Δώρος Λοΐζου: “Μοίρασαν Σαν ψωμί την καρδιά μου και δεν μούμεινε ούτ’ ένα ψίχουλο”

Δώρος Λοΐζου: “Μοίρασαν Σαν ψωμί την καρδιά μου και δεν μούμεινε ούτ’ ένα ψίχουλο”

Η μαρτυρία της Έλλης Μόζορα για τον συναγωνιστή της , που δολοφονήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1974

Για τον άνθρωπο, τον ποιητή, τον δάσκαλο , τον αγωνιστή Δώρο Λοΐζου και τις ιδέες του πάνω σε διάφορα ζητήματα μίλησε η συναγωνίστρια του Έλλη Μόζορα σε διαδικτυακή συζήτηση , που οργάνωσε στην μνήμη του το ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ. Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε:

*Για τον Δώρο ο Σοσιαλισμός δεν είναι μία κατάσταση που προσφέρεται στους ανθρώπους από τα πάνω από μερικούς ιδεολόγους ή μερικούς απλόχερους ανθρώπους, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας επαναστατικής διαδικασίας που δημιουργεί η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων.

*Ο Δώρος πίστευε πως  ο Σοσιαλισμός δεν ήταν κάτι που προσφέρεται μηχανιστικά στον άνθρωπο, όπως πιστεύουν μερικοί δογματικοί, άλλα που κατακτιέται με τον αγώνα των καταπιεσμένων μαζών.  

*Ακόμα, για το Δώρο Λοΐζου ο Σοσιαλισμός ήταν αδιανόητος χωρίς ελευθερία. 

*Ο Δώρος, όλο  το διάστημα του μεταπραξικοπήματος ήταν ο άνθρωπος που δεν ήταν ο ξεκομμένος διανοούμενος ή ο απομονωμένος ποιητής, αλλά ο άνθρωπος που, όταν το απαιτούσαν οι στιγμές, άφηνε την πένα στην μπάντα και άρπαζε το όπλο προκειμένου να υπερασπίσει αυτά που διακήρυσσε μέσα από τα ποιήματά του.

*Απόδειξε ακόμα πως ήταν ο άνθρωπος που περιφρονούσε το θάνατο,  που ήταν έτοιμος να πεθάνει κάθε στιγμή υπερασπίζοντας τις ιδέες του.

*Διαβάστε εδώ όλο το κείμενο της Έλλης Μόζορα για τον Δώρο Λοΐζου

 

47 χρόνια μετά το θάνατο του Δώρου οι ιδέες του είναι ακόμα πιο δυνατές και αναγκαίες για μας. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Παρακολουθείστε την συζήτηση για τον Δώρο Λοΐζου στον σύνδεσμο

https://www.facebook.com/socialistiki.ekfrasi.cy/videos/528479458255693

Share this post