Δημιουργία 17 νεών δήμων προβλέπει η μεταρρύθμιση στην Τ.Α.

Δημιουργία 17 νεών δήμων προβλέπει η μεταρρύθμιση στην Τ.Α.

Η ολοκληρωμένη πρόταση για τη ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προνοεί τη δημιουργία 17 νέων δήμων, παρουσιάστηκε σήμερα κατά την 37η Ετήσια και Καταστατική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων, η οποία πραγματοποιήθηκε  στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”, στη Λευκωσία.

Οι 17 νέοι δήμοι , σύμφωνα με την πρόταση, θα είναι προσαρμοσμένοι στη γεωγραφία της Κύπρου, με οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες, που τους επιτρέπουν την μετάβαση στην επόμενη μέρα με ασφάλεια, αφού οι νέοι δήμοι πληρούν όλα τα κριτήρια.

Παράλληλα, με το νέο μοντέλο διοίκησης των δήμων διασφαλίζεται ότι οι γειτονιές και τα χωριά που συνενώνονται θα είναι ισχυρότερα από πριν, με δική τους αντιπροσώπευση στα νέα δημοτικά συμβούλια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, η ονομασία τους διατηρείται, ενώ θα έχουν δικό τους εκτελεστικό όργανο – τον αντιδήμαρχο τους – καθώς επίσης και μικρό προϋπολογισμό για έργα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο υπουργός Εσωτερικών  είπε ότι ο Περί Δήμων Νόμος του 2020, που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, είναι σε τελικό στάδιο, για να προσθέσει ότι μόλις χθες είχε την ευκαιρία να συζητήσει στη Βουλή ορισμένα από τα καθοριστικά κεφάλαια του νέου νομοσχεδίου.

Ανέφερε ότι «με καλή διάθεση και συνέχιση του συναινετικού κλίματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, είναι απόλυτα εφικτό να τεθεί εντός της τρέχουσας χρονιάς το τελικό κείμενο ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση», συμπληρώνοντας πως «σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα αλλάξουν μόνο τον πολιτικό χάρτη της χώρας, αλλά θα δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα για τους πολίτες δίνοντας προοπτική στην ανάπτυξη».

Συνέχισε λέγοντας ότι «μετά από συζητήσεις και εξαντλητικό διάλογο είμαστε πλέον μπροστά στην ώρα της μεγάλης ευθύνης και καλούμαστε να αλλάξουμε το αυτοδιοικητικό τοπίο, με την Κυβέρνηση να δηλώνει παρούσα και απαντά στην πρόκληση καταφατικά», σημειώνοντας πως έχουν τηρηθεί όλες οι δεσμεύσεις και μέσα από τον διάλογο με την Ένωση Δήμων ικανοποιήθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγήσεων και αιτημάτων.

Όπως πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ «η διοικητική αυτονομία γίνεται πράξη με την αναγνώριση της αναγκαίας ευελιξίας των Δήμων και τον τερματισμό της κρατικής παρέμβασης ακόμα και στη διαδικασία ετοιμασίας των προϋπολογισμών», συμπληρώνοντας ότι «μια από τις πλέον ριζοσπαστικές προσεγγίσεις της μεταρρύθμισης, είναι η διασφάλιση της οικονομικής αυτονομίας με την αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των Δήμων».

Είπε ακόμα πως οι οργανισμοί με τέτοια διοικητική αυτοδυναμία και ανάλογη οικονομική επιφάνεια και μπορούν και θα προικοδοτηθούν με σειρά αρμοδιοτήτων ώστε ο μεγάλος ωφελημένος να είναι ο ίδιος ο πολίτης, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση εμμένει στη θέση για μια Ενιαία Αρχή Ανάπτυξης με τις προϋποθέσεις που το νομοσχέδιο θέτει, ώστε τόσο η πολεοδομική όσο και η οικοδομική άδεια να εκδίδονται από την ίδια αρχή θέτοντας τέλος στον σημερινό κατακερματισμό και στην ταλαιπωρία των πολιτών.

Ο κ. Νουρής ανέφερε, επίσης, ότι «από την 1η Οκτωβρίου με την ενεργό συμμετοχή των Τοπικών Αρχών ζούμε και βιώνουμε την εφαρμογή του νέου πλαισίου αδειοδότησης για τις απλές κατοικίες οι άδειες των οποίων εκδίδονται κατά μέγιστο σε 20 μέρες», εκφράζοντας την ελπίδα ότι σύντομα θα μεταρρυθμιστεί και ο τομέας αδειοδότησης των μεγάλων αναπτύξεων με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ώστε και αυτές να αδειοδοτούνται κατά μέγιστο σε διάστημα 12 μηνών.

Πρόσθετα, ανέφερε ότι μια από τις πλέον σημαντικές αρμοδιότητες που αποδίδεται στους νέους Δήμους, είναι η δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ μεγάλο βήμα για την αναπτυξιακή δραστηριότητα τους αποτελεί η δυνατότητα να είναι αναθέτουσες αρχές έργων.

Επιπλέον, είπε πως με μεταβατικές διατάξεις πενταετίας, ώστε να μην προκληθούν προβλήματα προσαρμογής, οι σχολικές εφορείες μεταφέρονται στην εποπτεία των τοπικών αρχών, σημειώνοντας πως η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στους Δήμους είναι αδιαμφισβήτητα η πιο σημαντική που έχει γίνει μέχρι τώρα από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αντρέας Βύρας, είπε πως «τόσο η πανδημία που έπληξε ολόκληρο τον κόσμο, όσο και η εσωτερική και η εξωτερική κρίση που αντιμετωπίζουμε,  αναδεικνύουν πιο εμφαντικά την μεγάλη ανάγκη για τη Μεταρρύθμιση», για να προσθέσει πως «πρόκειται για ένα Νομοσχέδιο, το οποίο ενσαρκώνει σε ένα αρκετά ικανοποιητικό βαθμό το όραμα που έχουμε για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση εκσυγχρονισμένη, ενδυναμωμένη και λειτουργική βασισμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα».

«Η φιλοσοφία του Νομοσχεδίου», είπε, «εδράζεται στους βασικούς πυλώνες που είχαμε θέσει και συμφωνήσει με την Κυβέρνηση από τα πρώτα στάδια της διαβούλευσης. Έχουν διευρυνθεί σημαντικά οι αρμοδιότητες των Δήμων και αυτές συνοδεύονται από διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια».

Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι Δήμοι μέσω της Μεταρρύθμισης θα αποκτήσουν νέα, πιο αποτελεσματική, δομή, ώστε να μπορούν να παρέχουν βελτιωμένες υπηρεσίες στους δημότες τους», για να συμπληρώσει ότι «η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμβάλει σημαντικά στην πάταξη της διαφθοράς».

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στη Βουλή το Νομοσχέδιο θα τύχει σοβαρού χειρισμού με άξονα το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η λύση στα προβλήματα βρίσκεται σε λέξεις κλειδιά όπως ο εκσυγχρονισμός, η ενδυνάμωση, η αποκέντρωση των εξουσιών, η ευθύνη, η αξιοπιστία και η θεσμοθέτηση διαδικασιών που διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Τέλος, ανέφερε πως «δεν μπορεί ένα Κράτος να λειτουργεί επ’ άπειρον με βραχυπρόθεσμα προγράμματα, που του δίνουν μια στιγμιαία ανάσα».

 

 

Share this post