν στην κυπριακή ραδιοφωνία – τηλεόραση.

Η ηθογραφική Κύπρος ήταν ο κόσμος της έμπνευσης και γραφής της. Εξέδωσε ελάχιστο μέρος από το συγγραφικό της έργο. Το μόνο βιβλίο της που κυκλοφόρησε, ανήκει στην αρχή της σταδιοδρομίας της και φέρει τον τίτλο «Κυπριακά σκετς» (Λευκωσία, 1960). Έτυχε αναγνώρισης και τιμητικών διακρίσεων, όπως από την Εταιρεία Θεατρικών Συγγραφέων.

Το «Κυπριώτικο Σκετς» υπήρξε η παλαιότερη και εξαιρετικά δημοφιλής ραδιοφωνική εκπομπή του ΡΙΚ, η κυριακάτικη μεσημβρινή συντροφιά της κυπριακής οικογένειας για πολλές δεκαετίες. Μέσα απο το Κυπριώτικο σκετς προβάλλεται ο κόσμος της Κύπρου μας , παλαιότερος και σύγχρονος, με την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, το πολιτισμό του.

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα  στον ναό Αγίου Δημητρίου στην Ακρόπολη στη 1μ.μ. και η ταφή στο παλιό κοιμητήριο Στροβόλου.

ΠΗΓΗ: ΡΙΚ

Share this post