Δύο ιερείς της Εκκλησίας Ρωσίας απελάθηκαν από την Βουλγαρία

Δύο ιερείς της Εκκλησίας Ρωσίας απελάθηκαν από την Βουλγαρία

Για δραστηριότητες κατά των συμφερόντων της χώρας τους κατηγόρησε η Σόφια.
Του Alexander Angelov*
Η απέλαση του Προϊσταμένου της Ρωσικής Αποστολής στη Σόφια, Αρχιμανδρίτη Βασιανού Ζμέεφ (ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Θεόκτιστο) , και άλλων αξιωματούχων της Αποστολής αποτέλεσε αντικείμενο επιθετικής ανακοίνωσης της Ρωσικής Πρεσβείας στη Σόφια, η οποία έγινε μέσω Facebook.
  Η Ρωσίδα πρέσβειρα, Ελεονώρα Μιτροφάνοβα, δήλωσε ότι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας “κλήθηκαν στην υπηρεσία μετανάστευσης, όπου τους είπαν ότι αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας και ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα σήμερα”. “Ταυτόχρονα, τους έβαλαν σε ένα όχημα σύλληψης και τους οδήγησαν στα σπίτια τους για να μαζέψουν τα πράγματά τους, στη συνέχεια τους οδήγησαν στην εκκλησία και στη συνέχεια στα σύνορα με τη Σερβία”, δήλωσε η πρέσβειρα Μιτροφάνοβα.
Ακολουθεί η δήλωση της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας:
“Στις 21 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, οι βουλγαρικές αρχές προέβησαν σε χονδροειδείς, κατάφωρες ενέργειες για την απέλαση του προϊσταμένου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σόφιας, Αρχιμανδρίτη Βασιανού, και δύο υπαλλήλων του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου του Θαυματουργού.
Είμαστε εξοργισμένοι με το γεγονός και τη μορφή της απόφασης που έλαβε η βουλγαρική πλευρά. Είναι προφανές ότι η σημερινή ηγεσία της Βουλγαρίας έχει θέσει ως στόχο της να καταστρέψει όχι μόνο τους κοινωνικοπολιτικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας, αλλά και να διασπάσει τις σχέσεις μεταξύ των αδελφών Ρωσικής και Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και να στρέψει τον ρωσικό και τον βουλγαρικό λαό το ένα εναντίον του άλλου.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το βήμα αυτό έγινε κατά την εορτή της Γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου – μια ιερή και αγία ημέρα για τους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τονίζουμε ότι η ευθύνη για τη ραγδαία υποβάθμιση της διμερούς αλληλεπίδρασης ανήκει εξ ολοκλήρου στη βουλγαρική πλευρά.”
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Βασιανός Ζμέεφ συναντιόταν συχνά με υψηλόβαθμους Βούλγαρους κληρικούς (μητροπολίτες, επισκόπους κλπ). 
Ο άλλος κληρικός , που απελάθηκε είναι ο Γεβγκένι Παβελτσούκ. 
Οι αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας ανακοίνωσαν ότι απέλασαν τους κληρικούς, γιατί οι δραστηριότητες τους στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας και των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας

Share this post