Ε.Ευσταθίου: Ο κ. Σαββίδης προσωποποεί τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα

Ε.Ευσταθίου: Ο κ. Σαββίδης προσωποποεί τον θεσμό του Γενικού Εισαγγελέα

Παραπομπή του κ. Ευσταθίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων ζητά ο Σαββίδης

Ο έγκριτος νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου έδωσε στην δημοσιότητα  ανακοίνωση, με την οποία απαντά σε γραπτή δήλωση του πρώτου τη τάξει αξιωματούχου της Νομική Υπηρεσίας για την υπόθεση του ρώσου ολογάρχη  

Ο κ. Ευσταθίου, τονίζει με τη νεότερη δήλωσή του, ότι ο κ. Σαββίδης θεωρεί πως «οι πράξεις και οι παραλείψεις του και γενικά η συμπεριφορά του είναι ανεξέλεγκτες και ασύδοτες», ενώ αναφέρεται και στην ουσία της υπόθεσης και την κριτική που άσκησε στον Γενικό Εισαγγελέα.
Ο κ. Ευσταθίου επικρίνει εκ νέου τον Γενικό Εισαγγελέα για την απόφασή του να αναστείλει ιδιωτική ποινική διαδικασία, χωρίς να τίθεται θέμα δημοσίου συμφέροντος. Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ευσταθίου: «Ποιο ήταν το δημόσιο συμφέρον που εξυπηρετείτο με την αναστολή της ποινικής του δίωξης; Αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που του ετέθησαν στην επιστολή ημερομηνίας 26.1.2024 στις σελίδες 5-7, επιτίθεται στο δικηγόρο του παραπονουμένου που κάνει το καθήκον του όχι μόνον απέναντι του πελάτη μου, αλλά και ως υπηρέτης του δικαίου.

“Η απαίτηση του Γενικού Εισαγγελέα είναι η σιγή. Η σιγή των αμνών, όπως νομίζει ότι αυτό είναι η κυπριακή κοινωνία. Πλανάται, καθότι ο μέσος Κύπριος είναι και υπερήφανος αλλά και ελεύθερος άνθρωπος”, τονίζει ο Ευστάθιος Ευσταθίου.

Απαντητική δήλωση by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Σαββίδης : “Αήθεις ισχυρισμοί”

Τις κατηγορίες του δικηγόρου Ευστάθιου Ευσταθίου περί διαφθοράς στη Νομική Υπηρεσία, απέρριψε  ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, κάνοντας λόγο για «αήθεις ισχυρισμούς», ενώ ζήτησε από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να αξιολογήσει κατά πόσον συντρέχουν λόγοι παραπομπής του κ. Ευσταθίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων.

Αυτούσια η ανακοίνωση

Δυστυχώς εξακολουθούμε να είμαστε μάρτυρες μιας συνεχιζόμενης ανοίκειας και απαράδεκτης συμπεριφοράς εκ μέρους του δικηγόρου κ. Ευστάθιου Ευσταθίου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες, κατ’ επανάληψη, προβάλλει δημοσίως αήθεις ισχυρισμούς περί διαφθοράς στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, ενίοτε ισχυριζόμενος χρηματισμό λειτουργών της και ενίοτε συγκάλυψη, από τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας, λειτουργών της Νομικής Υπηρεσίας και/ή ποινικών αδικημάτων.

Απορρίπτω απερίφραστα, για άλλη μια φορά, τους ισχυρισμούς του κ. Ευσταθίου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας μου στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας επέδειξα τεράστια ανοχή όχι μόνο στην καλόπιστη κριτική η οποία και αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο μιας σύγχρονης δημοκρατίας, αλλά και σε κακόπιστα και υποβολιμαία σχόλια. Οι δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Ευσταθίου για «συγκάλυψη και διαφθορά», οι οποίες, δυστυχώς αναπαράγονται από ΜΜΕ, έχουν, ωστόσο, ξεπεράσει το όποιο όριο ανοχής μου.

Ευθύνη μου και μέγιστη υποχρέωσή μου ως Γενικός Εισαγγελέας, πέραν των όποιων προσωπικών δικαιωμάτων μου ως άτομο, είναι η διαφύλαξη και η περιφρούρηση του ύψιστου αυτού Θεσμού που υπηρετώ, των συναδέλφων μου και της νευραλγικής Υπηρεσίας της οποίας προΐσταμαι.

Έχω επικοινωνήσει προ ολίγου με τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου στον οποίο ανέφερα ότι θα του αποστείλω εντός της ημέρας όλες τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις του κ. Ευσταθίου και την αναπαραγωγή τους σε ΜΜΕ, με σκοπό να αξιολογήσει κατά πόσον συντρέχουν λόγοι παραπομπής του κ. Ευσταθίου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων. Νοείται ότι, στην παρούσα υπόθεση, θα εξαιρεθώ από την οποιαδήποτε διαδικασία του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Δικηγόρων.

Επαναλαμβάνω προς άπαντες πως δεν θα επιτρέψουμε την όποια προσπάθεια εργαλειοποίησης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας ή άσκησης πίεσης σε λειτουργούς της, για εξυπηρέτηση ευτελών προσωπικών, ή πελατειακών, ή άλλων σχεδιασμών.

Share this post