Έφυγε από την ζωή η αγαπημένη ηθοποιός Έλλη Κυριακίδου

Έφυγε από την ζωή η αγαπημένη ηθοποιός Έλλη Κυριακίδου

Απεβίωσε σήμερα , σε ηλικία 89 ετών, η αγαπημένη ηθοποιός  Έλλη Κυριακίδου, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η κηδεία της θα τελεστεί την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020,  στις 3 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Ανδρέα στο Πλατύ Αγλαντζιάς.  Λόγω των μέτρων για την πανδημία η οικογένεια δεν θα δεχθεί συλλυπητήρια.

Η Έλλη Κυριακίδου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Στα 15 της παντρεύτηκε και  μέχρι τα 19 της απέκτησε τρία κορίτσια, και λίγο αργότερα γεννήθηκε και η τέταρτη κόρη της, η ηθοποιός Ντόρις Κυριακίδου. Φοίτησε στην Ιδιωτική Σχολή Λεμεσού Μέσης Εκπαίδευσης (6ο Γυμνάσιο Λεμεσού) και στη Δραματική Σχολή Στανισλάβσκι. Το 1952 πήρε την απόφαση να εμφανιστεί στο θέατρο, παρά τις αντιρρήσεις του πατέρα της, παίρνοντας το βάπτισμα του πυρός με την Κυπριακή Σκηνή και τον Πειρασμό του Ξενόπουλου. Τρία χρόνια αργότερα της γίνεται πρόταση από το Κυπριακό Θέατρο να παίξει στο έργο “Βαθιές είναι οι ρίζες μας” με τον Ανδρέα Μούστρα και ένα χρόνο μετά μεταναστεύει στο Κογκό.

Επέστρεψε το 1960 και μέχρι το 1962 που ιδρύθηκε  ο ΟΘΑΚ συνεργάστηκε με τους “Ενωμένους Καλλιτέχνες” και το Κυπριακό Θέατρο. Από εκεί άρχισε μια θεατρική πορεία που κράτησε 57 χρόνια στο σανίδι μέχρι το 2009 που αποχαιρέτησε το θεατρικό κοινό με το έργο “Περσόνα” του Μπέργκμαν, που η ίδια επέλεξε.

Συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε ραδιοφωνικές εκπομπές και τηλεοπτικές, όπως και με την ΕΡΤ και άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.  Έπαιξε σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες, δράματα και τραγωδίες. Έλαβε μέρος σε έργα κλασσικών συγγραφέων και νεοτέρων καθώς και Κυπρίων.  Τελευταία εμφάνιση της στο σανίδι ήταν στο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» , που ανέβασε ο ΘΟΚ το 2003

 

Η ομάδα “ΚΥΠΡΙΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ” σε ανάρτηση στο fb αναφέρει: “Η είδηση βαριά. Έφυγε η “Μεγάλη Κυρία” Έλλη Κυριακίδου.
Την περιμένουν αρκετοί μεγάλοι που έφυγαν από κοντά μας για να ενταχθεί στο Μεγάλο Θίασο των Ανθρώπων, που έφυγαν κι άφησαν πίσω τους σημαντικό πέρασμα στο πολιτισμό. Η Έλλη Κυριακίδου η “Μάνα” οπως τη γνωρίσαμε μέσα από τηλεοπτικούς ρόλους ήταν ιδιαίτερα αγαπητή σε αρκετό κόσμο διαφόρων ηλικιών. Από παιδί αγαπούσε το θέατρο και κατάφερε να γίνει ηθοποιός σε μια εποχή που το επάγγελμα για τη γυναίκα θεωρείτο προσβολή. Καλό Παράδεισο κ. Έλλη. Σε ευχαριστούμε για όλα!”

Θλίψη για τον θάνατο της Έλλης Κυριακίδου εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει: 

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τη βαθύτατη του θλίψη για τον θάνατο της ηθοποιού Έλλης Κυριακίδου.  Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει: “Έγραψε με φωτεινά γράμματα το όνομά της στην ιστορία του κυπριακού θεάτρου. Για δεκαετίες εξέφρασε με τη φωνή και το ταλέντο της, τις έγνοιες, τα προβλήματα, τις παραδόσεις, τα ήθη και τον Πολιτισμό της Κύπρου. Πρωτοπόρα για την εποχή της, άνοιξε δρόμους για τις υπόλοιπες γυναίκες να ακολουθήσουν τον πολύ δύσκολο και απαιτητικό δρόμο της τέχνης του θεάτρου. Είναι γνωστή η προκατάληψη της κοινωνίας για τις γυναίκες ηθοποιούς τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η οποία όμως δεν εμπόδισε την Έλλη Κυριακίδου, το 1952, να ανέβει στη σκηνή ερμηνεύοντας την «Καλλιόπη’ στο έργο «Πειρασμός» του Γρηγόρη Ξενόπουλου. Από το 1952 και μέχρι πρόσφατα, η Έλλη Κυριακίδου πήρε μέρος σε δεκάδες θεατρικές παραστάσεις, πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, σε κυπριώτικα σκετς και στον κινηματογράφο. Η πορεία της ήταν πολύ δύσκολη, μα ανοδική, την καθιέρωσε ως ένα από τα πιο μεγάλα και πιο ταλαντούχα ονόματα του κυπριακού θεάτρου. 

