Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δοξολογία για την εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μαζί με την πρώτη θεομητορική εορτή τού φετινού εκκλησιαστικού έτους,  που αποτελεί πλέον γεγονός,  κατόπιν συνοδικής απόφασης τής Εκκλησίας Κύπρου, η 8η Σεπτεμβρίου, εορτή τού Γενεσίου τής Θεοτόκου, έχει ορισθεί ως επίσημη μέρα των Κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων. Με την ευκαιρία αυτή, τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία προς τιμήν τής Υπερμάχου Στρατηγού Υπεραγίας Θεοτόκου, στον νεόδμητο και περικαλλή Καθεδρικό Ναό τού Αποστόλου Βαρνάβα στην πρωτεύουσα τής Κύπρου, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Στελέχη, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Βουλευτές, Εκπρόσωποι τής Πολιτείας, με επικεφαλής τον Υπουργό Άμυνας κ. Χαράλαμπο Πετρίδη και  τον Αρχηγό τής Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο κ. Δημόκριτο Ζερβάκη τίμησαν με την παρουσία τους την πανηγυρική δοξολογία και εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων τής Κύπρου.

Επίσης , παρέστη ο επιτετραμένος της πρεσβείας της Ελλάδος , Γεώργιος Μαλλικούρτης. Τον πανηγυρικό τής ημέρας εκφώνησε ο εκ Λάρνακος Φιλόλογος Δρ. Άγγελος Χρυσοστόμου.

Κατά τη Δοξολογία, ο Μακαριώτατος ανέπεμψε δέηση και ανέγνωσε ευχή, με την οποία     «ευχαρίστησε τον Θεό για την προστασία που παρέχει στην μικρή πατρίδα μας κατά τους πολυειδείς αγώνες για την προάσπιση των εθνικών ορίων αλλά και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των κατοίκων της. Ακόμη, παρακάλεσε τον Κύριο, διά πρεσβειών τής Κυρίας Θεοτόκου, να ενισχύει, να φωτίζει και να καθοδηγεί τον φιλόχριστο στρατό μας και όλα τα στελέχη του προς επιτέλεση τού υπέρτατου χρέους τής απελευθέρωσης τού κατεχόμενου τμήματος τής Πατρίδας μας. Τέλος, όπως αναπαύσει τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένους, ευκλεώς πεσόντας ή υπό των πολεμίων αναιρεθέντας».

Το ωμόφορο και επιτραχήλιο, που έφερε ο Μακαριώτατος κατά την εύσημη αυτή ημέρα, αποτελούν πρόσφατη δωρεά τού Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου προς τον νέο Καθεδρικό Ναό τής Λευκωσίας, και είναι διακοσμημένα με κεντητές παραστάσεις των αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου πατριαρχών Αλεξανδρείας.

ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου Αρχιεπισκοπικού Γραφείου

ΦΩΤΟ: Στέλιος Στυλιανού

Share this post