Δύσκολο 48ωρο για τον Πετρίδη στην Μόσχα

Δύσκολο 48ωρο για τον Πετρίδη στην Μόσχα

Στην Μόσχα θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο ΥΠΟΙΚ,  Κωνσταντίνος Πετρίδης, όπου θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις  αναφορικά με την Σύμβαση για την αποφυγή διπλής φορολογίας. Τον κ. υπουργό αναμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο διήμερο, καθώς η Μόσχα  ξεκίνησε μονομερώς την διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κυπριακή Δημοκρατία από τις τρεις Αυγούστου, θεωρώντας ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Σε ανακοίνωση, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχετικά με τροποποιήσεις της Ρωσό-κυπριακής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, που αφορούν την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων σε 15%.

Η Λευκωσία φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας. Το θέμα είχε συζητηθεί και κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εμπειρογνώμονες στη Ρωσία, σύμφωνα με το ΡΙΚ, εκτιμούν ότι οι δύο χώρες θα συνάψουν τελικά μια νέα φορολογική συμφωνία.

Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει  πως η ακύρωση της συμφωνίας, ήταν κάτι αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, όμως πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν πως η ρωσική στάση συνδέεται αναπόφευκτα με την πλήρη απαγκίστρωση της Κύπρου από τη ρωσική επιρροή και την πρόσδεσή της στο άρμα της Δύσης.

Ιδιαίτερα, όταν η απόφαση επισπεύτηκε παρά το τηλεφώνημα του Προέδρου Αναστασιάδη στον Ρώσο ομόλογό του.

Ουδείς  βεβαίως αγνοεί πως η Ρωσία πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τον Μάρτιο φόρο 15% σε όλες τις πληρωμές τόκων και μερισμάτων που φεύγουν από τη Ρωσία, ώστε να περιοριστεί η εκροή κεφαλαίων, που θα τεθεί σε ισχύ το από την 1η Ιανουαρίου 2021. Αυτό συμπεριλάμβανε αρχικά μόνο την Κύπρο, ενώ στην συνέχεια προστέθηκαν και χώρες όπως η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.

Ωστόσο, αν πρόκειται για θέμα μόνο  οικονομικό προκύπτει το ερώτημα, όπως επισημαίνει η “Καθημερινή” Κύπρου, για ποιο λόγο αναμένεται αρχές Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Λευκωσία  του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών  Σεργκέι Λαβρόφ;

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι γνώστες του διπλωματικού παρασκηνίου απαντούν πως για τη Ρωσία τα πάντα είναι πολιτικά με πολιτικές προεκτάσεις. Είτε αυτά αφορούν την οικονομία, είτε ακόμη και την εκπαίδευση. «Η διπλή φορολογία μπαίνει συχνά στην ατζέντα των διαβουλεύσεων των δύο χωρών», σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, προσθέτοντας πως κάθε φορά που συζητείτο στο παρελθόν, η Ρωσία τελικά αναδιπλωνόταν. Και αναδιπλωνόταν γιατί έστω κι αν οικονομικά η εν λόγω πολιτική συνέφερε αποκλειστικά την Κύπρο, ήθελε να διατηρήσει τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έρχεται στη Λευκωσία ζητώντας ξεκαθάρισμα σε μία σειρά ζητημάτων που μένουν ανοικτά, όπως στάθμευση στρατευμάτων για ανθρωπιστικούς λόγους ,που  συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ

Δεν είναι τυχαίο πως με δεδομένο το προηγούμενο της αναδίπλωσης, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλαβε την πρωτοβουλία να πείσει ο ίδιος τον Ρώσο ομόλογό του να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Η κατάληξη, ωστόσο, δεν ήταν παρόμοια με άλλες φορές.

Η λύση όχι μόνο δεν βρέθηκε, αλλά ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Αλέξέι Σαζάνοφ δήλωνε την επομένη ότι οι συνομιλίες με την Κύπρο για την τροποποίηση της συμφωνίας κατά την επιταγή Πούτιν δεν ευδοκίμησαν. Κίνηση που ανώτατοι οικονομικοί κύκλοι χαρακτήριζαν δυσφορώντας ως πολιτικό εκβιασμό.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα θέλει απαντήσεις, υποδεικνύοντας  πως οι σχέσεις των δύο χωρών δεν εξαντλούνται στην θετική ανταπόκριση της Μόσχας στο συμβούλιο Ασφαλείας. Η Μόσχα θέλει να διασφαλίσει στάθμευση στρατευμάτων για ανθρωπιστικούς λόγους όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τις ΗΠΑ. Θέλει παράλληλα να διασφαλίσει ότι δεν θα εφαρμοστεί η πρόνοια του νόμου Ρούμπιο-Μενέντεζ, η οποία απαγορεύει τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών θα θελήσει συγκεκριμένες απαντήσεις για ρωσικούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι παγοποιημένοι εδώ και καιρό σε κυπριακές τράπεζες. Σχετικά υπενθυμίζεται η δήλωση το  του πρώην  προέδρου της Βουλής , Μάριου  Καρογιάν ότι το 2013 η Βουλή αρνήθηκε να εγκρίνει το πρώτο Eurogroup ύστερα από πιέσεις της Μόσχας. Από τότε βεβαίως άλλαξαν πολλά όταν ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές άρχισαν να ξεσκονίζουν τους λογαριασμούς των Ρώσων επιχειρηματιών. Καθόλου τυχαία και η δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο ότι «η εκστρατεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για να εντοπίσει και να κλείσει τις λεγόμενες εταιρείες-κέλυφος, οδήγησαν στο κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων πελατών στις κυπριακές τράπεζες, ενώ κάποιες μεγάλες ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη αποχωρήσει από το νησί ή σκέφτονται να το πράξουν». Όμως το όλο ζήτημα δεν μένει μόνο στο οικονομικό σκέλος. Στη Λευκωσία όσο κι αν μιλούν για μία χώρα που είναι παραδοσιακά φίλη και στηρίζει την Κύπρο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αγνοούν τα τεράστια συμφέροντα της χώρας με την Τουρκία, αλλά και τις προειδοποιητικές βολές διπλωματικών κύκλων, ότι η στήριξη της Μόσχας στο κυπριακό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

 

 

 

 

Share this post