Αναγνωρίζοντας το μεγαλείο αυτής της πορείας, το ΑΚΕΛ, τίμησε την Έλλη Κυριακίδου το 2019, με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς «Τεύκρος Ανθίας-Θοδόσης Πιερίδης», που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση του Κόμματος για τον Πολιτισμό. Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στους οικείους της Έλλης Κυριακίδου”.

Η Έλλη Κυριακίδου αφιέρωσε τη ζωή της στο κυπριακό θέατρο και στη διάδοσή του μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, αναφέρει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: “Η χαρακτηριστική της φωνή, το μοναδικό της ταλέντο, η καλοσύνη και το χαμόγελό της θα μένουν πάντα χαραγμένα στο μυαλό και την καρδιά μας. Η ηγεσία και τα μέλη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ στέλνουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην καλλιτεχνική και προσωπική της οικογένεια. Αιωνία της η μνήμη”.

Τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της αγαπητής ηθοποιού Έλλης Κυριακίδου,εκφράζει, σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (YΠΠΑΝ).

Το ΡΙΚ αποχαιρετά με θλίψη  την αγαπημένη ηθοποιό της κυπριακής τηλεόρασης και του θεάτρου Έλλη Κυριακίδου, η οποία «έφυγε» από τη ζωή. 

Η «μεγάλη κυρία» του κυπριακού θεάτρου, συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε άπειρες τηλεοπτικές παραγωγές, σειρές εποχής, κυπριώτικα σκετς, θεατρικά έργα τόσο από την τηλεόραση όσο και από το ραδιόφωνο, γράφοντας έτσι τη δική της ιστορία στην κυπριακή τηλεόραση και ραδιόφωνο. Μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στα ακόλουθα: «Βήματα στην άμμο», «Γενιές της σιωπής», «Ίντα τζαιρούς εφτάσαμεν», «Ιστορίες του χωρκού», «Η Φροσού» , «Η Βαλίτσα», «Σκληρός άγγελος», «Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Ο Κροίσος και ο ζωγράφος», «Ο Συμεός», «Ο Αλαβροστοισειώτης», «Θείος Βάνιας», «Ικέτιδες», «Τρωάδες», «Εκάβη» και πολλά άλλα.

Η Διοίκηση, η Διεύθυνση και τα στελέχη του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, με απέραντο σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τις παρακαταθήκες και το τεράστιο έργο της  μεγάλης ηθοποιού, εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους της.

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το θάνατο της Έλλης Κυριακίδου, “ενός ξεχωριστού ανθρώπου, σπουδαίας ηθοποιού που τίμησε με συνέπεια και απαράμιλλο ήθος την τέχνη του θεάτρου”. Στον ΘΟΚ συμμετείχε από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του σε πολυάριθμες παραγωγές μεταξύ των οποίων: «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» (1971), «Η αυλή των θαυμάτων» (1972), «Λεωφορείον ο πόθος» (1972), «Ο Γλάρος» (1972), «Οι παλαιστές» (1973), «Ο καπετάν Γιακουμής» (1973), «Αίας» (1973), «Τρισεύγενη» (1973), «Φον Δημητράκης» (1977), «Ικέτιδες» (1978), «Τα δύο αδέλφια και το μαύρο ποτάμι» (1981), «Θανασάκης ο πολιτευόμενος» (1981), «Λυσοστράτη» (1981), «Το παραμύθι για τους τετράδυμους αδελφούς» (1982), «Τρωάδες» (1982), «Το γελαστό μουστάκι» (1982), «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» (1982), «Μονόλογοι γυναικών» (1983), «Μια φορά κι ένα καιρό» (1983), «Στα έγκατα της γης» (1984), «Το Γατάνιν» (1985), «Ψύλλοι στ’ αυτιά» (1985), «Αλλοίμονο στους νέους» (1985), «Ματωμένος γάμος» (1986), «Φιλουμένα Μαρτουράνο» (1986), «Ορέστης» (1987), «Μιχάλης ο σφυρίχτρας» (1987), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» (1988), «Βάτραχοι» (1989), «Νίκη» (1989), «Οι εκατομμυριούχοι της Νάπολης» (1990), «Αικατερίνη Κορνάρο» (1995), «Ο Θείος Βάνιας» (1998), «Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο» (1998), «Χειροκροτήματα» (2000), «Σκουπίδια» (2002), «Η σονάτα του σεληνόφωτος» (2003). Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

 

Share this post