Δημοσκόπηση Sigma: Αρνητικό ποσοστό 49% για Χριστοδουλίδη

Δημοσκόπηση Sigma: Αρνητικό ποσοστό 49% για Χριστοδουλίδη

Το 61% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρόεδρος αδυνατεί να πείσει για το Κυπριακό την διεθνή κοινότητα. -Δυσαρέσκεια των πολιτών και για το επίπεδο της αντιπολίτευσης, που ασκούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Νέα δημοσκόπηση αυτή την φορά της τηλεόρασης του Sigma δείχνει ότι η δημοφιλία του προέδρου Χριστοδουλίδη “ξεφουσκώνει”, αφού ένα χρόνο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2023  συγκεντρώνει αρνητικό ποσοστό της τάξης του 49%. Το 32% απαντά ότι δεν έχει άποψη, ενώ μόνο το 19% απάντησε θετικά.

Το ανησυχητικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης φαίνεται πως δεν πείθει για την πολιτική του στο Κυπριακό.   Το 60% θεωρεί ότι  οι κινήσεις του προέδρου γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους,  ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα με την έρευνα, το 61% θεωρεί ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι επιθυμεί λύση,  ενώ ένα 35% θεωρεί ότι μπορεί να πείσει.

Η δημοσκόπηση , που δημοσιοποιήθηκε χθες (22.2.2024) βράδυ από την τηλεοπτική  εκπομπή “Χωρίς Περιστροφές” παρουσιάζει την αρνητική εικόνα των πολιτών, σε σειρά ζητημάτων, με το 63% των συμμετεχόντων στην έρευνα να δηλώνει ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, το 25% ούτε προς τη σωστή ούτε προς τη λάθος κατεύθυνση ενώ μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 12% θεωρεί ότι η Κύπρος κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι  η απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τους πρώτους 12 μήνες διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη». Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, ήτοι 21% δηλώνει «απογοήτευση», το 15% εντοπίζει «στασιμότητα», ένα 12% απαντά «αποτυχία», το 8% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για «απάθεια» ενώ ένα 6% θεωρεί ότι ο πρόεδρος «προσπαθεί».

 Με βάση τη δημοσκόπηση από όσους ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη το 28% έχει πλέον αρνητική άποψη για τη διακυβέρνηση, το 37% ούτε θετική ούτε αρνητική, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 35% διατηρεί θετική άποψη για τη διακυβέρνηση.

Αρνητικό πρόσημο βάζει το μεγαλύτερο ποσοστό στη συνολική αξιολόγηση των πρώτων 12 μηνών της διακυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα, ένα ποσοστό της τάξης του 47% εμφανίζεται δυσαρεστημένο, το 27% των ερωτηθέντων δεν ξέρει δεν απαντά, ενώ το 16% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τους πρώτους 12 μήνες διακυβέρνησης.

Σε σχέση με τους χειρισμούς του προέδρου στο θέμα των διορισμών των μελών των Ημικρατικών Οργανισμών, οι μισοί ερωτηθέντες (50%) απάντησαν ότι είναι δυσαρεστημένοι, ένα ποσοστό 30% απαντά ούτε δυσαρεστημένο ούτε ικανοποιημένο, το 13% είναι ικανοποιημένο ενώ το 7% δεν ξέρει δεν απαντά.

Ενδιαφέρουσα είναι η διαπίστωση σε σχέση με το κατά πόσον τα κόμματα της συμπολίτευσης κινούνται στην ίδια ή σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρόεδρο. Η μεγάλη πλειοψηφία (55%) των συμμετεχόντων στη δημοσκόπησε θεωρεί ότι τα συμπολιτευόμενα κόμματα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση από τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη.

Ενδιαφέρον εύρημα της δημοσκόπησης είναι η έκφραση δυσαρέσκειας των πολιτών για το επίπεδο της αντιπολίτευσης, που ασκούν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Ένα ποσοστό της τάξης του 54% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση ο ΔΗΣΥ ενώ το 42% εκφράζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση το ΑΚΕΛ. Επίσης, το 56% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ο ΔΗΣΥ πρέπει να παραμείνει στην αντιπολίτευση και το 32% τάχθηκε υπέρ της ένταξης στην κυβέρνηση.

Δείτε τα αποτελέσματα της 1ης δημοσκόπησης ΣΙΓΜΑ για Πρόεδρο και κόμματα | News (sigmalive.com)

Share this post