Δύο εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Παλιγενενεσία 1821-2021

Δύο εκθέσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Παλιγενενεσία 1821-2021

Κειμήλια , έργα τέχνης και τεκμήρια του απελευθερωτικού Αγώνος του 1821 παρουσιάζουν στο Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και η Ηχώ της Κύπρου 1821-2021

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών και η Ηχώ της Κύπρου 1821-2021 τελούν απόψε , στις 19:30, στο Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής στη Λευκωσία (απέναντι από το Παγκύπριο Γυμνάσιο) τα εγκαίνια  των εκθέσεων, κειμηλίων, έργων τέχνης και τεκμηρίων του απελευθερωτικού Αγώνος του 1821
«Χαῖρε ὦ Χαῖρε ἐλευθεριά» και «Νάπολη κα  Ελληνική  Παλιγγενεσία»


Στην πρώτη έκθεση με τίτλο: «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021» η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης (Archivio di Stato di Napoli) και με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αθήνα) συνδιοργανώνει τρεις παράλληλες εκθέσεις στη Νάπολη, στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Μία σειρά από αρχειακά τεκμήρια, πολλά εξ αυτών ανέκδοτα, καθώς και ιστορικά κειμήλια αναδεικνύουν την περίοδο από τους προεπαναστατικούς χρόνους έως και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους και τη δράση του Φιλελληνισμού. Μία σειρά εγγράφων αναφέρονται στην εμπλοκή της Κύπρου στον αγώνα του 1821 και ως εκ τούτου φωτίζονται λιγότερο γνωστές πτυχές. Περιλαμβάνονται 157 τεκμήρια από τους τρεις φορείς και οργανώνονται στις εξής ενότητες:

Α. Βασίλειο των Δύο Σικελιών

Β. Πολεμικές επιχειρήσεις

Γ. Ναυσιπλοΐα (ναυτικοί, πειρατεία)

Δ. Φιλελληνισμός

Ε. Η Κύπρος στον αγώνα του 1821

Συντελεστές της έκθεσης «Νάπολη και ελληνική Παλιγγενεσία 1821-2021»:

Συντονιστής δράσης:  Γιάννης Κορίνθιος

Οργανωτική Επιτροπή:

Candida Carino (Αρχεία Νάπολης)

Αμαλία Παππά (ΓΑΚ)

δρ Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου και δρ Ιωάννης Ανδ. Ηλιάδης (Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών)

Γραφιστικός σχεδιασμός – επεξεργασία πολυμέσων: Armando Traglia

Οι εκθέσεις στις τρεις χώρες τελούν υπό τις αιγίδες της Επιτροπής «Ελλάδα 1821», Περιφέρειας Καμπανίας, Πρεσβείας της Ελλάδος στη Ρώμη, Πρεσβεία της Ιταλίας στη Λευκωσία, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αγία Έδρα.

Έκθεση «Χαίρε, Ω Χαίρε Ελευθεριά»

Στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, η οποία στεγάζεται στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, όπου και τα ιερά δώματα του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού θα εκτεθούν πέραν της πρώτης έκθεσης, μία πληθώρα επιπρόσθετων κειμηλίων, που σχετίζονται με την περίοδο του 1821. Τα εκθέματα προέρχονται από τις Συλλογές του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου, καθώς και τις ιδιωτικές συλλογές της οικογένειας Παύλου Κυπριανού, του νομισματολόγου Ανδρέα Πιτσιλλίδη, του Άγι Φιλιππίδη και της οικογένειας Πάτροκλου Σταύρου, της Ι. Μ. Μαχαιρά, της Ι. Μ. Κύκκου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε αυτά περιλαμβάνονται όπλα της περιόδου, χαρακτικά, σπάνιες εκδόσεις, τοιχογραφίες και είδη λαϊκής τέχνης με απεικονίσεις ηρώων της επανάστασης του 1821, γραμματόσημα, πορτραίτα του αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, χάρτες, εφημερίδες εποχής, ενδυμασίες εποχής, αναμνηστικά μετάλλια, φιγούρες θεάτρου Σκιών, ζωγραφικοί πίνακες του Φώτη Κόντογλου και του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ.

Ξεχωριστή θέση μεταξύ των εκθεμάτων κατέχει το πρόπλασμα γλυπτού με τον Ιωάννη Βαπτιστή, το οποίο δώρισε στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών ο Ιταλός γλύπτης Don Battista Marello παραβάλλοντας την καρατόμηση του Προδρόμου με τον Κυπριανό.

Στο πλαίσιο των δύο  εκθέσεων και σε συνεργασία με την «Ηχώ της Κύπρου» και το τηλεοπτικό κανάλι ΣΙΓΜΑ ετοιμάστηκαν επίσης ταινίες μικρού μήκους ελληνιστί και ιταλιστί, όπου αναδεικνύονται πολλά από τα κειμήλια, που εκτίθενται και προβάλλεται ο αγώνας του 1821.

Η Έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στη Λευκωσία και υποστηρίζεται από την Ασφαλιστική Εταιρεία Προδρόμου και Μακρυγιάννης, την Ηχώ της Κύπρου, τον Τηλεοπτικό σταθμό ΣΙΓΜΑ, και το Γραφείο του Πιστοποιούντος Υπαλλήλου «Κωνσταντίνου Αργυρού»

Share this post